Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Cât te costă să închiriezi un apartament în Sibiu - prețuri și ponturi

Cât te costă să închiriezi un apartament în Sibiu - prețuri și ponturi

Prietenos cu miile de turiști care îl descoperă zilnic, bogat în arhitectură istorică și tot timpul gazdă pentru evenimente locale sau europene, Sibiul pare locul perfect unde ai vrea să te trezești în fiecare dimineață. Cei care își planifică să se mute în Sibiu trebuie totuși să țină cont de mai multe realități ale orașului – chiriile ajung să fie uneori nejustificat de scumpe, deseori îngrijite prea puțin, iar pretențiile s-ar putea înjumătăți față de ceea ce v-ați dorit inițial.

Care e cea mai bună zonă a Sibiului?

Evident, nimeni n-o să vă dea un răspuns ferm la această întrebare, întrucât cea mai bună zonă este un indicator subiectiv pentru fiecare persoană în parte. Unii au nevoie ca jobul să fie cât mai aproape, alții – să se afle în preajma mall-ului și a magazinelor, pentru o a treia categorie sunt importante spitalul și grădinița, iar pentru ceilalți – centrul istoric, ca să fie la un pas de orice eveniment care se organizează în oraș. Iar Sibiul este cu certitudine un oraș al evenimentelor.

Totuși, zona centrală este fruntașă la solicitări.

„Și prin zona centrală nu înțelegem numai Centrul Istoric, ci și Mihai Viteazul, Calea Dumbrăvii, Dioda, B-dul Victoriei, Școala de Înot, Blaga, Gimnasticii etc. Momentan se închiriază peste tot, depinde foarte mult de perioadă. Imobilele din zona facultățiilor sunt ca întotdeauna la mare căutare în perioada august, septembrie”, explică Florenti Stanciu, administrator al agenției Orga Immobiliare.
Sibiul este împărțit în numeroase cartiere și zone, unele mai atractive decât altele. Din acest motiv pare destul de complicat să o alegeți pe cea mai potrivită, dacă sunteți relativ nou în acest oraș. Fiecare zonă are avantajele sale. Cele mai îndepărtate de centru au un avantaj financiar clar – puteți găsi un apartament luminos într-un bloc nou cu puțin peste 200 de euro. Spre exemplu, acest avantaj vi-l oferă cartierul Gușterița. Este însă o zonă destul de îndepărtată față de principalele obiective ale orașului, iar într-un studiu publicat anul trecut se menționa că sibienii care locuiesc în Gușterița au cele mai puține facilități de recreere din țară.

Din anunț: „Se inchiriaza pe termen lung garsoniera mobilata si utilata modern cu balcon si parcare privata, in Sibiu zona Gusterita. Imobilul este construit in anul 2012 din caramida, cu interfon, izolatie termica exterioara si parcare amenajata in fata blocului pe o platforma rezervata locatarilor. Locuinta are o suprafata totala de 40 mp bine compartimentata, compusa din: dormitor mobilat modern, bucatarie utilata cu aragaz, hota, frigider, masina de spalat rufe, baie cu cada si geam de aerisire, si balcon. Din anunț: „Se inchiriaza pe termen lung garsoniera mobilata si utilata modern cu balcon si parcare privata, in Sibiu zona Gusterita. Imobilul este construit in anul 2012 din caramida, cu interfon, izolatie termica exterioara si parcare amenajata in fata blocului pe o platforma rezervata locatarilor. Locuinta are o suprafata totala de 40 mp bine compartimentata, compusa din: dormitor mobilat modern, bucatarie utilata cu aragaz, hota, frigider, masina de spalat rufe, baie cu cada si geam de aerisire, si balcon”.

Chiria în Ștrand, Turnișor, Vasile Aaron, Centru

În ultimii 2-3 ani prețurile la chirii au crescut, o confirmă și agenții imobiliari. Proprietarii au solicitat în medie cu 10-20 euro în plus.

„Cel mai mult au crescut prețurile în Centru, dat fiind valul cu imobile care se închiriază în regim hotelier. Ca și preturi medii putem menționa un preț de 200-250 euro pentru un apartament cu 2 camere în cartierele Turnișor și Vasile Aaron, iar pentru Ștrand și Centru - de la 250 euro în sus, putând să ajungă un imobil de 2 camere și la 450-500 euro. Depinde foarte mult și de amplasament, confort, dotării etc.”, mai explică Florenti Stanciu.
Prin intermediul multiplelor site-uri de anunțuri nou-veniților li se recomandă ca și locație perfectă și zona Gării, acolo unde apartamentele sunt „la 5 minute de mers pe jos de centrul orașului”. Prețurile pot fi piperate – pornesc de la 300 de euro pentru apartamente luminoase, nou-construite în cadrul unui complex rezidențial. Ce trebuie să știți însă este că blocurile sunt atât de aproape unul de altul, încât ați putea descoperi că aveți mai puțină intimitate decât v-ați fi dorit, iar în imediata apropiere încă se mai construiesc alte blocuri, așa că ați putea avea senzația că locuiți într-un șantier. Cel puțin o vreme. Totuși, unii agenții imobiliari care nu au dorit să fie citați o recomandă ca pe o zonă cu potențial, unde va fi construit chiar și un mall. Pentru cei interesați, desigur, argumentul ar putea fi forte.

Din anunț: „INCHIRIEZ APARTAMENT 2 camere, constructie noua, situat la etajul 3 al unui imobil P+4, in zona Garii (City Residence), avand o suprafata utila de aproximativ 56 mp. Apartamentul se inchiriaza mobilat si utilata inclusiv masina de spalat vase. Compartimentare este dispusa astfel: 1 living open space cu bucataria,1 dormitor , baie, hol,balcon. Imbunatatiri si finisaje: gresie, faianta, parchet laminat, usi interioare din lemn, usa metalica la intrare, CT, Cablu TV, acces Internet prin fibra optica, geamuri termopn cu tamplarie PVC,parcare privata” Din anunț: „INCHIRIEZ APARTAMENT 2 camere, constructie noua, situat la etajul 3 al unui imobil P+4, in zona Garii (City Residence), avand o suprafata utila de aproximativ 56 mp. Apartamentul se inchiriaza mobilat si utilata inclusiv masina de spalat vase. Compartimentare este dispusa astfel: 1 living open space cu bucataria,1 dormitor , baie, hol,balcon. Imbunatatiri si finisaje: gresie, faianta, parchet laminat, usi interioare din lemn, usa metalica la intrare, CT, Cablu TV, acces Internet prin fibra optica, geamuri termopn cu tamplarie PVC,parcare privata”

blocuri si case in sibiu

Centrul istoric nu este cea mai scumpă zonă a orașului

Unde poate fi mai scump decât în centru? Lângă parc. Sub Arini este unul dintre cele mai vechi parcuri din România, conceput în stil englezesc, care permite plimbări în aer liber, cu bicicleta, jogging etc. Evident, lângă acest parc, care se întinde peste 20 de hectare, prețurile pentru o chirie urcă nebunește. Dacă aveți noroc, puteți prinde o garsonieră cu 250 de euro lunar. Un apartament cu 2 camere, cu condiții decente, trece cu lejeritate de 300 de euro: prețurile pornesc de la 350 de euro, cele mai accesibile, și ajung la 500 de euro și mai mult. Dacă vă doriți un penthouse în zonă, nimic mai simplu – pentru aproximativ 950 de euro pe lună îl puteți avea. Apartamentele de lux cu suprafața de 100 de metri pătrați și mai mult costă și ele între 900 și 1.000 de euro. Zona este exclusivistă, așa că și oferte de închiriat sunt puține. Pentru o ofertă bună trebuie să urmăriți anunțurile timp de câteva luni în căutarea celei mai bune oferte.

Din anunț: Va propunem un apartament la casa de Inchiriere in Sibiu, (Casa duplex), in zona Parcul Sub Arini. Apartamentul de inchirial in Sibiu are 3 camere, suprafata utila 107 mp si suprafata teren liber de 80 mp, cu deschidere la doua strazii de 20 ml respectiv 12ml. Separat de acest spațiu, mai este o terasa de 16mp deschisa”. Din anunț: Va propunem un apartament la casa de Inchiriere in Sibiu, (Casa duplex), in zona Parcul Sub Arini.
Apartamentul de inchirial in Sibiu are 3 camere, suprafata utila 107 mp si suprafata teren liber de 80 mp, cu deschidere la doua strazii de 20 ml respectiv 12ml. Separat de acest spațiu, mai este o terasa de 16mp deschisa”.

Verificați atent ofertele și locațiile, întrucât se poate întâmpla să vedeți un anunț despre care se spune că se află lângă Parcul Sub Arini, iar la fața locului să aveți surpriza că... de fapt aveți de parcurs un kilometru și mai mult pentru a ajunge la parc. Pentru că sunt în imediata apropiere, unele apartamente din cartierul Ștrand, de exemplu, pot trece cu lejeritate de 300 de euro. Vă puteți bucura în schimb de apartamente noi, spațioase și luminoase, dotate cu tehnică și mobilă nouă.

Pentru comparație, centrul vechi este scump și el, însă ofertele sunt mult mai diverse. Aveți la dispoziție o varietate enormă de oferte – apartamente mai mari, mai mici, lângă Piața Mare sau Mică, sau în partea de jos a orașului. Aveți posibilitatea de a alege între un apartament de 270 de euro minim și urcați lejer către 300-400 euro și mai mult. Cei care închiriază în zona istorică vă propun apartamente în case vechi, istorice, cu unele îmbunătățiri, cum ar fi centrală proprie, izolație termică, bucătării dotate cu toate cele necesare, desigur pentru un preț mai mare.

case vechi sibiu

Trebuie să fiți conștienți că prețul poate crește elementar în funcție de cât de curat este apartamentul care vi se propune pentru închiriere. Puteți avea surpriza de a vi se cere mai mult de 300 de euro doar pentru că are locația bună, însă veți descoperi că în încăpere există igrasie, geamurile sunt sparte, de pe pereți cade tencuiala, bucătăria e mai mult improvizată și este, de fapt, o prelungire a livingului, iar baia este mică, fără aerisire și cu faianța spartă.

În centrul istoric un apartament dotat modest, dar curat, proaspăt zugrăvit și îngrijit vă poate costa între 350 de euro și chiar 1.000 de euro, în cazul locuințelor cu peste 100 de metri pătrați utili.

Șelimbăr - „residence”, la preț de suburbie

Șelimbăr se află de câțiva ani în mijlocul unui boom imobiliar – blocurile răsar unul după altul, iar dezvoltatorii se întrec în idei cât mai originale: blocuri ce promit priveliște exclusivă spre munții Făgăraș, cu forme neobișnuite și chiar clădiri „verzi”. Doritorii de a închiria aici un apartament sunt ademeniți de prețurile relativ acceptabile. De la 260 de euro aveți șansa să găsiți un apartament dotat decent, într-un bloc cu 11 sau mai multe etaje. Cu parcarea ați putea experimenta neplăceri, dar asta e deja o loterie. Ce avantaje aveți? Evident, sunteți aproape de mall, acesta pare să fie un punct forte pentru cei care alerg zona Șelimbăr, plus că este și ceva mai ieftin. De-a lungul bulevardului Mihai Viteazu, care începe de la intersecția cu strada Calea Dumbrăvii și se prelungește până la Cartierul Avangarden, găsiți magazine, bănci, farmacii și restaurante: e una din zonele unde se dau foarte multe apartamente în chirie. Cartierul Avangarden este considerat exclusivist. În acest cartier apartamentele cu două camere costă aproximativ 300 de euro. Blocurile sunt noi, există parcări amenajate, iar apartamentele sunt luminoase și moderne.

apartament

Penthouse-uri și case vechi

Sibiul este în ascensiune economică - o demonstrează și statisticile: În luna mai, datele Direcției Regionale de Statistică Alba aratău că sibienii câștigă cel mai mare salariu din regiune. Florenti Stanciu spune că datorită acestui lucru, se închiriază și imobile cu suprafețe mari, cum ar fi penthouse-urile sau casele, fiind la mare căutare ca și locuințe de serviciu, costurile chiriilor fiind decontate de către angajator.

Totuși, concluzionând, „în Sibiu cel mai repede se închiriază imobilele cu suprafețe mici, garsonierele, care sunt foarte puține și apartamentele cu 2 camere pentru costurile reduse ale utilităților, în mod deosebit”, mai precizează administratorul agenției Orga Immobiliare.

Din anunț: „Oferim spre inchiriere apartament cu 2 camere, confort 1, decomandat, situat la etajul4, constructie noua. Imobilul se inchiriaza complet mobilat si utilat” Din anunț: „Oferim spre inchiriere apartament cu 2 camere, confort 1, decomandat, situat la etajul4, constructie noua. Imobilul se inchiriaza complet mobilat si utilat”

În final, trebuie să fiți atenți la ce bani de cheltuială v-ați pus deoparte. Trebuie să fiți conștienți că foarte rar puteți avea șansa de a închiria un apartament direct de la o persoană fizică. În mare parte, se lucrează prin agenții imobiliare. Astfel, trebuie să țineți cont că aveți de plătit apartamentul pentru o lună, plus garanție - care e prețul unei chirii lunare și care se restituie la plecare dacă totul este în regulă -, iar la acestea două se mai adaugă comisionul către agenție, care constituie 50% din chiria pentru o lună. De exemplu, dacă alegeți să vă mutați într-un apartament pentru care se cere 300 de euro lunar, atunci va trebui să achitați din prima 750 de euro: 300 chiria pentru prima lună, 300 - garanția și 150 - comisionul pentru serviciile agenției imobiliare. În plus, să vă asigurați că vă mai rămân bani de cheltuială.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Geo

Acum 5 ani

Domnilor de la TS, de fiecare data cand doresc sa citesc on- line ceva de pe pagina dvs mi se cere acordul, sa fiu de acord cu nustiu ce - dar am dat ok de mai multe ori, nu credeti cace prea mult...sau renunt sa mai accesez aceasta pagina, parca am fi handicapati asa se repeta !
Raspunde

m

Acum 5 ani

Nejustificat de scumpe....nu exista așa ceva, asta e piata. Nejustificat înseamnă doar atunci când rămân fără chiriași și atunci chiria nu rămâne mult timp așa, asta daca proprietarii vor cu adevărat să găsească chiriași.
Raspunde

Sibianul

Acum 5 ani

Dar totusi chiria ajunge la 1300-1600 de lei pentru un apartament decent, este absurd...la un job normal castigand 2000 de lei.... Totusi este putin cam mult, piata a explodat din cauza studentilor dar mai exact din cauza parintilor inconstienti care platesc oricat ca , copilul lor sa fie ok
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus