X
casuta cu carti

Căsuța cu cărți: proiectul care aduce câte o mică bibliotecă la colț de stradă

Mai multe “căsuțe cu cărți“ au fost amplasate de câteva săptămâni în orașul Avrig, pentru a oferi accesul cât mai facil la lectură atât tinerilor, cât și adulților.

Inițiat de Asociația Atitudine civică – Avrig, proiectul “Căsuța cu cărți“ are drept sursă de inspirație proiecte similare implementate și în alte țări. Practic, în mai multe puncte din oraș, dar și din satele aparținătoare, au fost amplasate cutii cu câte două rafturi pe care au fost așezate, mai apoi, cărți. “Acestea sunt cărți care ne-au aparținut sau au fost ale prietenilor care ne-au ajutat participând la colecta de cărți. Accesul oricui, în orice moment al zilei, este permis și vă invităm ca deschizând ușa Căsuței cu cărți să luați o carte ce vă pare interesantă, ori o carte care e necesară la școală ori o carte despre care ați auzit, ori o carte pe care vă doriți să o citiți pur și simplu. Când o veți termina de citit, dacă v-a plăcut, o puteți păstra. Vă rugăm însă, aduceți o alta în locul ei pentru ca în Căsuța cu cărți, ceilalți să găsească mereu ceva de citit“, este “rețeta“ gândită de cei care au demarat proiectul de la Avrig.

Numărul cărților disponibile a început să crească din donații, astfel încât până acum s-au strâns aproape 800 de cărți care pot fi împrumutate sau luate “de tot“. “Avem cinci căsuțe până acum și intenționăm să mai punem șase, în Avrig, Mârșa și Bradu. Am pus aceste căsuțe în preajma școlilor sau a zonelor de joacă și recreere pentru copii, iar aceștia au început să le folosească“, spune Cristian Bujan, din partea Asociației care a inițiat proiectul. El îndeamnă cât mai multă lume să ridice, dar să și doneze cărți la fiecare “Căsuță“ amplasată în oraș.

În plus, reprezentanții asociației au și creat un site dedicat proiectului, casutacucarti.ro, în care oferă inclusiv detalii tehnice pentru construirea cutiilor care să găzduiască mai apoi micile biblioteci. “Nu este o idee proprie, aceasta funcționează și în alte țări din Europa și nu numai. Am înțeles că și la Agnita se pregătește un astfel de proiect, căci ne-au solicitat proiectele acestor mici construcții. Am și făcut un site, de unde fiecare se poate inspira“, mai explică Bujan.

Sursa foto: Căsuța cu cărți

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Liliana

  Ar trebui, totusi, aduse inapoi. O carte nu trebuie pastrata in biblioteca. Ea trebuie sa ajunga la cat mai multi cititori. In biblioteca personala ea moare. Zic asta pentru ca ai mei au acasa peste 15.000 carti, citite o singura data. Cam mic folosul pentru atata munca…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adrian R

  Felicitari oamenilor care au avut si implementat aceasta idee, acest proiect!
  Asa ar trebui sa facem toti, in toate orasele! Cititi, oameni buni, nu va mai gasiti scuze, nu va mai plangeti de lipsa de timp si de bani, pierdem timpul cu tot felul de nimicuri, cartile sunt si in biblioteci, si la prieteni, cunostinte, rude, nu cred ca cineva refuza sa ofere sau sa imprumute o carte, interes sa fie, cartile sunt si in aceste proiecte, locuri frumoase. Din pacate, la noi este prea putin interes pentru carte, cunoastere, cultura, asta se vede in multe aspecte ale societatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact