Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cei care au panouri fotovoltaice vor putea vinde energie şi către vecini

Cei care au panouri fotovoltaice vor putea vinde energie şi către vecini

Cetăţenii care deţin aparate ce produc energie vor putea vinde reţelei electricitatea suplimentară generată, aceasta urmând să fie compensată în factură; legea a fost promulgată marţi de preşedintele României Klaus Iohannis.

„Legea ce face posibilă injectare energiei din surse regenerabile a fost promulgată marţi de preşedintele României, urmând să apară în Monitorul Oficial. Noua lege este un pas înainte important şi din punct de vedere al procesului de autorizare, deoarece până acum, românii care aveau sisteme de panouri fotovoltaice nu puteau injecta energia electrică în reţea, fiind nevoiţi deseori să treacă printr-un proces de autorizare lung de peste 450 zile, anevoios cu peste 12 autorizaţii şi scump”, arată comunicatul remis miercuri de asociaţia energiaTa, citat de Mediafax.

„În 2018 românii vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în reţea, fiind de asemenea scutiţi de la orice obligaţii fiscale, iar consumatorii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare pe factură, o diferenţă între banii plătiţi pentru energia consumată şi cea vândută în reţea”, se precizează în comunicat.

Printre cele mai importante noutăţi pe care le aduce noua lege se numără obligatitivitatea distribuitorilor de a face posibilă racordarea în 30 zile şi obligativitatea furnizorilor de energie electrică să achiziţioneze energia electrică; prosumatorii sunt scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale în factura de energie electrică, ceea ce înseamnă că nu mai este nesară o firmă sau un PFA.

Orice persoană fizică sau juridică care doreşte un echipamente de energie din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum poate vinde energia electrică, poate să devină prtosumator, atâta timp cât activitatea specifică nu este producerea energiei electrice.

Potrivit noii legi, nu doar locuinţele sunt acceptate, ci şi un bloc, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară

„În perioada următoare, Autoritatea Fondului pentru Mediu ar urma să aloce 100 milioane de euro pentru subvenţionarea cumpărării instalaţiilor de energie solară, incluzând panourile, sistemul electric şi invertorul. Astfel, aproximativ 28.000 de români ar putea primi câte 3500 euro pentru echipamente cu putere instalate de maxim 3kW. Mai multe detalii vor apărea în ghidul ce va fi publicat pe site-ul afm.ro”, spune sursa citată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Anonymus

Acum 5 ani

in sfarsit intram in rand cu lumea...
Raspunde

Nicole

Acum 5 ani

...la chil ....sau cu galeata ??? :)
Raspunde

Daniel

Acum 5 ani

Ei acu pot si eu umple cei 20 de arii de gradina cu panouri fotovoltaice .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus