Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

FOTO Ce mâncau sibienii acum 400 de ani. De la păstrăv și năut, la sarmale cu hrean și prepeliță

FOTO Ce mâncau sibienii acum 400 de ani. De la păstrăv și năut, la sarmale cu hrean și prepeliță

Rață cu orez aromatizat, sarmale în foi de hrean, ouă de prepeliță, mâncare rece de năut, pui cu lămâie, păstrăv afumat și sărat...acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile care se regăseau în secolul al 16-lea pe mesele celor înstăriți din zona Sibiului de azi. Cu un aspect care-ți fură instantaneu privirea și un parfum care-ți trezește curiozitatea de a te înfrupta puțin chiar dacă ai luat deja un prânz copios, Muzeul de Istorie s-a întors astăzi în timp și a recreat, cu ajutorul unor bucătari iscusiți din Sibiu, câteva dintre rețetele acelei perioade.

Un proiect care a durat câteva luni, ideea de a recrea câteva dintre rețetele specifice acelei perioade la Sibiu le-a dat de lucru bucătarilor de la Restaurantul Jules.

„Este un proiect foarte curajos. Am pregătit un bufet care să readucă în atmosfera și gusturile secolului XVI, un secol bogat în arome, în condimente, în cărnuri...de la vânat, la pești, știucă, sturioni, homari, raci, stridii, până la prepelițe, bibilici, miel, vițel, porc. Am muncit mult la meniu, am încercat tot felul de combinații, de multe ori chiar ne-am văzut nevoiți să reinterpretăm pentru că ei în acea perioadă experimentau mult cu aromele, iar atunci când am început să gătim după rețete am descoperit că multe dintre ele nu prea erau potrivite și comestibile împreună. Am încercat, în rețetele pe care le propunem, să avem preparatele cât se poate de aproape de secolul acela, dar totuși comestibile pentru zilele noastre. A fost destul de dificil să realizăm tot ceea ce ne-am propus. Echipa a lucrat timp de câteva luni la proiect, a fost o perioadă în care ne-am documentat intens, ne-am uitat la picturi, am găsit monografii, apoi am căutat vesela potrivită pentru bufet. Am ales să facem preparatele din produse de la producători locali, pâinea am încercat să o facem ca în acel secol, din grâu, secară, o pâine destul de brută, simplă”, povestește Ramona Matia, din partea Jules.
mancare secolul 16 (13)

Mâncăruri pline de carne și deserturi alese

Unele din cele mai interesante preparate ale perioadei sunt regăsite și astăzi în meniurile sibienilor.

„Avem o rață umplută cu orez aromatizat cu fructe confiate, prune, caise, cu șofran și diferite arome, pe care am ținut-o la cuptor și am potrivit-o cu o portocală. Mai avem așa-zisele sarmale. Carnea am rulat-o în frunze de hrean, apoi le-am fiert în vin, pentru a-i da o altfel de aromă. Am vrut să aducem gustul autentic de atunci și tocmai de aceea am respectat rețetele cât am putut de mult. A fost o mare provocare, dar a fost o experiență frumoasă”, spune Andra Andriuc, bucătăreasă.
mancare secolul 16 (4) mancare secolul 16 (8)

Nici la capitolul dulciuri gurmanzii secolului al 16-lea nu stăteau rău deloc. Orez cu lapte și diferite tarte erau printre preferatele acestora.

„Pentru această masă bogată avem un orez cu lapte foarte aromatizat cu citrice, stafide, nucă și scorțișoară. De asemenea, avem un tort cu morcovi, nucșoară și scorțișoară, o tartă cu lămâie, pere fierte în vin roșu și o cremă de zahăr ars. Marea majoritate dintre acestea se regăsesc și în rețetele pe care le-am găsit din secolul 16. La ei erau fructe și legume din abundență”, spune Elena Matia, bucătăreasă.
mancare secolul 16 (10)

Piese de bucătărie confecționate în secolele XVI – XIX din argint, cositor, cupru și oțel au fost expuse în premieră publicului în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger din Sibiu,  în cadrul expoziției „Servirea mâncării, între medieval și modern” organizată de Muzeul Național Brukenthal. Expoziția cuprinde 16 panouri, în care arată istoria evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern. În cadrul evenimentului, au fost prezentate atât rețete de secol XVI, cât și muzica acelei epoci, prin intermediul unei trupe cu specific medieval, renascentist.

 

Proiectul a debutat în luna mai a acestui an, continuă până în luna august și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul anului.

mancare secolul 16 (11) mancare secolul 16 (12) mancare secolul 16 (14) mancare secolul 16 (7) mancare secolul 16 (6) mancare secolul 16 (1) mancare secolul 16 (2) mancare secolul 16 (3) mancare secolul 16 (5) mancare secolul 16 (16)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Vecina

Acum 5 ani

Da ce sa zic asta nu o Maxicredit portocale si lamai
Raspunde

Vecina

Acum 5 ani

Poate prune , visine ,nuci zmeura dar nu lămâi portocale măsline!
Raspunde

Vecinul

Acum 5 ani

Cand tocmai ai sosit in Ardeal si de obicei micul tau dejun e un covrig de la Scufita Rosie...e greu sa-ti imaginezi ca in sec XVI la curtile nobiliare din Transilvania soseau transporturi de condimente din India sau fructe exotice de pe coasta Dalmata...in rest e corect
Raspunde

Angel Delano cu tulumba

Acum 5 ani

da mamaliga nu erea ? sau pireu de cartofi cu goji si quinona ? sau perle de tapioca ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Edy Waldek

Acum 5 ani

Sibiul oraș românesc si ortodox! Sașii numai au furat glia noastră! Romanii suntem cei care venim din alte județe sa ii salvăm pe frații sibieni de străini!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus