Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Numărul elevilor înscriși la învățământ în sistem dual s-a dublat

Numărul elevilor înscriși la învățământ în sistem dual s-a dublat

33 de elevi vor începe în septembrie școala în clasa de învățământ profesional dual creată de una din marile companii din Zona Industrială Vest, alături de Colegiul Tehnic Independența. În 3 ani de cursuri, elevii vor primi o bursă lunară de 500 de lei, transport  și cazare.

Clasa Continental va avea 33 de elevi în anul școlar 2018-2019. Timp de trei ani, acești elevi vor merge la școală, dar vor avea și ocazia să aplice lucrurile învățate, alături de profesioniștii din Zona Industrială Vest.

 „Suntem încântați că am avut o rată de răspuns așa mare, mai ales că ni s-a spus că este aproape imposibil sa acoperim 25 de locuri, câte ne-am propus să avem inițial. Am investit foarte mult în partea de promovare în așa fel încât mesajul nostru să ajungă în tot județul Sibiu: am abordat peste 80 de școli și am avut o campanie puternică în online dar și în offline și astfel am reușit să ne facem cunoscut mesajul. Ne-am dat seama că problema nu este lipsa interesului ci, pur și simplu, părinții și elevii nu cunoșteau această opțiune și beneficiile pe care ea le aduce. În final, au fost 46 de elevi care au dorit să vină la clasa Continental, în condițiile în care anul trecut doar 4 elevi au fost interesați de această formă de învățământ. Dintre aceștia i-am ales pe cei mai buni 33- primii în ordinea mediilor de admitere. Vom continua și în anii următori să consolidăm acest tip de învățământ și să creștem numărul elevilor înscriși în clasele Continental. Le mulțumim elevilor și părinților pentru încrederea în CLASA CONTINENTAL.” a declarat Lăcrămioara Dărăban, directorul de resurse umane al Continental Sibiu.
Cei 33 de elevi au semnat deja contractele, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la începutul acestei luni.
„Anul acesta am observat un interes deosebit pentru sistemul dual și pentru Colegiul Tehnic “Independența” în general. Comparativ cu anul trecut, numărul înscrișilor aproape s-a dublat, ajungând de la 59 la 108 înscriși la învățământul profesional și învățământul în sistem dual. Lucrul acesta nu poate decât să ne bucure și cu siguranță campania intensă derulată de partenerul nostru Continental a ajutat la obținerea acestor rezultate. Ca imagine de ansamblu, pentru învățământul în sistem dual, în afară de Clasa Continental (46 de aplicații), 13 elevi au aplicat pentru specializările Sculer matrițer, Operator la mașini cu comandă numerică și Electromecanic utilaje și instalații industriale, pentru 54 de locuri disponibile. Pentru  învățământul profesional au aplicat 5 candidați pentru Tinichigiu - Vopsitor auto și 44 pentru Mecanic auto.” a spus Mirela Hanea, directorul Colegiului Tehnic “Independența” Sibiu.
Timp de trei ani, elevii vor învăța bazele electronicii și electromecanicii și vor aplica noțiunile studiate în sectorul producției componentelor electronice pentru industria auto.

În funcție de rezultatele școlare și competențele dobândite pe parcursul perioadei practice, absolvenții vor putea fi angajați în poziția de operator linie producție sau tehnician electromecanic, cu susținerea continuării calificării prin intermediul cursului de electromecanic din cadrul Academiei Tehnice Continental și/sau a continuării studiilor la liceul, forma de învățământ seral.

„La fel ca toate orașele dezvoltate economic, Sibiul se confruntă cu lipsa forței de muncă. De aceea Primăria Sibiu a înțeles să dezvolte sistemul de învățământ dual ca un mod de a atenua această problemă, punând la dispoziție spațiile liceelor tehnice pentru instruirea tinerilor și investind constant în modernizarea și dotarea spațiilor. Firma Continental s-a implicat consistent și consecvent în promovarea acestui tip de învățământ, trecând astfel de la simpla constatare a situației, la atitudinea proactivă de a genera soluții. Felicitări Continental pentru o acțiune de succes și pentru modul pragmatic de abordare a problemei”, a spus Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.
În ceea ce priveste pachetul de beneficii, acesta include o bursă lunară de 500 de lei: 200 de lei din partea statului și 300 de lei din partea companiei, o bursă de merit care se acordă în funcție de rezultatele școlare și implicarea în activitățile practice, transport și cazare gratuite pentru elevi în căminul Colegiului Tehnic “Independența”, masa gratuită în cantina Continental în perioadele de practică în companie și precontract de angajare Continental oferit imediat după afișare rezultatelor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

marius

Acum 5 ani

sa-i multumim tov.Cati Andronescu pentru initiativa desfintarii invatamantului profesional dand asfel o sansa invatamantului dual( dupa o foarte lunga pauza -peste 15 ani a invatamantului profesional)
Raspunde

un pedagog de scoala noua

Acum 5 ani

Cati Andronescu nu poarta toata vina... Cine stie ce avantaje li s-au oferit firmelor de au instituit acest sistem. iar eleviii merg acolo pt. ca primesc o bursa destul de consistenta... Altii au lucrat o viata la CAP si ceva mai mult decat o bursa pe care o primeste un elev cu conditia sa nu faca absente...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus