Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Topul localităților din județul Sibiu care atrag cei mai mulți turiști

Topul localităților din județul Sibiu care atrag cei mai mulți turiști

Județul Sibiu ocupă locul 5 în clasamentul privind destinațiile turistice ale României, conform datelor Institutului Național de Statistică, fiind devansat, la capitolul sosiri ale turiștilor, de București, Brașov, Constanța și Cluj. Ne-am propus să facem un clasament al celor mai vizitate localități din județ, conform datelor acumulate de Asociația Județeană de Turism (AJT). Am exclus din top orașul Sibiu, acesta ocupând evident primul loc, fiind polul principal de atracție din regiune - deține 40% din capacitatea de cazare și cea mai dezvoltată ofertă turistică.

Conform datelor oficiale, Sibiul se află mult în spatele celor patru județe amintite, deoarece capacitatea de cazare a destinațiilor acestora este semnificativ mai mare decât infrastructura de cazare a Sibiului. Potrivit directoarei AJT Sibiu, Simina Manea, în județ ar exista aproximativ 12.600 de locuri de cazare, aici nefiind luată în calcul capacitatea de cazare din economia colaborativă. Astfel de structuri în care oaspeții nu sunt monitorizați ar mai adăuga aproximativ 1.500 de locuri.

Clasamentul localităților din judțeul Sibiu, cu excepția orașului reședință de județ, pe care îl propunem este realizat în funcție de numărul de turiști înregistrați în structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare.

Potrivit AJT Sibiu, pe primul loc se află orașul Mediaș, datorită eforturilor de reabilitare a patrimoniului arhitectural, de atractivitatea deosebită a patrimoniului industrial, de infrastructura dezvoltată în ultimii ani pentru activități în natură (ex.: trasee de bicicletă ce leagă vechile așezări săsești), dar și de implicarea municipalității în implementarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Biserica Sf. Margareta rămâne principala atracție vizitată din Cetatea luminii.

Biserica fortificată din situl UNESCO Biertan a fost cel mai vizitat monument în anul 2017, exceptând din această analiză atracțiile culturale din orașul Sibiu. Peste 60.000 de excursioniști din toate colțurile lumii apreciază complexitatea monumentului istoric, legendele sale și poveștile comunităților săsești. Comuna are o capacitate de cazare de 100 de locuri, în case atent restaurate din satele Biertan, Copșa Mare și Richiș, și atrage noi locuitori ce valorifică patrimoniul cultural și natural prin diverse proiecte cu impact pentru dezvoltarea turismului.

Bisericile fortificate din Mălâncrav, Valea Viilor, Moșna, Alma Vii, Netuș, fosta abația cisterciană de la Cârța sunt în topul celor mai vizitate atracții culturale ale regiunii, conform datelor statistice colectate de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelica C.A. din România.

Orașul Avrig și valea Avrigului atrag prin patrimoniul cultural imaterial pus în scenă prin șezători și prin moștenirea Brukenthal, dar și prin oferta variată de activități ce pot fi practicate în Munții Făgăraș - drumeție, echitație.

Stațiunile balneare Bazna și Ocna Sibiului sunt căutate cu precădere în sezonul estival pentru efectele terapeutice ale apelor sărate. În ambele stațiuni durata medie de ședere depășește 2,5 zile.

Localitatea Cîrțișoara este traversată de cea mai atractivă șosea alpină din Carpații României, Transfăgărășanul, atrage prin spectaculoasa căldare glaciară Bâlea și prin rețeaua de trasee de drumeție pe crestele munților Făgăraș, inclusiv spre cele mai înalte vârfuri montane din România, vârfurile Negoiu și Moldoveanu. Iarna, ansamblul de gheață de la Bâlea, escalada și schi-ul extrem atrag un număr mare de turiști în zonă.

Topul este în continuare dominat de localități din regiunea turistică Mărginimea Sibiului, care deține 22 % din capacitatea de cazare a județului, și are cea mai veche tradiție în turism rural și montan. „La poalele Munților Cindrel și Lotru, între defileul Oltului și Transalpina, și în imediata vecinătate a orașului Sibiu, Mărginimea atrage prin frumusețea peisajului pastoral, prin gusturi autentice de brânzeturi, prin spiritul viu și identitatea culturală a comunităților de români. Patrimoniul cultural este accesibil vizitatorilor cu ocazia numeroaselor sărbători și festivaluri, în muzee și cu fiecare întâlnire cu localnicii, în vatra satelor sau la stânele de la munte”, explică șefa AJT Sibiu.

Muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel atrage cel mai mare număr de vizitatori din regiune. Regiunea deține totodată o infrastructură propice pentru practicarea de activități în natură tot timpul anului (drumeție, MTB, schi, parapantă, activități în parcuri de aventură) și este bine conectată cu stațiunea montană Păltiniș.

În imediata vecinătate a Mărginimii, se dezvoltă constant zona turistică Cisnădie-Cisnădioara, care deține 500 de locuri de cazare. Caracterul arhitectural și oferta de activități culturale ale bazilicii romanice Sf. Mihail din Cisnădioara și ale bisericii fortificate din Cisnădie atrag anual aproximativ 27000 de vizitatori. Oferta culturală este completată de infrastructura pentru sporturi în natură: trasee de drumeție și MTB în Munții Cindrel, panou de escaladă, ștrand și patinoar.

top localitati Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

15 comentarii

Ion ionescu

Acum 5 ani

Am si eu o intrebare simpla de tot: daca in tot judetuk exusta 12.600 de locuri de cazare si mai exista si altele gen airbnb sau inchirieri de camere la negru, de unde pana unde la festivalurile de teatru ale lui Chiriac sunt sute de mii de oameni de nici la Untold sau Neversea nu gasesti atatia? Acum ne dăm seama cam ce megalomanie il încearcă pe omul asta cand zice ca sunt sute de mii de turiști si e totul ocupat in judet. Adică un 12. 600 oficial plus aia neoficiali.
Raspunde

Oups

Acum 5 ani

Domnule Ionescu , se contabilizeaza numărul de spectatori, nu de vizitatori unici!!! Eu pot sa merg in 5 seri consecutive la câte 2 spectacole pe seara, se va considera ca au fost vândute 10 bilete , nu scrie nicăieri ca au fost 150000 de turiști in Sibiu ci ca au asistat la spectacole atâtea zeci sau sute de mii de spectatori.... Ai foarte mult venin si frustrare in postare , nu reusesti decât sa te faci de ras cu astfel de postări care indica faptul ca ești foarte puțin instruit și ai foarte putina educație. Sibianul Ionescu :)))
Raspunde

Popescu

Acum 5 ani

Ionescule , câte clase ai??? E cea mai stupida întrebare pe care am văzut-o in ultimii ani:)) Ai cumva o ruda Veorica la Videle:):)) Aveți exact aceleași capacitați intelectuale:))))
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

De vre-o 500 de ani, la Medias nu mai exista o biserica St. Margareta. Pentru a cata oara va atrag atentia, ca la evanghelici nu exista sfinti?
Raspunde

Ioan Ioan

Acum 5 ani

Total eronat d-le Rosu ceea ce dvs afirmati; in orasul Medias exista biserica evanghelica C.A Sfanta Margareta, localizata in centrul orasului.
Raspunde

asociatia turismului de cumetrie

Acum 5 ani

Turismul merge si bine si rau, dupa cum il taie capul pe fiecare. Asociatia pomenita ce rol are? Este total inexistenta in teren. In afara de niste propuneri imbecile si nepractice, printesa turismului sibian are o activitate sub orice critica. Orice neica nimeni se crede specialist in turism, fotbal si politica.
Raspunde

Sabin

Acum 5 ani

In jurul Sibiului , cel mai vizitat de turiști este Brașovul ....unde chiar nu ai cum sa te plictisești .
Raspunde

Wtf

Acum 5 ani

Serios?? Da-ne și noua niște ponturi , ce poți sa faci in Brașov ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus