Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Grădina mea de la oraș. De ce e bine să adăugăm ierburi proaspete în mâncare

Grădina mea de la oraș. De ce e bine să adăugăm ierburi proaspete în mâncare

Printre cele mai folosite ierburi atunci când gătim se numără cu siguranță pătrunjelul, leușteanul, mărarul și busuiocul. Fie că e vorba de o supă sau o plăcintă, nutriționiștii recomandă ca ierburile să fie adăugate cât mai la final și cât mai proaspete, pentru a-și păstra aromele dar mai ales proprietățile. Tocmai de aceea, o „grădină în balcon” este cea mai indicată pentru a avea întotdeauna legume și condimente proaspete la discreție. 

„Pătrunjelul, leușteanul, mărărul și busuiocul sunt cele mai folosite condimente de români. De cele mai multe ori, ele se folosesc la supe/ciorbe și sunt adăugate la final, după ce apa s-a oprit din clocot. Chiar și atunci, o parte din antioxidanți se pierd. Tocmai de aceea, cel mai bine e să le adăugăm în farfurie, chiar înainte de a mânca, pentru a păstra nutrienții și aroma. Acest lucru se poate realiza foarte simplu dacă avem o mică grădină în balcon”, spune Andreea Echim, nutriționist-dietetician din Sibiu.
Pătrunjel

Pătrunjelul este cunoscut ca ingredient culinar, dar este foarte comun și ca plantă medicinală, întrucât este un puternic antioxidant. Această plantă aduce și un aport crescut de calciu în organism și se poate folosi în cure pentru curățarea rinichilor, arată nutriționiștii. Pătrunjelul poate fi folosit proaspăt tocat în salate, dar și ca aromă în supe, ciorbe sau preparate cu pui sau pește.

 

Leuștean

Consumat sub tăiat proaspăt sau adăugat în ciorbe, leuşteanul poate avea efecte benefice pentru cei care suferă de hiptertensiune arterială sau pentru femeile cu tulburări menstruale. Consumul de leuștean asigură o doză importantă de vitamina A, importantă pentru sănătatea ochilor, dar și a oaselor. De asemenea, conține vitamina C.

 

Mărar

Mărarul este o sursă importantă de antioxidanți. Această plantă conține numeroase vitamine, precum vitamina C, A, B6, B2, dar și calciu, fier și mangan. Fie că este utilizat în formă pură, proaspăt cules din ghiveci, sau adăugat în diferite mâncăruri, proprietățile mărarului sunt prezente.

 

Busuioc

Busuiocul este sinonim cu bucătăria de vară. În salate, această plantă aduce un plus de aromă, iar vitaminele pe care le oferă sunt numeroase. Busuiocul conține calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, precum și vitaminele C, A, E și K. Este cel mai benefic atunci când este consumat proaspăt, în salate.

 

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Detalii despre acest proiect puteți găsi aici.

logo municipiul sibiu

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Foto: pro-sanatate.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus