Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

VIDEO ”Luni, când vin muncitorii, blocăm strada”. Revolta sibienilor inundați cu mizerie la fiecare ploaie

VIDEO ”Luni, când vin muncitorii, blocăm strada”. Revolta sibienilor inundați cu mizerie la fiecare ploaie

70 de locuitori de pe strada Trifoiului, din cartierul Turnișor, spun că sunt hotărâți să blocheze lucrările de modernizare ale străzilor din imediata apropiere. În pivnițele unora dintre ei este aproape în permanență apă, puturoasă, ieșită din canalizarea menajeră la fiecare ploaie mai puternică. Faptul că nu primesc răspunsuri oficiale, lucrările îndoielnice executate până acum, proiectele pe care nu le înțeleg și răspândirea zvonului că ”s-au terminat banii, iar strada lor nu va fi modernizată” îi determină să blocheze orice altă lucrare în zonă. Reprezentanții Primăriei mai cer răbdare, deoarece strada Trifoiului urmează să intre în reabilitare.

În formă de ”u”, cu o latură în continuarea străzii Verzăriei, cu una în continuarea străzii Grâului și cu cea de-a treia latură legând cele două străzi, strada Trifoiului este locuită, în majoritate, de romi. Iar tocmai acest lucru îi determină pe unii dintre ei să creadă că etnia lor este motivul pentru care strada nu este modernizată. ”Au asfaltat strada Verzăriei, foarte bine. Doar că, ia priviți, strada Verzăriei se continuă cu Trifoiului, de unde mai sunt câteva zeci de metri până în Calea Turnișorului. Odată asfaltată strada Verzăriei a devenit mult mai circulată, deoarece face legătura între șoseaua Alba Iulia și Calea Turnișorului. Dar cum strada noastră nu este asfaltată, aici este în permanență praf ridicat de mașinile tot mai dese. Mai puțin când plouă, că atunci refulează canalele cu apă menajeră și cu tot felul de mizerii. După o astfel de ploaie, a trebuit să îmi țin copiii în casă, că în curte îmi era plin de prezervative. Ieșite din canalizare. Am zis să le strâng înainte să le vadă ei sau bunicii lor, căci ce le spuneam?”, povestește Mihai Mihai, unul din locuitorii străzii.

Str. Trifoiului, în formă de ”u” este locul în care mocnește o mică revoltă a locuitorilor Str. Trifoiului, în formă de ”u” este locul în care mocnește o mică revoltă a locuitorilor

Alături de el se strâng rapid alți vecini, tot mai iritați de faptul că ”strada noastră a fost uitată”. Ceea ce i-a determinat să decidă că ”trebuie să facă ceva” este situația ultimelor lucrări din zonă, în special cele de pe strada Grâului, stradă paralelă cu Verzăriei și care, la fel, este continuată de una din laturile formei de ”u” a străzii Trifoiului. ”Au început să lucreze pe strada Grâului. Dar, uitați-vă că cel puțin aici, în partea asta dinspre noi, nu locuiește nimeni pe Grâului. Aici sunt doar grădinile celor de pe Verzăriei. Foarte bine, pentru cei de pe Verzăriei, căci acum vor avea asfalt și în spatele grădinii, nu doar în fața casei. Și stați să vedeți ce trotuare vor avea în spatele grădinilor”, devine mai vocal Mihai Rădulescu, un alt locuitor de pe Trifoiului. De la muncitori a obținut un proiect al lucrărilor de pe strada Grâului, stradă mărginită parțial de grădini, vizavi de care este calea ferată. Iar pe latura dinspre calea ferată, proiectul primit de Mihai Rădulescu de la muncitori prevede trotuare late și de aproape șase metri. ”Pentru cine, pentru cine trotuare de șase metri pe o stradă unde sunt grădini și o cale ferată? Păi, din trotuarul ăla de șase metri lățime, pe care nu are cine să îl folosească, nu mai bine ne asfalta nouă strada?”, se întreabă Mihai Rădulescu, în murmurul de aprobare al vecinilor din jur.

 

Istoria apelor de pe Trifoiului

Stradă de pământ, strada Trifoiului a fost întreținută de-a lungul timpului prin lucrări de scarificare, în urma cărora nivelul străzii a tot urcat. Astfel, față de acum 30 de ani, strada este cu aproximativ 50 de centimetri mai sus, fapt vizibil la unele case ale căror geamuri făcute pentru demisol sunt acum aproape astupate. Din cauza nivelului tot mai ridicat al străzii, toată apa se scurge direct în curțile oamenilor. ”Și știți de unde vine această apă pe stradă? Tocmai de la blocurile de pe Alba Iulia. De acolo curge pe Verzăriei, care acum este asfaltată, și se oprește aici, la noi în curte. Dar, din păcate, nu asta este cel mai dureros lucru. Ci apa din canalizare, apă menajeră, care refulează la fiecare ploaie”, povestește Dorina Munteanu. După retragerea apelor, în urmă rămâne mizeria din canalizare, transformată în praf și ridicată în aer de circulația tot mai densă. ”Praful acesta pe care noi îl respirăm e mizeria din canal, un praf care miroase îngrozitor din cauza materiilor fecale. Am tot sunat la instituții publice să vină să vadă dacă se poate trăi în acest miros, dar nu am reușit să găsesc una care să spună că e responsabilă de astfel de verificări. De când avem aceste probleme? De mulți, foarte mulți ani, aproape dintotdeauna”, povestește Dorina Munteanu.

oameni str trifoiului 2 Oamenii de pe Trifoiului au albume foto cu inundațiile din fiecare an

Locuiește pe această stradă de mai bine de 60 de ani și privește nemulțumită la rețeaua de canalizare care tocmai a fost pozată pe strada lor. Rețea ale cărei cămine de vizitare sunt la actualul nivel al străzii, deci mai ridicat decât cel al curților și caselor. ”Nimeni dintre cei care au lucrat la proiectare nu cred că a fost, efectiv, să vadă ce e aici. Acum doi ani, la întâlnirea cu doamna primar, am întrebat clar dacă – odată începute lucrările – va fi coborât și nivelul străzii la cel inițial. Am primit răspuns afirmativ, dar, cu răspunsul am rămas”, privește Dorina Munteanu către noua rețea de canalizare pozată pe strada lor. O lucrare rămasă neterminată din moment ce trotuarele pe care oamenii și le-au făcut singuri au fost lăsate sparte, iar gurile de canal – neacoperite, chiar dacă unele sunt chiar pe trotuar. Ceea ce e și mai hilar este faptul că peste drum, gurile de canal au fost lăsate la aproape 80 de cm deasupra solului. ”Cred că le-au lăsat așa ca să punem varză”, glumește unul dintre locuitori. Locuitor care, asemenea altor vecini, și-a zidit intrarea în garajul de la demisol. ”Păi, pentru că intra tot timpul apă din stradă și așa am zidit, să nu mai intre”. La fel ca el, au făcut mai toți locuitorii. Mai mult, într-un capăt al străzii, unul dintre localnici și-a ridicat și nivelul curții, cu aproximativ 20 de cm. ”Am ridicat nivelul curții până la nivelul primei trepte de la scara de intrare în casă. Tot degeaba, când plouă aici e plin cu apă”.

oameni str trifoiului 4 Intrările dinspre stradă la demisolul caselor au fost zidite, din cauza canalizării care refulează după ploile din fiecare an

Cu apa în pivniță

Sorin Mocanu are una dintre gurile de canal aferente străzii la el în curte. De câte ori plouă mai puternic, canalul respectiv bolborosește apă puturoasă. Acum o lună, apa i-a intrat în casă, iar de acolo – în pivniță. De o lună apa îi băltește sub casă. ”N-am sunat pe nimeni. Că nimeni nu vine aici, la noi, la țigani. Suni degeaba”, povestește Sorin Mocanu. La fel ca el, cu apă în continuare în pivniță, mai sunt și alți vecini. ”Ce să mai așteptăm altceva decât să se tragă de la sine?”.

Se pune în discuție chestiunea impozitelor, deoarece unii dintre locuitorii străzii ”se cam feresc să le plătească”. ”Dar noi, cei care le plătim, ce vină avem?”, se întreabă unul dintre locuitorii de etnie română. Când vine vorba despre impozite, Sorin Rădulescu – rom de etnie - este și mai ferm. ”Uitați, aici e fișa ROL a uneia dintre firmele mele. Vedeți aici, la impozite plătite de firma mea cât scrie? Peste 113.000 de lei, într-un an și jumătate. Păi, astea nu sunt tot impozite? Pe care eu le plătesc, iar dacă vreau să mă întâlnesc cu un client, îmi dau întâlnire cu el la McDonalds, că la mine pe stradă, unde am și firma, chiar nu pot să îl chem dacă plouă”.

oameni str trifoiului 5 În timp ce de o parte a străzii, gurile noii rețele de canalizare au fost lăsate neacoperite, de cealaltă parte a străzii, accesul la canalizare e la 80 de cm de sol

Oamenii blochează strada. Primăria spune că strada va fi modernizată

Discuțiile avute cu muncitorii care modernizează strada Grâului și de la care au aflat că strada lor nu va mai fi modernizată deocamdată, îi determină pe oameni să spună că, de luni, vor bloca șantierele din zonă. ”Am depus petiție și la Primărie, semnată de 70 de oameni de pe această stradă. Sâmbătă s-au împlinit 30 de zile de când am depus petiția, cu fotografii și cu tot, și nu am primit niciun răspuns. Inițial, pe 28 iunie eram înscriși la audiență, și am vorbit cu doamna Dorina, să meargă ea, deoarece noi suntem țigani și cu noi altfel se vorbește. Dar nici pe doamna Dorina n-au primit-o în audiență, i-au spus doar să lase acolo hârtiile și vom primi răspuns. Și n-am primit nimic, așa că luni, atunci când vin muncitorii pe Grâului, fie le blocăm accesul, fie ne parcăm acolo mașinile și le luăm plăcuțele de înmatriculare. Căci, altfel nimeni nu vrea să vorbească cu noi”, povestește un alt locuitori al străzii.

oameni str trifoiului 6 Unul dintre locuitori și-a ridicat nivelul curții cu aproximativ 20 de cm. Degeaba: apa refulată în stradă ajunge tot în curte

Oficiali din cadrul Primăriei Sibiu au arătat că strada Trifoiului este cuprinsă în planurile de modernizare, fondurile fiind cele accesate de administrație printr-un împrumut de la BERD. Doar că demararea lucrărilor va mai dura, deoarece firmei de proiectare angajată în acest caz i-a fost reziliat contractul. ”A fost nevoie ca, pe parcurs, să modificăm situația, deoarece s-a impus rezilierea contractului cu firma de proiectare din București. Acum urmează refacerea proiectului de modernizare a străzii Trifoiului, după care va fi demarată și execuția. Strada nu este uitată, este pe listă, pentru că vrem să facem toată zona, ar fi absurd ca acolo să rămână o singură stradă nemodernizată”, arată oficialii administrației locale pentru Turnul Sfatului.

Oamenii de pe Trifoiului, însă, refuză să creadă acest lucru, deoarece – spun ei – au aflat de la muncitori că strada lor va rămâne așa. Și preferă să îi creadă pe muncitori, singurii cu care au reușit să vorbească până acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Free-ag

Acum 5 ani

Se pare că cei de la TS sunt pusi pe cenzurat , mai ales daca spui lucrurilor bpe nume , cereți o adresă primarului și vedeți gradul de colectare a taxelor a romilor. După care puteți și cenzura . Hai noroc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus