Joi,
28.03.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Lege nouă pentru asociațiile de proprietari. Proprietarii devin chiriași din cauza datoriilor

Lege nouă pentru asociațiile de proprietari. Proprietarii devin chiriași din cauza datoriilor

Pentru o datorie la utilități mai veche de 60 de zile, asociația de proprietari poate da în judecată pe rău platnic. Totodată, asociaţia de proprietari poate pune ipotecă asupra apartamentelor, pentru suma datorată la întreţinere. Ipoteca imobiliară se înscrie în cartea funciară, iar apartamentele executate pot ajunge doar locuințe sociale în care vechii proprietari vor avea prioritate de închiriere.

Noua lege 196/2018 a Asociaţiilor de proprietari a apărut deja în Monitorul Oficial și și-a propus să clarifice anumite aspecte privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, administrarea, întreţinerea şi folosirea imobilelor sau grupurilor de imobile din condominii. Legea se aplică proprietarilor, chiriaşilor, asociaţiilor de proprietari şi asociaţiilor de chiriaşi din condominii, potrivit actului publicat în Monitorul Oficial.

Legea a intrat de ieri în vigoare, iar președinții asociațiilor de proprietari susțin că aduce niște clarificări care erau de dorit să apară. ”E un lucru bun faptul că se stabilesc clar niște lucruri prin noua lege, iar lucrurile devin mult mai simplu de aplicat”, susține Cornelia Haidamac, președintele a patru asociații de proprietari din Sibiu.

În primul rând, asociațiile vor putea pune ipotecă pe apartamentele celor care au întârziat cel puţin două luni cu plata întreţinerii, iar pentru recuperarea datoriei se poate merge până la executare silită. ”Și până acum se putea face executare, însă procedura dura destul de mult”, spune Cornelia Haidamac.  A apărut în plus faptul că proprietarul poate fi dat în judecată pentru o datorie veche de mai mult de două luni. „Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului, asupra datoriilor, şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre restanţe”, se precizează în lege. Dacă datoriile nu se achită în cel mult 60 de zile de la termenul scadent, preşedintele asociaţiei de proprietari poate acţiona în instanţă proprietarul. Totodată, asociaţia de proprietari poate pune ipotecă legală asupra apartamentelor şi un privilegiu asupra tuturor lucrurilor din apartament, pentru suma datorată la întreţinere.  Ipoteca imobiliară se înscrie în cartea funciară la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată, numai după ce trec două luni de la scadenţă.  „Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate”, se arată în lege. Preşedintele asociaţiei de proprietari are obligaţia radierii ipotecii imobiliare, legale, în termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorată a fost plătită de către proprietar. ”E puțin exagerat termenul de două luni, pentru că e posibil ca omul să fie plecat în concediu, sau plecat din țară pentru o scrută vreme și nu poți să-l acționezi în instanță pentru atâta lucru. Acum fiecare președinte de asociație cunoaște destul de bine membrii și știe situația fiecăruia”, spune Cornelia Haidamac.

Penalități și fond de rulment obligatorii

Noul act normativ permite asociaţiilor de proprietari să pună penalităţi pe sumele restante la întreţinere, însă acestea nu trebuie să depăşească 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Penalităţile curg abia după o lună de la termenul scadent pentru plată şi nu pot depăşi suma la care s-au aplicat. ”Această prevedere exista și până acum, se puneau majorări pentru simplul motiv că și companiile pun majorări pentru facturile neachitate. Acești bani trebuie suportați de cineva”, a explicat președintele Asociației de Proprietari Țiglari nr. 1.

În cazul în care se ajunge la executare silită pentru recuperarea datoriilor, primăriile au drept de preempţiune la preţ egal asupra locuinţelor. „Aceste locuinţe vor fi folosite ulterior numai ca locuinţe sociale, proprietarii executaţi silit având prioritate la repartizarea acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile de acces la locuinţele sociale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, mai scrie în lege.

În cazul ansamblurilor rezidenţiale finalizate până acum, proprietarii sau dezvoltatorii cartierului rezidenţial au obligaţia să predea primăriilor, cu titlu gratuit şi în termen de trei luni, reţelele comune şi terenul aferent până la branşamentele imobilelor, în vederea preluării în administrare şi exploatare a acestor reţele de către furnizorul care asigură aceste servicii în localitatea respectivă.

O altă prevedere se referă la fondul de rulment. Acesta devine obligatoriu. Fondul de rulment se va stabili astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

bibi

Acum 5 ani

Doream sa fac un comentariu dar nu mai am cuvinte! Doamne iarta-l pe roman!
Raspunde

Brian Loman

Acum 5 ani

Și când "asociația" fuge cu banii, ce-i de făcut? Vezi cazul Ani Krauss...
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Si uite asa, "presedintele a patru asociatii" isi face putina reclama. Cred ca era suficient sa fie data informatia, fara a mai aduce omagii dnei Cornelia
Raspunde

Petcu Elena

Acum 5 ani

Dacă asociația funcționează ilegal fără președinte iar administratorii fură banii, ce este de făcut. De ce nu-i verifică nimeni, de ce nu au garanție depusă.
Raspunde

Pascu Mihai

Acum 5 ani

Buna ziua, Ar fi bine ca toata lumea de la blocuri sa citeasca atent textul noii legi, fiindca nu am idee cu cine anume au discutat politicienii textul legii. Cum afecteaza milioane de oameni, ar fi trebuit discutat pe larg. Multe prevederi mi se par abuzive. Statul lasa foarte putina libertate locatarilor. Legea veche 230 reglementa in sens larg activitatea asociatiilor, las amanuntele la decizia locatarilor. Pe de alta parte orice locatar avea posibilitatea sa controleze ce se petrecea in asociatie - cine decidea, ce se intampla cu banii, etc. Avea oricand dreptul sa controleze si sa fie informat. Avea oricand dreptul sa aleaga, in cadrul unei majoritati de locatari, alt presedinte, comitet, administrator, cenzor. Prost e ca foarte multi locatari, din indiferenta sau lipsa de judecata, nu au controlat nimic, au inchis ochii la neregulile din propriul bloc, neregulile au luat proportii, iar acuma vine statul si se erijeaza in super controlor. Dragoste cu forta, care nu e sanatoasa.
Raspunde

emilpop

Acum 5 ani

"În primul rând, asociațiile vor putea pune ipotecă pe apartamentele celor care au întârziat cel puțin două luni cu plata întreţinerii, iar pentru recuperarea datoriei se poate merge până la executare silită." Ăștia sunt bolnavi mintali, adică plătesc 180.000 lei pe apartament în 1980, când statul comunist m-a prădat de teren şi casă, nu am primit ca despăgubire terenul iar pentru casă mi s-a aruncat ceva mărunţiş, nu am primit apartament la schimb, iar pentru 50 lei echivalentul a două luni statul mă tâlhăreşte din nou de proprietate. Ăştia fură nu se joacă. Pentru cei refugiați statul nu a plătit despăgubiri nici după 11 ani, iar pentru o datorie de două luni statul român mafiot mă face boschetar. Ăștia sunt nebuni, nebuni, nebuni. Aloo ISIS scăpați-ne de barabulele astea!
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

ESTE UN ABUZ AL STATULUI.VOR FI MULTE CONFLICTE.SUNT MULTI CU PENSIILE F.MICI,UNDE E DEZBATEREA PUBLICĂ? NU SUNT DE ACORD CU NOUA LEGE.
Raspunde

radulica laurentiu

Acum 5 ani

Sunt inconstienti.Nu poti lua omului apartamentul la doua luni de neplata.Sunt foarte multi oameni amarati cu pensii si salarii mici.Vor fi conflicte imense si acesti idioti nici nu stiu in ce sa bagat.Cum sa mi se puna la 2 luni de neplata ipoteca pe apartament??????Cu sa se poata intampla asa ceva?Doamnee am trait sa vad si asta....
Raspunde

Dorin Eugen

Acum 5 ani

Atunci cand aduci in parlament, doar baieti de partid, care isi fac studiile la foc automat , doar ca sa dea bine pe hartie, si care practic nu au nici un fel de exercitiu pentru a legifera, se nasc astfel de aberatii legislative (de fapt , ca si alte minuni ale legilor de la noi) , care devin impropriu de aplicat, la multe capitole. Aceste balbaieli , in loc sa ajute , sau sa simplifice viata cotidiana, mai rau o complica, creand un haos, in care apoi trebuie sa bajbaim pentru descalcirea ideii corecte !
Raspunde

lungulescu T.

Acum 5 ani

Atat Legea 230/2007 cat si cea noua 196/2018, au lacune majore, numai bune ca administratorul in cardasie cu presedintele si cenzorul, sa fure cat mai mult fara sa fie pedepsiti. Un caz tipic, real pe care poate fi dovedit cu acte. Hodoronc , tronc, ANRE, incepand cu anul 2016, hotaraste instalarea detectoarelor de gaz in bucatariile apartamentelor de pe teritoriul Romaniei. Foarte bine ! Numai ca smecheri cu firme de apartament si un capital social de 50-200 lei, obtin, ei stiu cum autorizatie de instalare. Preturile sunt negociate cu administratorul astfel incat de la 262 lei , pretul instalarii chitului respecti oferit in reclama, ajunge, la 450 lei. diferenta de 1de 81 lei se imparte la 4. Una firmei, si cate una, celor trei mahari ai adinistratiei condominiului. La, sa spunemspunem 231 apartamente , tunul este de numai 49051 lei , adica frumusica suma de 12.262,75 lei de persoana. Mai adaugati plata unor materiale cum ar fi cele pentru dezinsectie, niste robineti sau alte minuni pe care nimeni nu le-a vazut dar care au facturi,,, cumparate din Obor cu 5 lei bucata de la negusorii aia bruneti, pe care poti trce si o ...locomotiva... ca prostii, adica noi platitorii, chiar daca reclamam la Parchet sau Politie, tot nu ne baga nimeni in seama. Ma gandesc ca degeaba s-au straduit sa faca o noua Lege a asociatiilor. O reclamatie la Procuratura sau Politie ,poate zace ani de zile... si daca ai norocul , dupa cativa ani ti se raspunde in doi peri sau un NUP mare !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus