X
meniu cibin

Restaurantul fără nume la intrare. Dar cu mâncare ca la mama acasă

Când auzi de la unul dintre cei mai citați bucătari ai Sibiului că e de găsit mâncare bună la Cibin, unde și el mai oprește pentru câte o masă, parcă îți vine a ridica din sprânceană. Ce fel de restaurant este prin zona pieței Cibin pe care un bucătar de la un restaurant cunoscut din Sibiu l-ar recomanda?

Locul respectiv l-am descoperit a fi în categoria ”dar, acolo, e restaurant?” Pentru că e vorba de clădirea din piața Cibin, unde se vând lactatele și brânzeturile, intrarea în restaurant făcându-se prin partea dinspre râu a clădirii. Și pentru că acolo sunt mai multe intrări, ca să fie și mai sigur am primit indicația finală: la terasa cu umbreluțe Bergenbier.

Nu e printre cele mai primitoare restaurante din Sibiu. Dimpotrivă. Înăuntru, mesele de câte șase persoane n-au nicio față de masă, lumea care își astâmpără foamea e amestecată cu cei din piață care își astâmpără zgomotos setea cu o bere, pe ușa de la toalete e postat un mare afiș ”Defect” (pus doar pentru a-i descuraja pe cei care nu sunt clienți ai locului), iar robinetul de la chiuvetă are mânerul rupt. Ce mai, atmosferă de piață agroalimentară în care totul e un du-te – vino.

Mâncarea nu o vezi, cu excepția câtorva farfurii așezate ca prezentare, deoarece e în vitrina caldă, acoperită, vitrină prin fața căreia treci pe sistemul ”împinge tava”. Meniuri nu sunt, dar nici nu e nevoie: felurile disponibile pentru ziua respectivă au numele scrise pe etichetele prinse în vitrină sau pe un mic afiș de după intrare: ciorbă de legume sau ciorbă de burtă, spre exemplu, șnițele, cârnat prăjit, pulpe de pui la tavă sau salată orientală. Nimic complicat, iar prețurile… Ei bine, prețurile bat orice așteptare pentru orice fel de local aflat la mai puțin de un kilometru de zona zero a orașului: peștele prăjit se vinde la patru lei suta de grame, șnițelului de porc costă șase lei, iar salata de murături asortate, de exemplu, costă doi lei.

Pentru că așa am și fost sfătuit, nu am stat să citesc oferta zilei ci am întrebat direct: ”aveți tocană de pipote?”. Cei doi băieți de după vitrină, glumeți cu mușterii, sunt foarte operativi. Nici nu am terminat deja întrebarea, căci unul dintre ei îmi asezona piurelul cu tocana și salata de varză albă, în timp ce primul mă întreba dacă nu vreau și o ciorbă.

N-am stat înăuntru la mesele dubioase, ci am ieșit pe terasă, unde am descoperit că sunt singurul care mănâncă. Restul discutau în fața băuturilor, amplu și tare, pentru a mai acoperi din zgomotul produs de mașinile care plecau de la semafor. Atmosfera, totuși, multiculturală, deoarece discuțiile se purtau și în romani, dar pigmentată cu înjurături ca la un protest.

Ciorbă de fasole verde

Ciorbă de fasole verde

În tava din față îmi era, însă, scopul vizitei. În care am descoperit o ciorbă de fasole verde exact ca la mama acasă. Cu de toate plutind prin ea, groasă și cu gust. Cu gust de legume de la bunica de la țară. ”Din piață luăm, dară, ce gătim. Mai luăm și de la Metro, dar numai ce nu se găsește iarna”, explică unul din cei doi băieți de după tejghea, oprit pentru câteva clipe din graba cu care mergea înspre tarabele din piață.

La felul principal, aceeași impresie. O mâncare simplă, dar cu gust precum în după-amiaza duminicilor copilăriei. Pipotele amestecate cu inimi și un sos simplu, peste pireul în care mai dai și de resturi de cartofi fierți și alături de o varză albă proaspătă, încât n-ai nevoie să o mai dregi cu ceva (bine, nu că ai avea oțet, ulei, sare sau piper pe masă, dar oricum nu e nevoie).

Tocană de pipote și inimi

Tocană de pipote și inimi

De felul meu nu sunt un mâncău și, de multe ori, nu prea termin ce primesc la restaurante pe masă. Doar că la restaurantul fără nume de la piața Cibin am terminat fără nici cel mai mic efort tot. Porțiile nu sunt exagerate, dar nici mici. Mâncarea – cel puțin cea testată de mine – a fost simplă și delicioasă.

De plătit, plătisem de la bun început: 19 lei. 13 lei au fost ciorba și tocana ambalate în ”meniul zilei”, iar alți șase lei am mai plătit pentru două ape, care să mai astâmpere din căldura de afară. Și pentru că restaurantul, deși nu are nicio inscripție afară, trebuia să poarte un nume, l-am mai oprit pe unul din băieți. ”Bistro… Bistro Cibin se numește”, mi-a răspuns după o secundă de nedumerire. Iar de aveți stomacul mai sensibil și nu vă cade bine ambianța (ceea ce nu e deloc un reproș în condițiile date) aflați că de acolo puteți lua și la pachet.

Braga

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Alex

    “pireul în care mai dai și de resturi de cartofi prăjiți ” – nu suna prea apetisant, dimpotriva, suna a reconditionat resturi din farfurii.

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Si eu mai opresc si mănânc la ei pentru ca stiu ca e afacere de familie si tot timpul unul din cei doi frați care sunt proprietari sunt acolo si veghează la calitatea mâncari 😉 ciprian silasi

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      TOMOZEI

      Jegosule, tu cu ce te lauzi? ca au stat ungurii calare pe gura voastra ani de zile? De ce citesti stiri de Sibiu ma curba de pe feleac? Sau esti unul care a urcat pe Olt pana la Boita? Prostule, nivelul sibienilor e dat de faptul ca noi avem un presedinte fost primar, voi aveti un boc (pardon, un botisor) in cel mai penal guvern al Romaniei, cu jumate din ministrii inchisi, fugiti sau cercetati si care ati fost asa de primitivi sa va puneti acelasi prosstt de bot, in functia de primar. Pai da, daca apostol a fost arestat, funar era vai de el, sunteti asa de manjiti incat singura varianta a fost botisor….. Hahahha! IacoloA ZI MA SLUGA, LA VOI IN PIATA AGROALIMENTARA CUM ARATA LOCALURILE? SAU IN GARA? DE CE VOI NU SUNTETI IN TOP TURISTIC PESTE SIBIU? CU CATE LOCALURI VA LAUDATI IN CENTRUL VECHI? Aveti KFC si inca vreo 3 localuri mai rasarite, printre care si un amarat de local de chinezi, in rest doar dughene de tepuit clientii. Citeste topul restaurantelor, prostovane! Dupa care sterge-te la gurita, ca pute de pe feleac pana pe Cibin. In piata Cibin, acolo unde este localul la care a fost scrisa aceasta cronica!!!!! hahahaha! Prostul de fudulie moare!!!!

      • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

        Andy CJ

        Tomozei, vechi agresor de minore, lasa ca pe voi au stat sasii, v-au construit orasul si cateva sute de ani nu va lasau sa intrati in Sibiu, dormeati si mancati ca animalele prin mahalale!

        • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

          george , un moldovean

          corect, am auzit si eu acest lucru, romani erau tinuti in afara cetatii . am ramas profund socat , nu am stiut si fata asta a istoriei si am aflat-o de la un sibian get-beget.
          un alt soc l-am avut cand am vazut salamul de sibiu legat strans de lasa urme in salam cu antifurt. asta intr-un magazin mare. in viata mea nu am vazut sau auzit de asa ceva pana am ajuns in sibiu.
          sibianule tomozei ti-ar sta bine daca ai fi ponderat in limbaj, nu-ti face cinste iar cu ce te lauzi tu mai bine ai sta linistit, nu e de lauda, e pur si simplu o intamplare.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      TOMOZEI

      Unde e capitala gastronomica europeana in 2019, la Cluj sau la Sibiu? Unde se tine Oktoberfast-ul in afara de Munchen si Hermannstadt? Vai de capul tau, mancator de pizza sus pe deal in Observator!!!! Te asteptam la anul sa gusti din bunatatile ce se vor expune si prepara in Sibiu. Insa sa te speli pe mana, ca nu primim botisori cu sloboz in palme

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Sibianul

      Andy Cj,te astept la Sibiu. Pentru o masa traditionala sibiana. Nu mai fii rau ,ca-n Cluj mananaci de la “Verzarie” sau” Cartoferie”.Sau de la unguroaice, da’aia-i alta poveste.

  6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Hell-Town

    Pe vremuri, cand citeam Academia Catavencu (aparea miercurea), avea o rubrica numita “Bursucul gastric”, unde se facea o recenzie a restaurantelor. Clasificarea acestora pe categorii in functie de gustul mancarii era (pastrand ironia specifica):

    – ca la mama acasa
    – ca la tata acasa
    – ca la mine acasa
    – ca la ma-sa acasa

    Bodega de navetisti pietzari de la Cibin unde se incadreaza..?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Cronică de restaurant
  • Contact