Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Muzică electronică și folk-rock, în weekend, în Muzeul în aer liber

Muzică electronică și folk-rock, în weekend, în Muzeul în aer liber

Muzica electronica și folk-rock-ul vor răsuna în acest sfârșit de săptămână în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Cu tulnice, drâmbe și fluiere, artistul Mircea Florian va urca pe scenă alături de trupa sa, mâine de la ora 19:00.

Concertul face parte din programul Țăranul român de la Război la Unire , o inițiativă derulată prin Programul Centenar, finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul Identitate Națională - România Centenară.

Unul dintre elementele centrale ale acestui concert este tulnicul. Dincolo de latura artistică a acestui instrument muzical, tulnicul are și o calitate solemnă. În trecut acesta era folosit la ceremonii de încoronare sau vizite oficiale, dar și ca semnal de alarmă sau element de comunicare în vreme de război.

Cu Mircea Florian vor fi Dixie Krauser, Lucian Stan (DJ Vasile), Florin Manca (Daath Yug), precum și tulnicăresele Țării Moților, din Munții Apuseni: Nina Onețiu, Denisa Gligor alături de Cătălin Rădulescu.

„Proiectul nostru are drept miez un scenariu țesut în jurul unor personaje fantastice, creaturi magice care populau nopțile nu prea îndepărtatelor tradiții, cum ar fi strigoiul, moroiul, vidma sau vârcolacul (la noi) sau gorgonele și garguiele pe care le vedem pe catedralele vestului. Mesajul spectacolului este poetic, dar el este evident cuplat cu un alt plan: al socialului - multe din piese vorbesc despre problemele zilei de azi... din perspectiva a două capete de balaur. Ne preocupă divertismentul conglomerat cu educația. Tulnicele au un rol dublu. În primul rând ele sunt instrumente pe care se poate cânta o muzică extrem de solemnă – tulnicele au fost dintotdeauna percepute astfel. La încoronări și vizite oficiale erau folosiți mereu tulnicari veniți din Țara Moților. Tulnicul și Buciumul sunt instrumente înrudite cu bucina romană pe care o vedem pe Coloana Traiană. Sunetul acestor instrumente este pe cât de puternic pe atât de maleabil. Are o căldură aparte pe care multe dintre instrumentele contemporane de suflat din alamă nu au cum să o aibă. Nu în ultimul rând, apariția unui tulnicar sau a unui grup de tulnicărese cântând este un este spectacol vizual extraordinar”, spune Mircea Florian.
De asemenea, sâmbătă și duminică, 25 și 26 august, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber, alături de producătorii obișnuiți se vor afla și producătorii hunedoreni ai Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara. Vizitatorii pot gusta și, după caz, achiziționa: brânzeturi din lapte de vacă și oaie, pâine, gogoși, hencleș, plăcinte, dulcețuri, siropuri, plăcinte pădurenești și diverse sortimente de produse apicole.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus