X

O performanță a României centenare: decapitarea Justiției

Gavril Dejeu

Ce tristă o asemenea constatare. Nu că iresponsabililor politruci li s-ar cere un minim respect pentru țară măcar în acest an aniversar, dar marea masă a românilor se dovedește impasibilă la un fenomen distrugător pentru substanța ființei noastre naționale. O țară fără o justiție autentică, adevărată, stăpână pe sine, independentă, este handicapată în concertul democratic și în procesul devenirii sale. Spuneam mai deună zi că actuala putere politică și-a propus un program bine articulat de subordonare a justiției, care se derulează conform unui grafic prestabilit. S-a început cu Ministerul Public. De ce?

Pentru că în materie penală, justiția judecă ce i se trimite pe rol de către procuratură. Simplu deci, trebuie să aibă la comanda procuraturii oamenii care să răspundă la comenzi : pe ăla îl trimiți în judecată, pe ăla nu. Aici se face trierea politică. Oameni bine aleși și așezați la conducere îi scutește de insomnii. Nu numai DNA ci întreaga structură a procuraturii trebuie ținută strict sub control.

Înspre acest scop și-au găsit o slugă credincioasă și devotată în nimeni altul decât  actualul ministru al justiție, a cărui menire ar fi tocmai să apere justiția de ingerințele devastatoare ale politicului. Ți-ai găsit! Dimpotrivă. Acum, pe mâna lui este șeful cel mare al procuraturii. Urmează să fie tocat mărunt. Argumente se găsesc oricând. După care va urma cu siguranță propunerea de revocare, un act scandalos care nesocotește flagrant dispozițiunile constituționale. Căci el are căderea de a verifica și superviza numai activitatea managerială a procuraturii, care activitate nu este un scop în sine ci este subordonată calității și eficienței profesionale. Aprecierea impactului prestației manageriale asupra calității actului profesional este de resortul și competența Consiliului Superior al Magistraturii. Ca atare, dacă ministrul consideră că prestația managerială a unui procuror este deficitară trebuie, în firescul lucrurilor, să se adreseze CSM, care va aprecia dacă se impune revocarea din funcție și va adresa cererea corespunzătoare Președintelui României. Așa dispunea și Legea nr.303/2004 în redactarea sa inițială.

Doar că pe acest traseu nu era bine, politicul era scos din joc. Și atunci, s-a modificat  legea pe placul politicului și i-a dat ministrului justiției, eminent reprezentant al executivului politic, dreptul de a aprecia inclusiv asupra impactului eficienței profesionale a procurorului și a deveni astfel el singurul subiect al dreptului de a cere revocarea. Deși așa modificată Legea nr.303/2004 este profund neconstituțională, nimeni, nici CCR – dacă la rândul ei ar fi de bună credință – nu are dreptul să se atingă de ea.

Vedem așadar un ministru al justiției jucând echilibristica pe sârmă la comanda stăpânului, un om a cărui coloană vertebrală se încovoaie până la pământ, bătându-și joc de justiția pe care ar trebui să o păstorească și să o apere.

Dar nu neapărat de om e vorba aici ci de consecințele faptelor sale. Ne găsim într-un moment aniversar când România ar trebui  să arate poporului și întregii lumi ce are mai bun și mai sfânt. Vom fi investiți cu sarcina și onoarea de a gestiona rotativ Uniunea Europeană. Vom găzdui întrunirea forului ei conducător care își va dezbate problemele grave și grele la ordinea zilei. Ce atmosferă le oferim? Cu ce-i întâmpinăm? Cu imaginea  grotescă a violentării și gazării ? Cu supunerea politicii și intereselor unui întreg popor capriciilor și intereselor unui infractor năimit? Unde este, în ce constă azi mândria noastră națională ? În decapitarea justiției? În pătrunderea cu cizmele în statul de drept numai spre salvarea tagmei infractorilor  și slugilor lor? Urmând „neabătut” această cărare unde vom ajunge?

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact