X
gunoaie colectare selectiva Soma (2)

Ține Sibiul curat! Care sunt deșeurile care trebuie aruncate în igloo-ul/container-ul/pubela albastră (CP)

Unul dintre cele mai frecvente deșeuri generate din apartamentul sau gospodăria fiecăruia este hârtia. Prin colectarea selectivă a ”banalei” hârtii, însă, sibienii contribuie nu doar la funcționarea sistemului de colectare selectivă, ci și la protejarea efectivă a pădurilor și mediului înconjurător, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu.

În cadrul proiectului de colectare selectivă în județul Sibiu, în afară de materiale reciclabile precum plasticul, metalul și sticla, sibienii sunt îndemnați să precolecteze selectiv și hârtia și cartonul. În mare, în recipientele albastre rezervate acestui tip de deșeu (igloo-uri/containere/pubele albastre) trebuie să aruncați orice bucăți de carton sau hârtie care nu sunt contaminate cu alte substanțe sau nu sunt foarte murdare.

Lista deșeurilor din hârtie și carton care trebuie aruncate în recipientele albastre
– ziare, reviste, pliante și cataloage de prezentare, cărți vechi de telefon;
– hârtie tipărită și corespondență veche, plicuri, agende și caiete vechi;
– ambalaje de hârtie și carton curate (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte);
– hârtie de împachetat folosită;
– cartoane de ouă;
– pungi de hârtie care nu mai pot fi folosite;
– tuburile de la prosoapele de bucătărie din hârtie și de la hârtia de toaletă;
– farfurii și pahare de unică folosință folosite (dacă nu sunt foarte murdare).

Îndemnul reprezentanților ADI Eco este de a separa deșeurilor chiar în locul unde acestea au fost produse: acasă, la birou sau pe stradă. „Mergeţi la punctul de colectare selectivă din apropierea locuinței sau la pubelele pe care le aveți în curte şi depuneţi-le pe categorii, urmând culoarea containerului“, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare intercomunitară Eco Sibiu.
Sortarea deșeurilor pe categorii nu va ajuta, însă, doar la funcționarea sistemului de gestionare a deșeurilor menajere, ci are efecte directe și asupra mediului înconjurător. Cei de la Harta Reciclării au reunit aceste efecte într-o listă cu cinci puncte care vin în sprijinul importanței colectării selective:

1. Pulpa lemnoasă necesară fabricării hârtiei se obţine, de obicei, din plantaţii controlate, în general de conifere. Aceste plantaţii controlate au înlocuit multe păduri vechi, fapt ce a însemnat crearea unor dezechilibre naturale, prin pierderea multor habitate naturale, ecosisteme, distrugând şi ameninţând cu dispariţia multe specii de plante şi animale. De asemenea, copacii bătrâni stochează cantităţi mari de carbon, contribuind la reducerea gazelor cu efect de seră din atmosferă. Atunci când aceştia sunt tăiaţi, mare parte din carbonul stocat ajunge înapoi în atmosferă. Aşadar, reciclarea hârtiei ajută la păstrarea ecosistemelor şi economisirea unor resurse naturale epuizabile.

2. Reciclarea hârtiei presupune utilizarea de până la 65% mai puţină energie decât producţia de hârtie virgină (mare parte din energia dedicată producţiei de hârtie se consumă prin transformarea lemnului în hârtie) şi cu 80% mai puţină apă.

3. Reciclarea hârtiei rezolvă problema depozitării deşeurilor, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi al transportului.

4. Hârtia este biodegradabilă. În timp ce putrezeşte în gropile de gunoi, se produce metan, un gaz cu efect de seră foarte puternic. Reciclarea hârtiei ajută la reducerea emisiilor de CO2 şi metan şi ajută la diminuarea încălzirii globale.

5. Hârtia reciclată nu este realbită în mod normal, iar dacă totuşi intră într-un proces de albire, se foloseşte oxigen şi nu clor, ca la cea din fibre virgine. Asta reduce cantitatea de toxine degajate în aer şi în apă. Chimicalele folosite pentru descompunerea fibrelor şi agenţii de înălbire poluează şi trebuie trataţi înainte de a fi deversaţi sau eliberaţi în atmosferă.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  K.Samuel

  Nu o sa aveti reciclare cum trebuie cu cretinismele alea de igloo-uri. Eu am renuntat sa fac asta la birou, deoarece ca sa le bagi in igloo-uri, trebuie sa iei inca odata tot gunoiul la mana… Nu stiu de ce nu s-a mers pe pubele mari pe roti.
  In plus, in zona centrala, am doar trei pubele: neagra, galbena si maro.
  Ori te organizezi cum trebuie, ori te pui si sortezi inca odata si esti tot nervos, cum tot dau semnale cei de la Soma.
  Voodoo. Lucru romanesc. Sunt atat de putine lucrurile pe care le facem cum trebuie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Anunțuri publice
 • Contact