Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Amintiri din Sibiu

Una dintre particularitǎţile actualei strǎzi a Tribunei este aceea cǎ ea lega cele trei rute importante ale incintei a treia de fortificare a Sibiului: Vechea stradǎ Spinarea Câinelui (astǎzi Centumvirilor), vechea stradǎ Mǎcelarilor (Mitropoliei) şi drumul ce ducea la Poarta Cisnǎdiei, spre Piaţa Centralǎ a Murgului (Nicolae Bǎlcescu).

Strada Tribunei duce cu ea, prin arhitectura pe care o gǎsim, evoluţia întregului oraş: avem clǎdiri tipice arhitecturii rurale dezvoltate în perioada habsurgicǎ, avem clǎdiri în fundaţiile cǎrora gǎsim structuri medievale ale cetǎţii, avem clǎdiri ale clasicismului (Jughendstil-ului). Pe aceastǎ stradǎ au locuit personalitǎţi ale culturii sibiene, cea mai proeminentǎ fiind cea a lui Emil Cioran, care a locuit aici în anii lui de şcoalǎ şi liceu. Tribunei a rǎmas, încǎ de la început, o importantǎ arterǎ a brǎslaşilor şi negustorilor sibieni. Din secolul al XVI-lea, strada, ajutatǎ de alte cǎi învecinate, lega Oraşul de Sus de zona Cazǎrmii Kempel, unde se aflǎ situatǎ şi astǎzi, în Piaţa Armelor, locul de depozitare a arsenalului oraşului. Tot ea era una dintre legǎturile vecinǎtǎţilor de lânga Poarta Tunului cu Oraşul de Sus. Astǎzi, strada Tribunei a rǎmas aceeaşi arterǎ importantǎ a oraşului, populatǎ de liceenii şi elevii şcolii din apropiere, de enoriaşii parohiilor situate pe strada Mitropoliei, de arhitecţii şi ceilalţi oameni de culturǎ ai oraşului şi turişti.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus