Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Secretarul de stat pentru culte, la Sibiu: „Vom dezvolta parteneriatul dintre stat și culte sub diferite forme”

Secretarul de stat pentru culte, la Sibiu: „Vom dezvolta parteneriatul dintre stat și culte sub diferite forme”

Secretarul de stat pentru culte spune că România recunoaște importanța credinței religioase în viața românilor, iar instituția pe care o reprezintă va dezvolta parteneriatul dintre stat și culte „sub diferite forme”. Reprezentantul Guvernului mai spune că în anul 2019, când România va deține președinția Consiliului UE, scopul instituției va fi acela de a „da Europei mărturie că asumarea credinței creștine nu este un obiect de muzeu, ci e o resursă inepuizabilă care generează binele comun”. Declarațiile au fost făcute în centrul Sibiului, joi, la deschiderea Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși 2018.

Secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a fost unul dintre invitații la Sibiu care au ținut discursuri de pe scena din Piața Mare la deschiderea oficială a ITO 2018. Acesta a vorbit despre importanța religiozității, menționând și despre obiectivele pe care le are instituția pe care o reprezintă pentru viitoarele luni, în pregătirea pentru preluarea președinției Uniunii Europene.

Sibiul, oraș special din punct de vedere religios

Opaschi a amintit că Sibiul a mai găzduit un eveniment religios, acum 11 ani - Adunarea Ecumenică Europeană, menționând că „Sibiul este special din punct de vedere religios prin apartenența sa atât la tradiția răsăriteană, cât și la cea occidentală, prin istoria și dinamismul său religios”.

Victor Opaschi crede că Europa „este temătoare și prudentă față de posibilul potențial discriminatoriu al religiei”, aceasta ferindu-se „să recunoască rolul pozitiv al credinței religioase”. Secretarul de stat pentru culte mai crede că „România poate da mărturie despre faptul că asumarea credinței creștine nu este un obiect de muzeu, ci e o reursă inepuizabilă care generează binele comun”.

„Capacitatea extraordinară a bisericii de a se mobiliza în scopuri menite să consolideze binele comun al societății este unul dintre atuurile cele mai solide ale țării noastre. Dacă în acest an suntem cu toții chemați să evocăm trecutul nostru comun, ceea ce ne-a unit în istorie ca națiune și mai cu seamă marele evenimente de la 1 decembrie 1918, în prima parte a anului viitor vom fi chemați, cu ocazia exercitării de către țara noastră a președinției Consiliului UE, să vorbim despre viitor (…) Ne dorim ca viitorul nostru ca națiune deplin europeană să țină seama de resursele spirituale ale românilor, să fie unul care să împletească deopotrivă bunăstarea materială cu bucuria spirituală. Și mai mult decât atât, să fie unul în care și noi să participăm la ceea ce se numește în termeni formali „construcția europeană” cu toate resursele, gândurile și puterile noastre (…)”, a spus Opaschi.

Reprezentantul Guvernului a mai spus că la anul România vrea să prezinte la nivel european „aspectele pozitive ale libertății religioase”.

„Așa cum indică cercetările sociologice recente, sunt puține țări europene, care beneficiază de această inepuizabilă resursă a religiozității, mai ales în rândul tinerilor. Într-o Europă despre care se spune – iată, de zeci de ani – că și-a pierdut o bună parte din reperele morale și religioase și în care se reclamă din ce în ce mai frecvent nevoia acută de alfabetizare religioasă, trebuie să fim mândri că România poate da mărturie despre faptul că asumarea credinței creștine nu este un obiect de muzeu, ci e o reursă inepuizabilă care generează binele comun.

Acesta este și obiectivul principal al Secretariatului de stat pentru culte pentru următoarele luni (...) Dorim să dăm Europei această mărturie asupra faptului că libertatea religioasă și exercitarea liberă a credinței nu sunt amenințări, ci sunt resurse pentru consolidarea unei societăți consensuale și democratice.

În mod concret, în cursul anului viitorul Secretariatul de stat pentru culte și-a propus să prezinte la nivel european aspectele pozitive ale libertății religioase. De zeci de ani Europa este temătoare și prudentă față de posibilul potențial discriminatoriu al religiei, s-a ferit să recunoască rolul pozitiv al credinței religioase și a schițat un model de relație între stat și culte bazat mai degrabă pe precauție și o modestă implicare a statului în sprijinirea org-lor religioase. În ultimii ani însă, mai cu seamă ca urmare a creșterii discursurilor și gesturilor fundamentaliste și extremiste de sorginte religioasă, la nivel european se pune din ce în ce mai ferm problema consolidării parteneriatului dintre stat și culte. Și mai ales a evidențierii și sprijinirii potențialului fertil al bisericilor”.

Acesta și-a încheiat discursul, menționând că „e datoria mea să subliniez că țara noastră recunoaște importanța credinței religioase în viața românilor. Instituția pe care o reprezint are drept misiune tocmai punerea în valoare acest ptoențial al țării noastre prin dezvoltarea parteneriatului dintre stat și culte sub diferite forme”.

Despre cum a fost în prima zi la ITO 2018, citiți aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus