Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Fosta autobază a Tursib este scoasă la vânzare: zeci de milioane de euro, prețul de pornire

Fosta autobază a Tursib este scoasă la vânzare: zeci de milioane de euro, prețul de pornire

După ce au dezmembrat terenurile aferente străzii care va traversa terenul fostei autobaze Tursib, reprezentanții administrației societății au demarat ceea ce, pentru moment, ar reprezenta cea mai mare tranzacție imobiliară din zonă.

5 octombrie 2018 este ziua stabilită pentru licitația publică cu strigare în cadrul căreia Tursib SA – societatea de transport public deținută de Consiliul local Sibiu – va scoate la vânzare terenul fostei autobaze de pe Calea Dumbrăvii, nr. 133. Din cei peste 60.000 de mp de teren liber rezultați în urma demolării fostelor construcții, la vânzare mai este scoasă suprafața de 46.899 de mp (împărțită în două numere cadastrale), plus terenurile de sub alte două clădiri rămase în picioare (de 30, respectiv 339 de mp). Diferența de teren până la cele aproximativ 60.000 de mp o reprezintă suprafața aferentă unei noi străzi ce urmează a conecta actuala intersecție Calea Dumbrăvii – Siretului cu actuala intersecție a străzilor Arieșului și Intrarea Arieșului. Tursib s-a mutat într-o nouă autobază din Zona industrială vest la începutul anului trecut, în urma unor investiții de peste patru milioane de euro.

Terenurile se vând la pachet

Prețul de pornire al licitației a fost stabilit pe baza unui raport întocmit de un evaluator ANEVAR, după cum arătau în ianuarie 2018 reprezentanții Consiliului de administrație al societății pentru Turnul Sfatului. “Prețul de pornire la licitație este de 383 euro/mp, fără TVA (455.77 euro/mp cu tot cu TVA – n.r.)“, se arată în anunțul publicat de Tursib atât în presa locală, cât și în cea națională. Terenurile se vând la pachet, ceea ce face ca prețul de pornire al licitației să fie de 21,3 milioane de euro, cu tot cu TVA (17,9 milioane de euro, fără TVA).

Caietul de sarcini pentru cei interesați să participe la licitație costă 500 de lei, iar taxa de participare a fost stabilită la 2.000 de lei (sumele sunt fără TVA). “În situația în care la data și ora anunțate nu sunt minim doi ofertanți, anunțul pentru a doua licitație se va publica în termen de minim cinci zile de la desfășurarea primei licitații. În cazul în care după repetarea procedurii nu s-a depus nicio ofertă, licitația va fi reluată dup publicarea unui nou anunț de vânzare“, mai precizează reprezentanții Tursib în anunțul licitației.

Bani pentru returnarea unu credit

În acest moment, SC Tursib SA mai are în derulare un contract de împrumut de la BERD, echivalent a aproximativ 14,2 milioane de euro. Creditul a fost accesat pentru refinanțarea celui folosit pentru construirea noii autobaze, dar și pentru achiziția a 55 de noi autobuze Euro6. Banii obținuți din vânzarea terenului de pe Calea Dumbrăvii urmează a fi folosiți pentru rambursarea anticipată a acestui credit.

autobaza tursib 1

Ce se poate face?

Planul urbanistic general al Sibiului, adoptat în 2011, prevede că pentru unitatea teritorială de referință Siretului – autobaza Tursib, mobilarea zonei cu clădiri va putea fi realizată doar după elaborarea prealabilă a unui plan urbanistic zonal. În vara anului 2015, Primăria Sibiu a demarat elaborarea unui astfel de PUZ. Forma supusă atunci consultării publice propunea ridicarea a 21 de blocuri cu șase niveluri (unul la subsol) și a unui al 22-lea imobil de locuințe cu cinci niveluri (unul la subsol), în care să fie amenajate 580 de apartamente. Cartierul astfel creionat ar fi beneficiat de 525 de locuri de parcare (dintre care 350 amenajate la subsoluri). În plus, PUZ-ul propus prevedea amenajarea unui complex comercial cu o suprafață de aproximativ 1.225 de mp și o clădire pe care ar urma ridicată o unitate de învățământ.

PUZ-ul respectiv nu a mai fost, însă, adoptat de Consiliul local, reprezentanții Tursib lăsând la decizia viitorului proprietar modul în care alege să mobileze terenul. Jucătorii de pe piața imobiliară din Sibiu spun că este interesant și pentru ei traseul pe care îl va urma terenul fostei autobaze. “Este o tranzacție mare, nu cred că în Sibiu există prea multe companii suficient de puternice care să poată susține o astfel de tranzacție, deci este de așteptat să avem companii interesate și din afara județului sau a țării. Este bine faptul că PUZ-ul propus inițial nu a mai fost adoptat, deoarece acela propunea indicatori urbanistici mai mici decât permite PUG-ul orașului, ceea ce ar fi însemnat că eventualii cumpărători nu ar fi putut să își maximizeze investiția. Zona este una de reconversie în PUG, iar acolo trebuie avut în vedere faptul că cei care vor deveni proprietari vor avea nevoie de fonduri și pentru demararea lucrărilor“, a declarat, pentru Turnul Sfatului, unul din marii jucători de pe piața imobiliară din Sibiu, care a cerut, însă, să nu îi fie publicat numele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

...

Acum 5 ani

Cu aceste "maximizari" ale profiturilor pentru dezvoltatori imobiliari in detrimentul dezvoltarii urbanistice armonioase am ajuns in zeci de ani aici unde suntem acum si din ce vad mergem in continuare tot mai jos... Nivelul de trai in oras va scadea in continuare, singura crestere va fi inregistrata in conturile unor dezvoltatori. In rest vor creste doar inghesuiala, poluarea si intr-un final si sansele de a avea evenimente tragice gen Colectiv. Ce s-a intamplat recent in Grecia sau in Bucuresti nu pare sa schimbe nimic in optica celor care ne conduc. Singurul indice de dezvoltare a orasului pare sa fie satisfactia dezvoltatorului imobiliar. Si este cumplit de gresit. Sper ca cel putin sa platiti daunele in eventualitatea unui eveniment tragic cauzat de inconstienta institutionalizata...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

cumpara fam turcan prin interpusi cu 2 lei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

Vecina

Acum 5 ani

Si Carabulea cu cit la cumpărat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus