Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Centenarul Marii Uniri: Primăria Sibiu a contractat realizarea unui bust al lui Alexandru Vaida Voevod (CP)

Centenarul Marii Uniri: Primăria Sibiu a contractat realizarea unui bust al lui Alexandru Vaida Voevod (CP)

Primăria Municipiului Sibiu continuă să marcheze anul Centenarului prin proiecte care arată rolul Sibiului în acest act istoric și importanța marilor personalități care au contribuit la realizarea Marii Uniri și care au avut legătură cu Sibiul.

În acest sens, administrația locală a inițiat un nou proiect care constă în realizarea bustului lui Alexandru Vaida Voevod, una dintre figurile importante ale acestui mare moment în istoria României.

Alexandru Vaida Voevod a avut un rol important în înfăptuirea unirii Transilvaniei cu țara. Spiritul său îndrăzneț și implicat s-a distins încă de tânăr, fiind mai întâi membru al organizației studențești România Jună, apoi președinte al acesteia. S-a implicat și în politică devenind membru și apoi deputat al Partidului Național Român. În 1 decembrie 1918, Vaida a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia, iar după acest eveniment devine membru al Consiliului Dirigent – guvernul provizoriu al Transilvaniei și Banatului - și mai târziu vicepreședinte al acestuia. În 1919 Alexandru Vaida devine prim-ministru în primul guvern al României Mari. Pentru întreaga sa activitate în sprijinul realizării Marii Uniri, pentru faptul că la Sibiu și-a petrecut ultimii ani din viață și în orașul nostru a fost înmormântat, Primăria Sibiu a luat decizia de a amplasa bustul acestei mari personalități a Unirii în Sibiu.

Bustul va fi amplasat în parcul Astra, alături de cele ale altor personalități marcante ale istoriei României și Sibiului. Acesta va fi realizat în bronz de către artistul Ioan Cândea și va fi așezat pe un soclu fabricat din beton și placat cu piatră decorativă. Bustul va măsura maxim 1,2 metri în înălțime și aproximativ 80 cm în lățime. Conform caietului de sarcini, artistul a obținut avizul Compartimentului pentru Monumente de For Public din cadrul Ministerului Culturii pentru crearea și amplasarea acestui bust.

 

Foto: gazetademaramures.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

bibi

Acum 5 ani

,Alexandru Vaida-Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna - d. 19 martie 1950, Sibiu), a fost un om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania
Raspunde

bibi

Acum 5 ani

Tocmai s-a infintat Partidul National Roman duminica 09 09 2018 la Tebea. Felicitari Primaria Sibiu! Partidul National Roman respecta initiativa si va multumeste. Cu respect!
Raspunde

Cipi

Acum 5 ani

Personalitate ce a avut legatura cu unirea, nu ca la Cisnadie unde se monteaza o statuie cu Mihai Vitezu, in plin centru sasesc. E ca si cum ai pune o statuie cu Olahus la Botosani.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sandu Borhina

Acum 5 ani

La Sibiu e nevoie de statuia lui Mihai Viteazu, domn roman ortodox care ne-a salvat la 1600 de asupritorii unguri si sasi dar a fost vandut de ei!
Raspunde

Ad

Acum 5 ani

Ce prostie spui fata, mai citeste un pic mai mult. Mihai i-a legat pe taranii romani si secui de glie, a batut palma cu nobilimea maghiara. Il durea in flex de natiune...
Raspunde

Branțu de la pantof

Acum 5 ani

in sfarsit un proiect al viceptimarului Pop !!!!!!!!!!! un proiect pe care nu i l-a solicitat nimeni dar na !!!!!!!!!!! atat stie atat face si el de suta de milioane salar !!!!!!!!!!!!! vai de noi !!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus