X
Jean-Claude-Juncker

Șeful Comisiei Europene: La Sibiu trebuie să oferim europenilor o perspectivă clară de viitor

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a transmis, în discursul despre „Starea Uniunii”, ţinut miercuri, 12 septembrie, mai multe mesaje, printre care a vorbit despre importanța Summitului UE care se va desfășura în mai 2019 la Sibiu.

Potrivit lui Juncker, Europa are „multă treabă de făcut”, până la Summit, mai multe chestiuni, printre care să stabilească un acord de principiu privind bugetul UE 2020 – 2024. Summitul este cu atât mai important, cu cât are loc la 6 săptămâni după Brexit şi cu 2 săptămâni înainte de alegerile europene.

La Sibiu, trebuie să îi convingem pe cetăţenii noştri că împărţim aceleaşi valori, deoarece poporul vrea opinii clare, nu „jumătăţi de măsură”, a punctat preşedintele CE.

„Summit-ul de la Sibiu este momentul în care trebuie să le oferim tuturor europenilor o perspectivă convingătoare pentru viitor”, a  adăugat Juncker.

Potrivit șefului CE, până la summitul de la Sibiu, UE poate atinge mai multe rezultate, printre care a enumerat:

Acordul de parteneriat economic

„UE-Japonia UE ar trebui să ratifice Acordul de parteneriat dintre UE și Japonia. Acesta este un acord bun din punct de vedere economic, precum și un semnal puternic că Uniunea Europeană promovează deschiderea și respectarea normelor și a standardelor la nivel mondial. UE și Japonia reprezintă deja aproape o treime din produsul intern brut mondial. Acest acord ar putea duce la o creștere a exporturilor anuale ale UE către Japonia cu 13,2 % (sau 13,5 miliarde EUR)”.

Cadrul financiar multianual

„De asemenea, până la Summitul de la Sibiu, statele membre, Parlamentul European și Comisia ar trebui să fi ajuns la un acord de principiu privind bugetul UE de după 2020. Acest lucru ne va permite să ne îndeplinim la timp promisiunile în materie de politici făcute cetățenilor, în special ca 12 milioane de tineri să poată participa la schimburile Erasmus, să sprijinim direct 5 000 de locuri de muncă în cercetare și alte 7 000 în întreaga economie în fiecare lună, să majorăm cheltuielile pentru apărare și gestionarea migrației, precum și să demonstrăm că luăm în serios noul parteneriat cu Africa, pentru care este prevăzută o creștere de cel puțin 23 % în viitorul buget al UE”.

Uniunea economică și monetară

„Înainte de Summitul de la Sibiu ar trebui abordat și rolul internațional al monedei euro. Aceasta este a doua cea mai utilizată monedă de rezervă din lume, 60 de țări legându-și monedele de moneda euro într-un fel sau altul. Cu toate acestea, trebuie să facem mai mult pentru ca moneda noastră unică să își poată îndeplini în totalitate rolul pe scena internațională. Acest lucru ne va permite să plătim mai multe importuri în euro în loc de dolari și ne va oferi o mai mare independență economică. Nu are sens ca Europa să își plătească 80 % din importurile de energie – în valoare de 300 de miliarde EUR pe an – în dolari americani, în condițiile în care numai aproximativ 2 % din importurile respective provin din Statele Unite”.

O politică externă mai puternică

„Uniunea Europeană ar trebui să își consolideze vizibil politica externă și să devină un veritabil actor la nivel mondial. Ar trebui să poată, în mai mare măsură, să modeleze evenimentele mondiale și să își asume responsabilitățile internaționale”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact