Faptul că sibianul Bogdan Trif, ministru al Turismului, a apreciat Sibiul drept un județ care “nu a fost niciodată un reper până acum pentru turism“ provoacă reacții pline de nemulțumire la nivel local. Atât operatori privați din domeniu, cât și reprezentanții asociațiilor de profil cataloghează drept “neprofesioniste“ aprecierile ministrului și vin cu exemple care dovedesc contrariul opiniilor exprimate de Trif sub semnătura de lider al organizației județene a PSD Sibiu.
Într-un comunicat de presă emis sub sigla PSD Sibiu, Bogdan Trif a anunțat, joi seara, că turismul sibian a ajuns la un moment de renaștere, odată cu înființarea unui birou de promovare internă a României la Sibiu (decizie luată printr-o hotărâre de Guvern adoptată joi). “Sibiul nu a fost niciodată un reper până acum pentru turism, chiar dacă la noi în județ există nenumărate obiective și atracții turistice impresionante. Nimeni nu a știut să pună în valoare bogățiile turistice ale Sibiului. În ultimii ani, din cauza politicii defectuoase a autorităților locale, Sibiul a pierdut lupta cu aproape toate județele din zonă pentru dezvoltarea turistică a obiectivelor“, a declarat Bogdan Trif în comunicatul emis prin intermediul biroului de presă al organizației județene a PSD Sibiu, al cărei președinte interimar este. Aprecierile lui Trif sunt departe de realitate, apreciază toți operatorii din turism consultați de Turnul Sfatului.
“Ce să mai zic la auzul unor asemenea vorbe?“
Asociația județeană de turism Sibiu este prima asociație de acest fel din țară, înființată în 2005, an în care a mai fost înființată cu o asociație similară în Bucovina. Doar că cea din Sibiu are un ritm de dezvoltare mult mai alert, astfel că în prezent lucrează cu mai bine de 800 de parteneri. De la agenții de turism, pensiuni, până la organizatori de târguri de turism din țară și străinătate. Alin Chipăilă, președintele AJT Sibiu, se declară consternat de aprecierile făcute public de către ministrul Turismului. “Din punctul meu de vedere, este departe de a fi corectă o astfel de afirmație. Cam cât de departe este Bucureștiul de Sibiu cu o vale a Oltului foarte, foarte aglomerată. Dacă nu chiar mai departe. Am citit cu consternare comunicatul respectiv de presă și chiar am fost surprinși că un ministru al Turismului, din Sibiu, poate spune așa ceva. Atâta timp cât Sibiul este o destinație turistică recunoscută pe plan național și pe plan internațional, de regiuni din țară și din străinătate, care a făcut dovada că a gestionat foarte bine primul program Capitală culturală europeană din țara noastră, care anul viitorul va fi prima regiune gastronomică europeană din România. Iar ministrul consideră că Sibiul nu e un reper. Chiar nu știu pe ce elemente se bazează“, spune Alin Chipăilă.Potrivit președintelui AJT Sibiu, turismul sibian ocupă unul din locurile fruntașe la nivel național, pornind atât de la inițiativele autorităților, cât și ale partenerilor privați. El aduce în sprijinul acestei afirmații recunoașterile pe care industria turistică din Sibiu le-a primit la nivel internațional din partea unor entități precum Lonely Planet, National Geographic, Huffington Post sau Food and Travel. În plus, Chipăilă amintește și de faptul că Mărginimea Sibiului este destinație europeană de excelență în turism și gastronomie.
“La nivelul Sibiului sunt o serie de politici publice și inițiative ale autorităților locale care sunt consistente și coerente. De exemplu, prin intermediul agendelor culturale și comunitare - atât la nivelul municipiului cât și al județului Sibiu, atât la nivelul Mediașului care a dezvoltat mai nou și el astfel de instrumente financiare – este impulsionat domeniul culturii, care ajută și la dezvoltarea turismului. Sibiul est singurul județ care, împreună cu ceilalți parteneri din Consorțiul Regiune Gastronomică, are o preocupare consolidată în ceea ce privește gastronomia, văzută ca un vector de dezvoltare economică și dezvoltare sustenabilă. Nu mai există preocuparea aceasta în altă parte în România și, în acest context, noi aflăm că Sibiul nu este un reper. Consternant, ce să mai zic la auzul unor asemenea vorbe?“, mai declară Alin Chipăilă.
Operatorii privați: “a vorbit ca un neprofesionist“
Cristian Cismaru este unul dintre inițiatorii programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană. A făcut pionierat în turism și prin proiectul Transilvanian Brunch, care acum aduce turiști din întreaga țară și nu numai, pentru a se bucura de produsele proaspete, locale, ale satelor din zona Sibiului. Pentru Cristian Cismaru, Sibiul este un model pentru turismul din România, total contrar opiniilor exprimate de ministrul Turismului. “E ca și cum a vorbit un om din afara branșei. Ca un nespecialist a vorbi. La absolut toate proiectele care au inclus o oarecare doză de pionierat în domeniul turismului, Sibiul a fost întotdeauna în față. Noi avem o Asociație județeană de turism care asta face, coordonează parteneriatele public-private, despre care se pare că habar nu are sau nu a fost informat. Sibiul are prima astfel de asociație de management de destinație din România. Sibiul e un model pentru toate regiunile despre modul în care se implementează aceste parteneriate public-private. Mai apoi, există foarte multe domenii de nișă din turism, unde Sibiul e lider. A fost 2007, apoi dezvoltarea turismului pe zone cu specific. Așa cum există Bucovina sau Maramureșul, așa avem noi Mărginimea, Valea Hîrtibaciului, Țara Oltului și Valea Târnavelor. Deci Sibiul a devenit un model și pentru alții despre cum să își facă o sub-categorisire a destinațiilor turistice“, spune Cismaru. El spune că din 2000 participă alături de autoritățile sibiene la toate târgurile de turism relevante din zonă, deci cunoaște activitatea celorlalte autorități din România în această zonă. “Sibiul a fost prezent la toate târgurile de turism din România și la cele mai importante din zona aceasta a Europei. În România nu mai există un exemplu similar. Nu există nu al doilea exemplu de oraș sau județ care să fi fost atât de des la Berlin, la Munchen, la Viena și la Zurich“. Și el subliniază importanța agendelor culturale ale autorităților locale, inițiative care impulsionează în mod evident industria turismului.“Branșa turistică din Sibiu este foarte puternică și datorită Aeroportului. Aducem mulți turiști din afară, ceea ce nici nu se întâmplă în unele locuri. Ca să nu mai vorbim de gradul de ocupare din România, care e sigur printre primele cinci din locuri la nivel național. Dacă nici acesta nu este un etalon?“, Cristian Cismaru, Reky TravelTot din zona privată este și Ionuț Martin. Prin intermediul agenției Sibiu Reisen – Go East el lucrează cu grupuri mari de turiști aduși din străinătate. Agenția lui a ajuns un etalon în domeniu la nivel național Spre exemplu, acum doi ani, prin intermediul agenției sale la Sibiu a fost adus un grup de turiști format din 3.200 de persoane. Pentru Ionuț Martin, afirmațiile ministrului Turismului sunt “grave“. “Sibiul produce un flux de turiști din afară major pentru Transilvania. Ca municipii, în Transilvania, Sibiul cred că este pe locul doi, după Brașov. Iar în zona turiștilor vorbitorilor de limbă germană, probabil că Sibiul este cel mai bine văzut din punct de vedere turistic în România. Deci nu văd de ce ministrul Turismului ar afirma așa ceva. Nu știu pe ce se bazează când spune așa ceva, mai ales că este sibian și știe care este fluxul de turiști de aici. Când acum doi ani am avut acel grup de 3.200 de turiști austrieci, aceștia au ales să vină la Sibiu, nu la Cluj-Napoca, la Brașov sau la Timișoara“, arată Ionuț Martin.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Transilvanian Brunch , Cristian Cismaru , marginimea sibiului , Valea Hîrtibaciului , În România , Turnul Sfatului , Bogdan Trif , Ministerul Turismului , Țara Oltului , Deci Sibiul , Reky Travel , Alin Chipăilă , National Geographic , Regiune Gastronomică Europeană , Valea Târnavelor , Pentru Sibiu , Lonely Planet , Sibiu Reisen , Ionuț Martin , Go East , Pentru Cristian Cismaru , Pentru Ionuț Martin , Huffington Post
Vizualizari: 7645
Ultimele comentarii
Acum 43 minute
Matei
Acum 47 minute
Emil
Acum 1 oră
John
Acum 1 oră
John
Acum 1 oră
Adina