X

“Șerifule stelar, lasă naibii protocoalele“

Traian Deleanu

Îndemnul din titlu, lansat de un consilier local al Sibiului, membru PSD, către șeful suprem de partid, trebuia lansat mai repede. Și nu doar de către Tiberiu Mitrea – tânărul social-democrat sibian care prin “șerifule stelar, lasă naibii protocoalele“ îi cerea lui Liviu Dragnea să se ocupe de problemele reale ale țării – ar fi trebuit să iasă cu un astfel de îndemn. Căci în afara lui Bogdan Trif – interimarul organizației județene, blocat în poziția ghiocel în fața lui Dragnea și a emisarilor lui -, cel mai mare partid din Sibiu ar fi trebuit să se audă și prin alte voci care să transmită același lucru.

Dar, nu. Chestiunea protocoalelor a trebuit tocată public pentru a atrage atenția de la altele și a avut parte de o audiere-maraton în Parlament. Iar cel mai concludent aspect al audierilor este – după cum subliniază și CTP – tonul pe care social-democratul Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, l-a avut la final. Au dispărut “strigătele de luptă“ ale vânătorii de vrăjitoare din rândul protocoalelor. Cu o față spășită și un discurs plin de respect, Claudiu Manda a vorbit despre cum “domnul director al SRI“ a lămurit că unele protocoale erau necesare, din cauza vidului legislativ. Cu exemple clare pentru el, de acum.

Apoi, tonul lui Manda a devenit și mai respectuos. Și cum să fie altcumva, din moment ce – spre exemplu – pericolul pestei porcine a fost semnalat de servicii încă din vara lui 2016, cu un an înainte de confirmarea primului focar de acest gen. Iar Manda și restul social-democraților au fost nevoiți să accepte că ai lor guvernanți aveau pe masă peste 130 de informări pe acest subiect. Și nu au făcut nimic. Nimic care să oprească răspândirea celui mai mare dezastru din zootehnia românească a ultimilor zeci de ani.
Să mai vorbim de protestul din 10 august, pe care cu o ultimă răsuflare încearcă pesediștii lui Dragnea să îl zugrăvească în chip de lovitură de stat? După cum același Manda cu a lui voce a transmis, guvernanții lui Dragnea știau, de la SRI, că vor veni printre protestatari unii care au chef de scandal. Ce să mai zică în fața acestor lucruri Manda, trimisul lui Dragnea să “dea cu pietre“? Nimic altceva decât că nu comentează, doar prezintă ceea ce a aflat.

Nu era nevoie de o ditamai audiere de nouă ore pentru a ajunge la această concluzie, din moment ce despre unele protocoale știau și actualii parlamentari de vreo opt ani. Era suficient ca cei de la partid să fie mai atenți, de exemplu, la ceea ce s-a discutat la Sibiu, în cadrul Congresului despre securitatea cibernetică a acestei țări. În care s-a arătat că Legea 14 din 1992 (aceea după care funcționează SRI) are multe lacune, printre acestea fiind incluse și cele legate de amenințările avansului tehnologic, în fața căruia Serviciul are nevoie de o reînnoire a cadrului legislativ. Și cine face cadrul legislativ, dacă nu Parlamentul? Păi, să legifereze, prin urmare, și să urmeze exemplul reformelor prin care Serviciul s-a trecut singur în ultimii ani. Căci, fără de îndoială, păcătoși existau și există și aici. Doar că întinerirea reală din ultima perioadă a dus la eliminarea unora dintre “păcătoși“, dovadă că există puterea de reformă internă.
Și tot la Congresul Cybersecurity de la Sibiu ar fi trebuit să vină și cei care tot vorbesc de nevoia de a tăia din bugetele alocate siguranței naționale. Nu de alta, dar ar fi aflat – spre exemplu – de ce a început Germania, de anul trecut, să aloce 2,6 miliarde de euro anual pentru dezvoltarea unei unități de comandă în domeniul securității cibernetice. O sumă imensă, se va spune, dar pe care decidenții politici din țara respectivă au alocat-o după ce au văzut că în urma cazurilor de spionaj economic, companiile din țara respectivă au înregistrat pierderi de 55 de miliarde de euro, în 2015 și 2016. Politicienii din Germania s-au gândit la companiile de acolo, la angajații acestora și nu la subjugarea serviciului pe ogorul “spionitei politice“, la al cărui jug doresc să înhame actualii aleși serviciile, cum deja au reușit în unele zone. Securitatea reală adaptată la contextul tehnologic în permanentă schimbare costă, iar nemții au înțeles deja asta. Ai noștri molfăie în continuare la protocoale.

Și apropo de reformă, deja au început să circule prin spațiul public informații despre cum SRI își va restructura rețeaua teritorială, până în jurul a cel mult 11 direcții regionale. Iar vestea bună pentru sibieni ar fi faptul că, în sfârșit, o reformă a unei instituții naționale se încheie și cu stabilirea la Sibiu a unei astfel de direcții regionale. Ar fi cea mai amplă reformă a Serviciului de la Revoluție încoace, una care are nevoie de a fi dublată de reînnoirea cadrului legislativ în baza cărora funcționează și Serviciile. Ale căror competențe trebuie redefinite, în pas cu vremurile, după cum același Manda a rezumat ca fiind printre cerințele directorului SRI.

Asta ar trebui să facă parlamentarii, să aducă legislația la zi, nu să încerce să subordoneze în interes politic – după modelul aplicat în cazul DNA – cel mai important serviciu secret al țării, într-un context regional în care Uniunea Europeană pare că abia așteaptă prin unii emisari să ne pună în aceeași oală instabilă cu Ungaria și Polonia. Ca să nu mai vorbim de aprigele interese din zona energiei, dacă tot avem în județ un Romgaz și un Transgaz.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact