X
FOTO Hila Tibi Facebook.com/Craft Fest Sibiu

Ce tipuri de bere exportă Sibiul și ce produse noi vor fi lansate anul viitor

În 2019 Sibiu va deține titlul de Regiune Gastronomică Europeană. Aproape toate proiectele care vor fi implementate în Sibiu la anul vor avea o componentă gastronomică. Recent, la Craft Fest Sibiu, unul din fondatorii primei fabrici de bere artizanală din Sibiu ne-a spus că și ei pregătesc pentru anul viitor un nou tip de bere, pe lângă cele trei pe care le-au lansat la începutul acestui an.

Urban Brewery a început să producă bere în Sibiu de la 1 ianuarie 2018, lansând trei tipuri: un IPA, care este o bere blondă de tip Ale; un Märzen – o bere de Oktoberfest, de tip Lager şi un Dubbel – o bere belgiană.

Ciprian Hanea este unul dintre fondatorii berăriei, alături de Adrian Muntean, care ne spune că afacerea au pornit-o ca un hobby, după mai mulți ani de muncă în multinaționale. Spune că în prezent capacitatea de producţie a fabricii de bere este de 5.000 de litri lunar.

În prezent, berea produsă la Sibiu poate fi găsită şi în alte oraşe – Timişoara, Cluj, Braşov şi Bucureşti, iar principala provocare rămâne prezenţa în localuri.

„Există o anumită clientelă care apreciază şi caută berea craft. Sunt câteva locaţii clar definite unde poţi găsi. Nu o găseşti oriunde. În Sibiu, dacă o cauţi, o găseşti. Încercăm în acele localuri unde există deschidere spre berea craft. Există o concurenţă puternică cu partea de bere industrială şi aici e bătălia cea mai mare – ca cel care are un restaurant sau bar, să accepte să listeze inclusiv produsele noastre. Motivele sau instrumentele de motivare pe care le au marii producători, noi nu le avem. Singurul instrument este atunci când le spunem că producem un produs corect şi este un produs corect – fără aditivi, fără coloranţi, fără adăugarea de alcool. Este o bere produsă conform reţetei clasice”.

Domeniul producerii de bere artizanală este unul în care trebuie să vii permanent cu ceva nou. Astfel că Ciprian Hanea ne-a spus că pentru anul viitor, când Sibiul va deţine titlul de Regiune Gastronomică Europeană, să lanseze sortimente noi. „Încercăm să dezvoltăm o reţetă locală, să vedem în ce măsură şi cum este primită de public. Va fi probabil un Pils, pe structură de Lager (…) În general, încercăm să o aducem cât mai aproape de arhicunoscutele beri din SIbiu – gen „Trei Stejari”, „Bere Sadu” etc. Sibiul are o tradiţie în producţia de bere şi asta încercăm să targetăm”.

Investiţia iniţială a celor doi asociaţi de la Urban Brewery „se duce peste 170.000 de euro”.

Astăzi în judeţul Sibiu mai sunt alți trei producători de bere artizanală – 1717, Nembeer și SB.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact