X
coaste fragezite

Am mâncat la, probabil, cea mai frumoasă nouă terasă din Sibiu. Și am plătit pentru asta

Toamna se numără restaurantele ar fi o pastișă cât de se poate de reușită a unei celebre ziceri românești, având în vedere că la Sibiu, toamna asta, chiar avem o recoltă destul de bogată de noi restaurante.

Unul dintre acestea funcționează, deocamdată, pe o terasă creată în curtea/grădina a ceea ce mulți dintre sibieni cunosc a fi delicioasa cofetărie Thurta, de pe strada Someșului. Ei bine, cofetăria-cafenea s-a extins în zona din spatele casei în care este amenajată, devenind un restaurant care va ocupa și din locurile folosite în prezent de cofetărie, atunci când frigul va impune lucrul acesta.

Până atunci, însă, terasa-grădină ce poartă neaoșul nume de Thurta Grill & Bar merită văzută, cel puțin. Un spațiu larg, chiar foarte larg, înconjurat de alte case de locuit, amenajat pe vreo trei niveluri, cu pete extrem de generoase de gazon numai bun de tăvălit de cei mici și pavat, în rest, cu cărămidă, printre care sunt inserate bârne de lemn. De altfel lemnul, cel vechi, cu patină și poveste, este foarte prezent aici. Mesele sunt răspândite mai ales pe margine, la distanțe apreciabile una de alta, ici și colo foșnește câte un copac, ce mai, o oază de libertate în Sibiul în care culoarea asfaltului o bate pe cea a verdeții. În mod clar, dacă nu cumva este cea mai frumoasă terasă din Sibiu, în ”top 3” este cu siguranță. Ceea ce nu am înțeles, însă, este de ce au insistat cei care au amenajat-o să polueze oaza aceasta de evadare din urban și cu muzică. Mai ales una oarecum electronică. Căci, la venirea noastră, din boxe suna (suna, nu urla, e adevărat) o variantă remixată a ”What is love” a uitaților de la Haddaway. Și tot ”mixuri electronice” au continuat să se reverse din boxele agățate pe pereți cât timp am mâncat noi acolo. ”Norocul” nostru a fost și că ospătarul ne-a ghidat către o masă aflată aproape sub una din boxele poluante.

Terasa de la Thurta Bar & Grill

Terasa de la Thurta Bar & Grill

Meniul. Vine sub forma acelor foi de hârtie care îți sunt așezate în față în loc de față de masă. Carnea de vită pare a fi laitmotivul locului, la o primă vedere, căci așa îți sugerează și conturul acestui animal desenat pe fundal. Însă de ales, ai de unde. De la interesante aperitive cu pită țărănească prăjită, peste care sunt așternute straturi de gouda, cremă de brânză, brânză de Sibiu, salată, usturoi și sos iute și dulce, la diferite bruschette ori ananas la grătar cu prosciutto și migdale. Sunt și câteva feluri de pește, de frigărui și – ”must-have-ul” oricărui restaurant din Sibiu la ora asta – burger.
Merită amintit că în cazul cărnii de vită, preparatele propuse sunt împărțite în două categorii: ”slow cooked” și ”grill”, ca să înțeleagă tot românul. În categoria celor gătite cu timp e inclus și un fel de ossobuco, iar la cele preparate pe grătar, ceafă de porc mangalița ori pui la jar.
Prețurile fac parte din gama ”high-end”, ca să mă mențin limbajul locului. Adică la Thurta Grill & Bar nu te duci cu cinci prieteni după tine să faci cinste, decât dacă ești în ziua de salariu ori ești IT-ist. O salată de vinete costă 18 lei, bruschettele pornesc de la 22 de lei, peștele nu e mai ieftin de 30 de lei porția, iar un burger de vită – de exemplu – costă 38 de lei.

Servirea, însă, este una dintre cele mai prompte. Deh, locul e la început, când am ajuns noi mai era doar o masă ocupată, iar ospătarii și ale lor ajutoare ne depășeau numeric.
Am ales, dintre aperitive, un biftec tartar de vită care la Thurta poartă numele de ”tartare of angus beef”, o salată cu somon afumat și o porție de coaste frăgezite de vită cu sos de usturoi.

În nici 15 minute, toată mâncarea ne-a fost adusă pe masă. Tot. Am împărțit farfuriile pe căprării și am început. Despre salata de somon am uitat colegei să îi cer referințe, dar la modul în care a golit farfuria extrem de generoasă (toate porțiile, de altfel, au fost generoase), preparatul trebuie să fi fost bun. A, și a inclus chiar mult file de somon. Din belșug, chiar.

Tartar de Angus

Tartar de Angus

Biftecul tartar, foarte interesant: o felie de pâine de casă prăjită, tăiată în trei, carne cât mai aproape de existența ei naturală, mărunțită, închegată cu muștar, ceapă verde și pătrunjel și presărată cu fulgi de migdale, alături de o salată crudă, cu tot felul de bunătăți chiar gustoase. Foarte bun preparatul, chiar am plescăit cu plăcere după ce a sfârșit tot ceea ce aveam în farfurie.

Entuziasmul îmi era menținut la aceleași cote ridicate și la felul principal, mai ales că aceeași salată de verdețuri foarte proaspete însoțea coastele de vită care îmi erau promise a fi frăgezite cu sosul de usturoi (vezi foto principal). Plus ceva murături, dintre care am ales rapid castraveții. Prea dulci pentru gustul meu, ca să nu zic că nu erau deloc acri.
Carnea se zdrobea a fi foarte fragedă, dar se încăpățâna a fi ațoasă pe alocuri, astfel că dorința mea de a nu folosi deloc cuțitul n-a putut fi satisfăcută. Peste asta, grăsimea celor două bucăți de carne luată de pe coaste era cam multă. Adică, undeva aproape de jumate-jumate era ponderea, ceea ce eu zic că e destul de mult. Gustul… era și nu prea era. Adică, evident, aveam în față o porție de coaste de vită, dar nu prea simțeam nu știu ce gust. Am dus și colegilor o bucată, pentru a-mi confirma sau infirma opinia. Și am rămas nelămurit, din moment ce dintr-o parte mi s-a spus că e ”cea mai proastă bucată de carne de vită pe care a mâncat-o”, iar din altă parte am fost informat că ”dacă mai pui ceva condimente, e bună”. Una peste alta, pentru mine, coastele alea nu au fost deloc un preparat pe care să îl laud. Dimpotrivă.

Nota de plată a consemnat suma de 144 de lei: 49 de lei pentru coastele de vită fără gust, 39 de lei pentru tartarul de vită Angus, 34 de lei pentru salata de somon, zece lei pentru două ape, iar ultimii 12 lei ne-au fost ceruți pentru două cafele (foarte, foarte, foarte bune, serios).

Winter is coming

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

11 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  nobody like everybody

  ” slow cooked “, ” high-end ” , ” must have ” ….e clar vărule, o rupi binisor pe engleză, atat de bine incât m- ai lovit exact in moalele capului cu expresia ” light-motiv “…..
  Cum erau versurile alea de poezie comunista, denigrate si batjocorite acum cu vorbe mustind de Union Jack Flag? ” mult e duce si frumoasa limba ce-o vorbim; alta limba-armonie asa ca ea nu gasim ” ba gasim se numeste romgleza de hipstereala. …

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Stefan

  cacat,vad tot la cateva zile aici pe turnul prostului reclame mascate la diverse restaurante sau cafenele! ce ma intereseaza pe mine ce mananca un reporter? mi se pare doar o lipsa de articole,nu ne anunti cumva ticule si pe la ce escorte mergi? nu ne recomanzi care-s cele mai bune?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Silviu

  O mica precizare, lipsa listei de vinuri poate creea deranj in portfel. Pentru informarea corecta a clientilor vinul Smerenie (crama Oprisor) costa 210 lei.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  McD

  ..un mare fassss…nimic nou in Sibiu unde majoritatea restaurantelor gatesc prost si scump…e greu sa gasesti ceva bun, original si sa fii multumit de nota de plata…asta este adevarul, profesionistii din acest domeniu au cam parasit tara…

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  What is love

  Nu au cum sa fie uitatii de la Haddaway pentru ca Haddaway este unul singur si il cheama Nestor Alexander Haddaway, deci eventual “uitatul” de Haddaway, domnule jurnalist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Cronică de restaurant
 • Contact