Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Concluziile lui Tudorel Toader după verificările la notarii din Sibiu care au lucrat cu președintele Iohannis

Concluziile lui Tudorel Toader după verificările la notarii din Sibiu care au lucrat cu președintele Iohannis

Ministrul Justiţiei spune că a primit rezultatul verificărilor dispuse la cabinetul notarial din Sibiu care a suspendat procedura prin care casa pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis urma să treacă în proprietatea statului şi că acesta va fi "valorificat" în condiţii legale.

"Zilele trecute am primit raportul Corpului de Control şi acel raport îl vom valorifica în aceleaşi condiţii ale legii, cu următoarea precizare: să nu confundăm dreptul de proprietate, revendicarea dreptului de proprietate pe care notarul nu o poate face în condiţii litigoase şi suspendă trimiţând la judecător, să nu confundăm deci litigiul referitor la dreptul de proprietate cu un posibil litigiu referitor la îndeplinirea sau neîndeplinirea obligaţiilor fiscale de către cineva, prin perspectiva domeniului de referinţă luând în considerare inclusiv cerinţele legale", a afirmat Tudorel Toader, într-o intervenţie telefonică pe care avut-o duminică seară la România Tv.

Fără a preciza numele preşedintelui Klaus Iohannis, ministrul Justiţiei a adăugat, în acest context, că "oricine are o datorie poate de bună voie să şi-o îndeplinească, chiar şi după expirarea termenului de prescripţie".

"Dacă de bună voie, după prescripţie îţi îndeplineşti obligaţia fiscală, nu mai ai dreptul să ceri înapoi. Arătaţi-mi şi mie câţi în ţara asta au stat de le-a curs termenul în favoarea lor prin prescripţie, după aia au venit cu regrete sincere să consolideze bugetul de stat?", a adăugat Toader, conform news.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa, la începutul săptămânii, că a cerut Uniunii Notarilor din România să facă verificări la două cabinete notariale care s-au ocupat de încheierea unor documente privind casa pierdută în instanţă de familia preşedintelui Klaus Iohannis, unul dintre cabinetele verificate fiind cel care a încheiat actul de proprietate pe numele preşedintelui, iar al doilea fiind cel care a suspendat procedura prin care casa pierdută intra în posesia statului român.

Tudorel Toader afirma că a solicitat verificări la cabinetelor notariale care s-au ocupat de încheierea unor acte legate de casa pe care familia Iohannis a piedut-o în instanţă, în acest context ministrul Justiţiei spunând că, în opinia sa, ar putea fi vorba de fals sau abuz în ceea ce priveşte încheierea actelor prin care Klaus Iohannis a devenit proprietarul casei, dar că eventualele fapte penale s-au prescris.

"Am solicitat Uniunii Notarilor să facă verificări în activitatea notarială de la Sibiu. Practic, e vorba despre două cabinete notariale: cel care a făcut actul în 1999, care l-a făcut proprietar pe preşedinte, act care a fost ulterior invalidat de către instanţa de judecată, care a fost declarat nul. Ce se întâmplă în spatele acestei neregularităţi, o fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz, eu cred că da. Numai că între timp au trecut 20 de ani şi faptele notarului acela, dacă au avut caracter penal, sigur s-au prescris”, spuneaTudorel Toader.
Ministrul Justiţiei preciza că au fost făcute verificări şi la cabinetul notarial care a suspendat procedura prin care casa pierdută în instanţă ar fi urmat să intre în proprietatea statului şi că marţi urma să primească raportul în urma controalelor.
"M-am interesat şi am înţeles că notarul care avea procedura succesorală urma să dispună către cadastru radierea fostei intabulări pe numele preşedintelui şi casa ar fi revenit statului. Aceasta e regula generală: dacă un bun nu are proprietar, dar are o anumită valoare economică, el revine statului prin Ministerul de Finanţe. În această procedură notarială au apărut două persoane fizice, doi intervenienţi spunând <<suspendaţi procedura pentru că noi revendicăm proprietatea respectivului imobil>>. Notarul nu are ce face, el rezolvă numai procedura necontencioasă, unde nu sunt litigii. Apărând aceşti doi pretinşi proprietari, notarul a suspendat procedura notarială şi au mers la instanţa de judecată, ca judecătorul să vadă cine e proprietarul imobilului”, declara ministrul Justiţiei.
Referindu-se la faptul că statul nu a recuperat obligaţiile fiscale de la familia Iohannis, ministrul Justiţiei  spunea că acest lucru se poate face separat de chestiunea privind dreptul de proprietate şi se întreba de ce "statul a stat în pasivitate până acum".

"Proprietatea e una, obligaţia fiscală e altceva şi finanţele nu au decât să cheme în judecată, să impună, sigur cu verificarea prescripţiei. Că până la urmă, statul ăsta, îţi pui şi întrebarea, de ce a stat în pasivitate până acum? Că sunt lucruri separate: dreptul de proprietate real sau pretins e una, obligaţia fiscală pentru câştigurile pe care le-ai avut şi nu ţi-ai îndeplinit obligaţia, e altceva”, adăuga Toader.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Ioana

Acum 5 ani

Multumesc pentru informatie.
Raspunde

guvernul tudose

Acum 5 ani

Tudorele, dai din colt in colt!
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Slugarel ievaluiaza incorect merele comparandu-le cu pere. Notarul lui Iohan a actionat corect, conform legii , in numele clientei sale, cea care se lupta sa arate succesiunea. In Cf nu statul e proprietar caci nici nu a fost....dar slugarel a nostru, stie sa le potriveasca din vorbe.De, scoala nu gluma!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus