X
internet piata mare

Am testat internetul “oferit gratis“ în centrul Sibiului. Depinde de piață

De două săptămâni, teoretic, 1.200 de turiști și sibieni pot beneficia în același timp de o conexiune la internet, fără să plătească nimic. Plata o face Primăria Sibiu, ale cărei cerințe inițiale nu sunt, însă, îndeplinite întocmai de furnizori.

O viteză de minim 1 Mbps pentru fiecare utilizator, realizarea accesului la internet în mod gratuit în Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet, în fiecare locație se va asigura accesul a 400 de persoane, simultan. Sunt trei dintre cerințele formulate de Primăria Sibiu în caietul de sarcini al licitației prin care a angajat UPC România să ofere “internet la liber“ în centrul istoric al orașului.
67.900 de lei pe an (aproximativ 1.200 de euro, lunar) plătește Primăria Sibiu pentru aceste servicii, a căror punere în funcțiune a fost anunțată în ultima zi de vară din acest an.

Pe Podul Minciunilor da, mai încolo, uneori ba

Sibiu Free WIFI este numele rețelei prin care oricine poate accesa internetul gratuit în centrul istoric al Sibiului. Am testat conexiunea cu două aparate de telefonie din gama celor premium, iar realizarea conexiunii nu durează mult. Testul a fost realizat la orele dimineții, înainte ca centrul să se aglomereze de turiști sau sibieni, deci înainte ca cele minim 1.200 de conexiuni simultane să aibă cine să le utilizeze.

Semnalul de conexiune este excelent în Piața Mare. În Piața Mică semnalul este aproape la fel, dar în Piața Huet au fost două momente în care semnalul nu a fost de găsit, acesta “fiind de găsit“ abia în zona Podului Minciunilor. Conexiunea a revenit la o testare ulterioară, după câteva ore, indicând un semnal bun în zona dinspre Colegiul “Samuel von Brukenthal“.

internet piata huet (1)

Viteza e dublă, când nu e înghesuială

Prin caietul de sarcini, Primăria impunea ca viteza minimă de care poate beneficia fiecare utilizator al rețelei prin care se oferă internet gratuit să fie de 1 Mbs. La orele dimineții, când nu era mai nimeni conectat la rețea în centrul orașului, viteza cu care putea fi accesat internetul oferit gratuit era de 2,24 Mbps în Piața Mare (2,01 Mbps Upload), iar în Piața Mică viteza era de 1,77 Mbps (1,98 Mbps Upload).
În Piața Huet, după ce semnalul și-a revenit, datele puteau fi descărcat din on-line cu o viteză de 1,80 Mpbs (2,05 Mbps, viteza de upload).
“Pentru un WiFi public fix, prin intermediul căruia internetul poate fi accesat gratuit, este o viteză bună. Gândiți-vă că la astfel de viteze, puteți transmite o fotografie în cel mult două secunde, de exemplu“, a declarat, pentru Turnul Sfatului, reprezentantul uneia companii de IT din Sibiu.

La orele serii, însă, lucrurile s-au schimbat pe alocuri. În Piața Mare – deși conexiunea era funcțională – viteza de download nu trecea de 0,39 Mbsp, în timp ce viteza de upload era ca și inexistentă (0,01 Mbps). În Piața Mică, în ciuda teraselor pline, viteza de accesare a internetului se apropia de 1,9 Mbps, iar cea de upload de 1,5 Mbps. În Piața Huet, aproape goală în jurul orei 21:00, viteza de download era indicată în jurul a 1,9 Mbps, iar cea de upload depășea 2,2 Mbps.

În toate cazurile, viteza a fost testată utilizând aplicația SpeedTestNet, serverul de test fiind același – unul din Cluj-Napoca.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   George

   Draga Romanita vb dumneata cu taicii si maicile sa bage internet mai mare decat astia din Piata Mare, Mica si Mijlocie sau care o mai e..mare bucurie o sa mai fie. Poate asa o sa stea mai rar Parintele Nicula prin centru. Sa mi fie cu iertare indrazneala. La munca ortodocsilor !!!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact