Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Investitorii germani atrag atenția că țara noastră este tot mai puțin atractivă. ”Este nevoie de măsuri urgente”

Investitorii germani atrag atenția că țara noastră este tot mai puțin atractivă. ”Este nevoie de măsuri urgente”

Instabilitatea juridică și politică, lipsa acută de personal, modificările fiscale tot mai dese și lipsa investițiilor în domeniile cheie precum sănătate, infrastructură și educație au influențat negativ climatul investițional din România, iar companiile germane, cu investiții de peste 9 miliarde de euro, au început să-și piardă încrederea în mediul în care investesc, transmite Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană. Germania este de mai mulți ani cel mai important partener economic și comercial al României.

„Problema majoră este că nu se iau măsuri urgente. Creșterea salariilor și a pensiilor trebuie să aibă în spate o economie puternică, dar nu există forță de muncă pentru a tura economia. Dacă nu vor tura economia, nu vor mai fi bani care să susțină aceste măsuri și vor ajunge să taie din alte părți, de la investiții, de la sănătate, infrastructură”, spune Dragoș Anastasiu, președinte AHK România, citat de news.ro.

Multe companii sunt îngrijorate de evoluția țării ca amplasament investițional, pentru că sustenabilitatea și efectele pozitive ale măsurilor luate de Guvern sunt puse sub semnul întrebării, iar investițiile în factorii importanți pentru investitori, care ar asigura stabilitatea amplasamentului pe termen lung, nu sunt realizate sau întârzie.

„Creșterea economică de 7% din 2017 a fost datorată, de fapt, consumului. Aceasta nu poate fi susținută pe termen lung de consum deoarece vor fi probleme de finanțare. Nu va fi creștere economică dacă există bariere puse pe forța de muncă și pe mobilitatea mărfurilor. Creșterea productivității se face prin creșterea mobilității mărfurilor, prin infrastructură, profesionalizare și cifră mare de școlarizare, modernizare și tehnologizare”, susține Sebastian Metz, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, adăugând că este dificilă stoparea migrației dacă alte țări europene se dezvoltă rapid.
O mare parte din companiile germane sunt în acest an și mai nemulțumite decât anul trecut (54% în 2018, față de 22% în 2017), în privința predictibilității politicilor economice, conform unui studiu despre condițiile-cadru economice, calitatea condițiilor investiționale din fiecare țară în parte, cât și așteptările companiilor germane, realizat de Camerele de Comerț și Industrie germane bilaterale (AHK) din Europa Centrală si de Est, unde au participat 130 de companii cu capital german, active în România.

„Dacă românii se descurcă în situațiile critice, germanii nu sunt obișnuiți cu impredictibilitatea. Există un mod de abordare diferit între germani și români în privința încrederii, germanii oferă încredere și respect și vor să fie respectați și să li se ofere încredere”, a spus Anastasiu pentru sursa citată.

Procentul celor nemulțumiți și foarte nemulțumiți de infrastructură, transporturi, comunicații și energie, a crescut la 81% față de 60% anul trecut. Lipsa infrastructurii de transport înseamnă lipsa mobilității, de exemplu a forței de muncă și lipsa investițiilor, mai ales pentru regiunile din estul și sudul țării.

 „Companiile vor să facă investiții în alte regiuni din România, dar se lovesc de problema infrastructurii rutiere și, astfel, banii se duc în alte țări care sunt conectate mai bine, au o infrastructură mai bună. În companiile germane, angajații vin de la 60 până la 100 kilometri și îți trebuie o infrastructură bună pentru a nu sta 2-3 ore pe drum”, a mai spus Metz.
România, ca amplasament investițional, a pierdut din atractivitate anul acesta, doar 80% dintre companii susținând că vor alege să continue investițiile în țară față de 88% anul trecut. Cu toate acestea, majoritatea companiilor sunt mulțumite în prezent de situația propriei firme și vor să angajeze personal, respectiv 56% față de 55% în 2017. Situația actuală bună a companiilor se datorează însă evoluției pozitive a partenerilor principali, în special a celor din Germania. Și în ce privește situația companiei față de anul trecut 60% din companii sunt de părere că situația de anul acesta se va îmbunătăți, față de 53% în 2017.

Aproximativ 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, cu peste 250.000 de angajați, sunt active în România, majoritatea în București și în județele Timiș, Sibiu, Brașov și Cluj. Exporturile românești în Germania au crescut cu peste 11% în primul semestru în 2018 față de aceeași perioadă a anului 2017, ajungând la aproximativ 7,95 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu peste 15%, ajungând la aproape 8,5 miliarde euro, conform datelor AHK România. Camera de Comerț reprezintă interesele a circa 600 de companii germane și este cea mai mare cameră de comerț bilaterală din România.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

agnes

Acum 5 ani

Ati exploatat destul poporul ...nu plangem daca plecati !! TSCHÜSS
Raspunde

...

Acum 5 ani

Ce vreti, mai mari inlesniri la impozite? n-ati supt destul?!
Raspunde

sibian100%

Acum 5 ani

Investitorii germani să dea salarii decente,nu 1200 lei net,dacă nu,marș inapoi la voi acasă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus