X

Bogdan Trif, fă ceva!

Traian Deleanu

S-a încheiat cu oareșce gâlceavă săptămâna trecută. În sensul că sibianul cu cea mai înaltă funcție în stat – Klaus Iohannis, președintele României – a fost luat la întrebări publice de către sibianul cu a doua cea mai înaltă funcție în stat – Bogdan Trif, ministrul Turismului. Întrebările au inflamat mai multe tabere (căci erau adresate și celor din jurul lui Iohannis), iar Trif a jubilat subliniind că ”nu îi este frică” de procesele cu care este amenințat (de n-ați prins de veste despre ce e vorba, citiți aici, aici și aici.

Și a mai trecut o săptămână. Și tocmai asta e problema, că a trecut degeaba. Degeaba a trecut la fel ca și multe alte săptămâni care au compus deja luni întregi de mandat în fotoliul de ministru pentru Bogdan Trif. Care e politician și, prin urmare, e evidentă obligația de a se lupta cu cei pe care îi consideră adversari. Trif a ales să îl imite pe Dragnea și să se ia cu Iohannis de piept. Pe teme reîncălzite din campanie, dar spuse direct acum, fără ocolișuri. Ceea ce, până la urmă, e foarte bine. Căci și din lupta asta a lor, a politicienilor, trebuie să rezulte un tablou cât mai complet, din care să reiasă pentru tot alegătorul care e felul de a fi, trecutul și scheletele din dulap ale fiecăruia care iese în față pentru a cere voturi.

Doar că războiul lui Trif cu FDGR-ul, Iohannis și eventuale umbre ale unei istorii cu naziști la Sibiu – ”război doar din gură purtat” – vine pe fondul unui Sibiu care nu simte deloc faptul că are un reprezentant în Guvernul României. Dimpotrivă. Avem un ministru al Turismului care, la opt luni de mandat, decretă – tot printr-un comunicat – faptul că Sibiul e un prost exemplu de management în turism. Când e evident nu doar faptul că expertiza Sibiului în materie de programe în turism și cultură este copiată în multe părți din țara asta, dar este chiar și cumpărată. Baia Mare a ajuns în finala României pentru titlul de Capitală culturală europeană cu ajutorul unei sibience, Andreea Ciortea. Asta ca să nu mai vorbim de pionieratul românesc care se întâmplă acum la Sibiu pe partea de turism gastronomic.

S-ar putea face mai mult? Evident că da, dar Trif nu pare să gândească precum un ministru al Turismului care își trage seva politică din Sibiu. Ci exclusiv ca un ministru care caută să îl mulțumească doar pe șeful său politic, Liviu Dragnea.

Cu PSD la putere, Sibiul va fi gazda unui summit cum n-a mai văzut oraș din țara asta. De unul singur, evident, Sibiul nu are capacitatea să organizeze un eveniment de o asemenea dimensiune precum un summit european și tocmai de aceea pe aici s-au perindat și vin reprezentanți ai diferitelor ministere, agenții și servicii să pregătească lucrurile. Dar cum credeți că se desfășoară aceste întâlniri între două grupuri de funcționari (unii de la Guvern, iar ceilalți de la Sibiu) când șefii direcți ai celor două grupuri se mușcă între ei cu orice prilej? Căci, în contextul unor minți luminate de toate părțile, altfel cred că ar discuta Daniela Câmpean cu Bogdan Trif, care să aducă în discuție la nivelul Guvernului faptul că, la Sibiu, aterizează în câteva luni zeci de șefi de stat și de guverne. Și, ce să vezi, nu vor avea cum să coboare din avioane zecile acelea de șefi de stat și guverne, pentru că reprezentanții Guvernului nostru tot uită să aloce banii suplimentari necesari dotării Aeroportului sibian cu mai multe scări și mai multe echipamente de securitate (care dotare ar face-o și Consiliul județean, doar că are conturile cam goale de când cu modificările fiscale ale actualei puteri).

Și dacă nu e timp și deschidere pentru a discuta despre ”niște zece milioane de lei” pentru dotarea Aeroportului din Sibiu, ce așteptări să mai avem de la sibianul membru al Executivului acestei țări în ceea ce privește proiectul noului spital județean. Un proiect care transcende orice mandat politic (cum a fost Cindrea la județ, oricând – teoretic – ar putea apărea un alt social-democrat care să ajungă să taie eventuala panglică, dacă doar la asta le e capul). Iar ditamai investiția aceasta are nevoie de Guvernul României ca de aer: de la Ministerul Sănătății, al Finanțelor și până la cel al Fondurilor Europene, pentru a muta o parte din banii europeni alocați pentru spitalele regionale – pentru care nu sunt nici proiecte, nici capacități – la proiectele spitalelor județene. Unde, Sibiul, de bine de rău, a început să urnească documentația.

Și atunci, Bogdan Trif chiar ar putea ieși cu un comunicat de presă despre cum și-a strâns el colegii de partid, cum a făcut și a dres pe lângă blonda VVD încât, iată, Sibiul are calea deschisă pentru a obține fonduri nerambursabile pentru un viitor spital. Sau – că asta cu Spitalul ar fi mult prea amplă – măcar să iasă cu modul în care a strâns el laolaltă toate administrațiile locale și a demarat în mod evident nu știu ce proiect în zona Transfăgărășanului, despre care a mai cuvântat pe ici pe colo. Sau cum a urnit el implementarea PUZ-ului de la Păltiniș. Ceva, orice, căci până acum lista e cam subțire (vezi aici arhiva comunicatelor date de Ministerul Turismului condus de Trif, printre care se regăsește și cel cu Sibiul, exemplu negativ pentru turism în România)

Bogdan Trif, ești la putere, fă ceva! Evident, sari la Iohannis pentru că a încasat ani buni chirii generoase de pe urma unui imobil obținut fără toate actele în regulă (ce politician ar rata un astfel de subiect pe seama unui oponent?), dar în afară de a da din gură, mai și fă ceva. Mai ales pentru sibienii despre care tot spui că îi reprezinți.
Dacă nu știi cum deoarece la Sibiu administrația e controlată de alte partide, poți să vorbești cu ai tăi colegi din Consiliul local Sibiu. Cu Ioan Stroie, de exemplu, cel care deși e pesedist într-un consiliu dominat de FDGR are deseori intervenții punctuale și, uneori, aceste intervenții sunt luate în calcul de, să vezi poznă, șefii FDGR din Primărie. E adevărat, după cea mai recentă ”scrisoare deschisă” semnată de organizația pe care o conduci, au cam vorbit singuri colegii tăi în Consiliul local, dar timpul va face trecut și acest episod.

Știu, mie mi-e ușor să vorbesc de pe margine despre ”a face ceva”. Ca să ai o idee: cam atât de ușor cât îți e și ție, Bogdan Trif, să dictezi comunicate de presă. Și ar mai fi ceva de amintit: laurii de ministru cu care te gratulează acum cei din jur nu înseamnă absolut nimic pentru sibieni. Recent, Sibiul a mai avut un ministru, unul cu un portofoliu mult mai generos. Mă refer la Ion Ariton, ministrul Economiei, al cărui mandat iarăși e ca și cum ar fi fost al unui politician de prin te miri ce alte părți. Ei, unde e acum Ion Ariton din punct de vedere politic?

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Deleanu rusineeeeee

  Te folosesti de pozitia de, asa zis, ziarist ptr a manipula! Ptr a nu spune adevarul , desi stii f bine ca trif a facut lucruri de cand e la minister: vouchere de vacanta, scaderea TVA ptr serviciile turistice, garantarea pachetelor de servicii si altele.
  In cei 7 ani de acasa n-ai invatat ca a minti nu e bine????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact