Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Președintele Klaus Iohannis: Trebuie să rămânem uniți

Președintele Klaus Iohannis: Trebuie să rămânem uniți

România şi Germania împărtăşesc o viziune comună cu privire la proiectul european, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că eforturile comune pentru păstrarea unităţii trebuie să continue.

"Eforturile noastre comune pentru păstrarea unităţii trebuie să continue. În aceste timpuri în care tendinţele de dezbinare devin puternice, noi trebuie să rămânem uniţi. România şi Germania împărtăşesc o viziune comună cu privire la proiectul european, întărită de spiritul profund proeuropean al societăţilor noastre. Ne aflăm la doar câteva luni înainte de prima preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene. Doresc să vă asigur de angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european, deşi se prefigurează multe provocări. Suntem hotărâţi să le facem faţă şi să contribuim la identificarea de soluţii eficiente şi la consolidarea rolului Uniunii pe scena internaţională", a declarat Iohannis, la un eveniment organizat la Bucureşti cu prilejul Zilei Unităţii Germane.

Potrivit şefului statului, Summitul de la Sibiu de anul viitor va fi "un moment definitoriu pentru viitorul Europei".

"Un moment definitoriu pentru viitorul Europei va fi Summitul de la Sibiu, din luna mai a anului viitor, în cadrul căruia va trebui să găsim împreună o nouă direcţie şi să identificăm cea mai bună cale de urmat pentru o Uniune mai puternică, o Uniune mai apropiată de cetăţenii săi. În acest context, ne bucurăm să putem conta pe sprijinul Germaniei, care este un reper al construcţiei europene, şi, cel mai important, un partener care ne-a susţinut constant eforturile de integrare europeană. Sunt convins că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va contribui la o şi mai strânsă colaborare cu Germania, având în vedere aspiraţiile noastre comune", a spus Iohannis.

Totodată, preşedintele a precizat că Ziua Unităţii Germane a fost "un moment măreţ în istoria europeană" şi "ziua unui nou început pentru Europa".

"Această zi a însemnat şi startul unui proces de transformare a Uniunii Europene, care, prin forţele reunite ale statelor membre, a trebuit să îşi consolideze eficienţa şi solidaritatea. Pentru că, aşa cum spunea Konrad Adenauer, 'soarta Europei este şi soarta fiecărui stat european'. Ziua de 3 octombrie are o simbolistică specială nu doar pentru Germania, ci şi pentru întregul continent european, prin valorile pe care le întruchipează - pace, unitate şi solidaritate. Acestea stau astăzi la baza comunităţii de valori şi de principii democratice din care facem parte împreună", a afirmat Iohannis.

El a mai spus că 2018 reprezintă anul celei de-a 28-a aniversări a reunificării Germaniei.

"28 de ani de când poporul german şi-a realizat visul de a trăi din nou împreună, unit în cadrul aceluiaşi stat. 2018 este, totodată, şi anul în care România celebrează 100 de ani de la făurirea statului modern, un secol de când poporul român şi-a îndeplinit dorinţa Unirii şi a învăţat care este puterea solidarităţii. Minoritatea germană din Transilvania a fost prima care, prin Declaraţia de la Mediaş, a recunoscut Unirea. Astfel de lecţii de istorie ne arată că unitatea reprezintă o condiţie sine qua non pentru progres, atât în plan naţional, cât şi în cadru european", a arătat Iohannis.

În opinia şefului statului, ziua de 3 octombrie reprezintă "o confirmare a faptului că unitatea în acţiune este putere".

"Învăţând din trecut, a sosit timpul să ne unim forţele şi să acţionăm pentru o Europă a consensului şi a solidarităţii!", a mai afirmat Iohannis.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

ardeleanul

Acum 5 ani

Care unire? dupa ce ne-ati invrajbit, acum veniti cu texte rasuflate?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus