Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Marii șahiști ai lumii

Marii șahiști ai lumii

Unul dintre cele mai vechi jocuri ce încă se bucură de popularitate în zilele noastre este şahul. Acest joc bazat pe strategie a fost inventat în India, cândva în perioada secolului şapte. În ciuda numeroaselor variante de joc ce au fost practicate înaintea celui din zilele noastre, şahul şi-a câştigat popularitatea datorită unei cărţi în care a fost descris alături de alte jocuri.

În secolul 13, Shatranj, "strămoşul" şahului, a fost descris în detaliu alături de jocuri precum table sau zaruri în unul dintre primele manuscrise bazate pe această temă – "Cartea Jocurilor". Cel responsabil pentru această moştenire literară a fost regele spaniol Alfonso al X-lea. În aceeaşi perioadă, valoarea şi tipul de mişcări permise fiecărei piese au fost stabilite tot de către spanioli.

În prezent popularitatea jocului este susţinută nu doar de către numeroasele competiţii de şah dar şi de spectacolul de strategie oferit de către marii maeştri ai jocului. Asemănător altor sporturi, şahiştii de top sunt clasificaţi în funcţie de abilităţile relative ale fiecăruia în cadrul unui sistem denumit "ELO". Stabilirea valorilor ELO pentru fiecare jucător în parte este strict influenţată de numărul de jocuri câştigate şi de asemenea este luat în considerare şi rating-ul adversarului.

Magnus Carlsen – cel care a rescris istoria

11590373564_250ea6d077_b

Pe poziţia numărul unu în acest clasament internaţional se află în momentul actual norvegianul Magnus Carlsen. Acesta nu doar că şi-a asigurat poziţia în top, ci a şi doborât recordul pentru cel mai mare rating ELO din istorie2882. Cariera acestuia a avut un debut impresionant, reuşind să fie la egalitate cu campionul competiţiei mondiale din anul 2002.

Ulterior au urmat nenumărate victorii iar în anul 2010 a reuşit să devină liderul absolut în topul jucătorilor alcătuit de către Federaţia Internaţională de Şah. În anul 2013 Carlsen a devenit campionul mondial la şah în urma victoriei împotriva lui Viswanathan Anand. Un an mai târziu acesta nu doar că şi-a apărat titlul dar a şi câştigat două alte titluri mondiale la turneele de şah Rapid şi Blitz, intrând în istorie drept primul jucător care deţine cele trei titluri simultan. În plus, evoluţia sa a fost atât de spectaculoasă încât a fost realizat chiar şi un film bazat pe viaţa marelui şahist.

Fabiano Caruana – geniul de pe locul doi

Următorul clasat în topul celor mai buni jucători din lume este Fabiano Caruana şi este văzut ca şi Magnus Carlsen, drept un adevărat fenomen. Acesta a fost pasionat de şah încă de la o vârstă fragedă iar în anul 2007 şi-a însuşit titlul de mare maestru. Caruana a câştigat nenumărate competiţii de mare profil, printre care şi prestigioasele turnee de şah din Italia din anii 2008, 2010 şi 2011.

Cu toate că este clasat pe locul doi, diferenţa de rating ELO dintre el şi Carlsen a fost de doar 38 de puncte, în momentele de vârf ale fiecăruia. Pasionaţii de şah din întreaga lume vor sta cu sufletul la gură în luna noiembrie a acestui an pentru a viziona confruntarea dintre cei doi în cadrul Campionatului Mondial la Şah.

Shakhriyar Mamedyarov – un nume cunoscut printre olimpici

Imediat după cei doi, pe poziţia cu numărul trei se află cel mai bun şahist al Azerbaidjanului, Shakhriyar Mamedyarov. Rating-ul său de 2820 i-a asigurat de asemenea locul numărul şase în topul celor mai buni jucători de şah din toate timpurile.

Printre realizările din cariera sa în scena competitivă se numără şi trei victorii la Campionatul European pe echipe şi o victorie recentă împotriva lui Magnus Carlsen în cadrul Festivalului Internaţional de Şah de la Biel din acest an. Însă probabil cel mai remarcabil trofeu pe care îl deţine este medalia de aur de la Olimpiada de Şah din 2012.

Indiferent de rating-ul actual, înainte de a deveni "regi" ai șahului, toți acești mari maeștri au pornit de la stadiul de "pion". Indiferent de rating-ul actual, înainte de a deveni "regi" ai șahului, toți acești mari maeștri au pornit de la stadiul de "pion".

În ciuda faptului că aceşti mari maeştri par a fi înzestraţi cu puteri supranaturale, una dintre cele mai importante trăsături de caracter regăsită în fiecare este perseverenţa. Nici unul dintre ei nu a ajuns uşor la nivelul actual iar nenumăratele ore petrecute jucând şi analizând partide subliniază importanța antrenamentelor şi a studiilor, procesul de îmbunătățire fiind unul constant.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus