X
calea dumbravii intersectie cu aurel vlaicu

Schimbarea la față a Sibiului: primele noi clădiri cu spații de cazare pe Calea Dumbrăvii

Demolarea clădirilor cu regim mic de înălțime de pe Calea Dumbrăvii, pentru a face loc unor noi imobile cu câte cinci niveluri supraterane continuă cu un proiect inedit, până în prezent: ridicarea unei clădiri cu spații de cazare.

Două case cu demisol și parter de pe Calea Dumbrăvii ar urma demolate pentru a face loc unei noi clădiri, cu subsol, parter, trei etaje și etaj retras. Clădirea – spre diferență de toate celelalte proiecte care au în vedere reconversia din zona Căii Dumbrăvii – ar urma să adăpostească spații comerciale, birouri și spații de cazare. Documentația urbanistică a fost supusă de administrația locală consultării publice.

Potrivit documentației publicată de Primăria Sibiu, proiectul are în vedere demolarea a două clădiri aflate, în prezent, pe Calea Dumbrăvii la numerele 42 și 44 (la intersecția cu strada Aurel Vlaicu, vezi foto principală). Terenurile pe care se află cele două clădiri au o suprafață totală de 979 de mp, iar în urma cedării unor suprafețe administrației locale pentru modernizarea și extinderea Căii Dumbrăvii, ar mai rămâne o suprafață de 880 de mp.
“Se dorește construirea unui imobil cu funcțiuni mixte: C1 – spații de cazare, birouri și spațiu comercial – S + P + 3E + R (subsol, parter, trei etaje, etaj retras – n.r.) pe parcela rezultată în urma comasării celor două terenuri alăturate studiate. Necesarul de parcaje va fi asigurat printr-un garaj subteran“, se arată în documentația supusă consultării publice. Garajul de la subsol ar urma să aibă 17 locuri. Un loc de parcare ar urma amenajat la suprafață, pentru aprovizionare. Viitoarea clădire este gândită să aibă o amprentă la sol de cel mult 411 mp, iar suprafața desfășurată maximă propusă prin documentație este de 1.645 de mp.
Accesul este propus a fi realizat din strada Aurel Vlaicu.

“Deocamdată nu e sigur“

Proiectul propune și amenajarea unor spații verzi. “Se vor asigura spații libere amenajate peisagistic în incinta parcelei sub formă de grădină privată (deasupra parcajului subteran). Fâșia de teren liber aflată în proprietate privată rezultă din retragerea de la aliniamentul străzii Aurel Vlaicu va fi amenajată cu gazon, vegetație de talie medie și mobilier urban, în regim deschis spre spațiul public“, se mai propune prin documentația supusă consultării publice.
SC Sofia City Residence SRL, din Săliște, este compania care a inițiat această documentație urbanistică. Reprezentanții societății spun că, din punctul lor de vedere, proiectul este într-un stadiu incipient. “Încă nu e nimic sigur în ceea ce privește destinația unei eventuale viitoare clădiri. Prin această documentație urbanistică vrem, mai întâi, să vedem ce ni se permite să construim acolo“, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții societății.

Zona pentru care a fost elaborată documentația urbanistică este înțesată de șantiere de reconversie

Zona pentru care a fost elaborată documentația urbanistică este înțesată de șantiere de reconversie

Reconversie în ritm accelerat

Mai multe astfel de proiecte au fost aprobate de autoritățile locale în ultimii ani, după ce Planul urbanistic general al Sibiului – adoptat în 2011 – a permis creșterea regimului de înălțime la frontul străzii pe mai multe artere importante din oraș, printre care și Calea Dumbrăvii.
De altfel, chiar proiectul inițiat de Sofia City Residence se învecinează cu unul relativ similar, prin care o casă a fost demolată pentru a face loc unui imobil cu spațiu comercial la parter și apartamente la nivelurile superioare. Lucrările la acest imobil vecin, dezvoltat de Max Development, sunt în stadiu avansat. Au început anul trecut și – potrivit autorizației de construire – se vor încheia cel târziu în primăvara lui 2019.

Iar chiar vizavi de casele vizate acum de demolare, a fost demarat un proiect al aceluiași dezvoltator Max Development SRL. Proiectul, a cărui documentație urbanistică, a fost adoptată recent de Consiliul local Sibiu, prevede demolarea a două case (lucrări deja începute, la numerele 71 – 73) și construirea unui imobil cu parcări la subsol, spații comerciale la parter și apartamente la celelalte patru niveluri (trei etaje și etaj retras).

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

30 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Konig von Siebenburgen

  Scarba de tot ce se intampla in Sibiu! De micimea umana, intelectuala si fatarnicia celor din primarie, de majoritatea evenimentelor, de fudulia tipica redusilor, de agresivitatea asa zisilor rezistenti, de lipsa proiectelor de infrastructura de amploare, de lipsa viziunii si ideilor…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Ridichie Iglesias

   Pai daca toti care comanda in oras au diploma de ciobani,de unde vrei sa aiba si creier? Au doar traista sa indese in ea ca$ul.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Nemilosu

   Ai dreptate, König de Siebenbürgen, nu lua in seama ce-ți răspund proștii aici.
   Dacă ne uitam la fb sau la media, zici ca suntem 2-3. In realitate, suntem mulți de aceeași parere.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Astia ca Konig von Teleorman vor sa ramanem la nivel de orasel, orice se face, lor le pute. Orice oras din lumea civilizata care se dezvolta isi inlocuieste patrimoniul construit unde se poate (zone industriale reconfigurate, crestere regim inaltime, etc).

  Konig, daca vrei sa vezi doar casa-1km gradina- casa-1km gradina si carute mergi undeva la tara !

  Prostalaul nu realizeaza ca crearea unor astfel de imobile, folosirea mai avantajoasa a terenului + parcaje subterane vor duce la revenirea dublu sens a Caii Dumbravii.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Konig von Siebenburgen

   Isi inlocuieste patrimoniul construit? Pe Calea Dumbravii? Ai vazut asa la Paralia si ti-a placut? Frumos limbaj si frumoasa atitudine pentru un sibian nascut iar nu facut, civilizat si etalon de cultura! Natie de scormonitori prin pubele!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   As zice ca deocamdata ramane de vazut cine e prostalau :) Intai sa vedem cum va arata Calea Dumbravii dupa ce vor termina aceste bijuterii de patrimoniu.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Brian Loman

  Este normal, orașul crește, aceași soartă o vor avea toate marile artere ale orașului. Vezi Alba Iulia, Ștefan cel Mare, Milea. Se cheamă progres.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   Daca asta se numeste progres urbanistic sunt curios ce inseamna regres? Daca inghesuirea unor blocuri pe strazi cu o singura banda pe sens sau sens unic inseamna progres…Daca ai cladiri cu parcare subterana pentru nici jumatate din necesar… Eu zic ca acest progres va duce la ambuteiaje mai mari (nu cred ca vor introduce metru in Sibiu iar autobuzele deja se chinuie pe strazile existente)

   Ah, scuze era sa uit. Va fi si progres. In buzunarele celor care construiesc dupa acest PUG progresist

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Maria

    Pt Costy
    Ai uitat sa precizezi cazul celor care au făcut case pe Dumbrăvii din munca cinstita.Mi-ai jignit părinții care au plătit creditul pana in ultima zi de activitate si apoi au ieșit la pensie.Pacat!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mihai

  firma fiului

  Funcţii bănoase la stat

  Şi al treilea membru CA de la FGDSPP pare a avea culoar politic. Ioan Răceu a fost şeful ANAF Sibiu până în 2012, când a devenit director în Ministerul Finanţelor. Soţia sa, Minerva Răceu, a fost consilier local PDL în Sălişte, iar în 2016 era salariată a Fondului Român de Contragarantare (FRC) SA, o altă structură din stufosul sistem financiar român destinată privilegiaţilor.

  400.000 lei au câştigat într-un an soţii bugetarii Răceu

  Soţii Răceu au 6.000 de metri pătraţi de teren intravilan în localităţile sibiene Sălişte şi Tilişca, un apartament în Sibiu, două case în Sălişte, un Mercedes şi au depus în 2015 şi 2016 suma de 137.500 lei în bănci. Ioan Răceu raporta pentru 2016 venituri de 103.428 lei de la MFP, 25.404 lei ca administrator la Monitorul Oficial, 43.988 lei ca membru CA la Tarom SA şi 45.783 lei de la FGDSPP, în timp ce soţia declara 69.017 lei ca şef birou la Trezoreria Sălişte şi 118.819 lei ca angajată a FRC SA.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Un sibian

  Revin cu ideea:de ce in zonele de case nu se construiesc doar case? Iar in zonele de blocuri doar blocuri? Peste granita sunt cartiere de case si blocuri nu amestecate! Un bloc intreg vede ce fac eu in curte. Hhmmmm arhictec fara viziune

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   Ar fi bine daca ar fi doar vorba de lipsa de viziune, se poate corecta prin schimbarea factorului de decizie incompetent. Insa aici pare a fi mai degraba o actiune sustinuta (sunt mai multi factori care s-ar putea opune acestor constructii). Mie imi pare a fi ceva premeditat si concertat. Si dureaza de prin ’90 incoace fara probleme

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  costy

  sa ne amintim istoria acestei strazi, cine sunt proprietarii caselor de pe dumbravii (a zonei pana la stadion, stanga si dreapta)? Hai sa ne amintim: in primul rand sunt fii/fiicele celor mai avuti rasinareni/poplaceni etc apoi, este toata floarea ofiterimii(toate serviciile) si a primelor esaloane comuniste(de la profesori de liceu, medici etc comunisti infierati, pensionari sau proaspat pensionari), apoi un alt val de ofiteri ai tuturor serviciilor care au profitat de plecare sasilor dupa 89 (si nu numai) si care au luat casele alea pe nimic!

  ASA CA SA NU NE PARA RAU DE CALEA DUMBRAVII! sa ne para rau de vasile aron, de broscarie, de strand, de tiglari, terezian, de tot ce a insemnat mizerie urbana/umana in orasul asta! De aglomeratie, de spatii mici, de ap vagon comuniste, de cutii de chibrituri, de somaj, de saracie, de mizerie, de frig, de neajunsuri!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ...

   Sa inteleg ca dumneata esti multumit de ce se intampla acum pe Dumbravii, ca pot astia construi blocurile chiar daca asta va duce la sufocarea zonei, pe ideea romaneasca “sa moara si capra vecinului”? Sau poate ca sunteti pe cealalta idee “se poate mult mai rau, uite in V. Aaron”?

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    costy

    nu am zis-o eu, ci dl fost Primar: Calea Dumbravii se va transforma in zona de blocuri; a spus-o acum cativa ani buni! Asa ca nu stiu de ce va suparati d-voastra!
    Nu ma intereseaza ce se intampla acolo; oricum la cum s-a dezvoltat sibiul, e JALE ! Arata ca o cocina de la un capat la altul, asa ca nu stiu de ce va suparati d-voastra!

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     ...

     De acord cu “JALE” insa nu pot sa spun si “Nu ma intereseaza ce se intampla acolo” pentru ca asa s-a intamplat in fiecare an. Restul cetatenilor au zis asa si i-au lasat singuri pe cei care tocmai erau abuzati urbanistic. V Aaron e fara speranta, insa cateva zone abia acum au inceput a fi mutilate. Eu nu am auzit pana acum de pedepse adevarate pentru nerespectari ale regimului in constructii, nu am auzit de demolare, sunt mai multe imobile incepute ilegal care au fost oprite in constructie dar tot nu pot fi daramate si uratesc orasul… Ceva e putred si e putred de mult itmp. E o fatalitate? Chiar trebuie sa ii lasam sa inghesuie tot orasul? Jurnalisti, oare puteti face ceva?

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gina Radulescu

  Multe strazi cu case din Sibiu trebuie regandite, demolate casele vechi, inclusiv din centru si construite ansambluri rezidentiale, mall-uri si terase. La ora actuala, oferta existenta este foarte redusa, comparativ cu Bucurestiul. Ne dorim si aici modernitate, magazine de firma si localuri unde sa putem etala garderobele si produsele muncite din greu. Inclusiv bisericile din centru mai vechi de 100 de ani si care nu sunt romanesti sa fie daramate si facute parcari!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   alex

   Asta ne trebuie noua,telefoane,mall-uri,terase ,magazine de firma,blocuri gigant si ansambluri rezidentiale? Asta e noua moda,se numeste “moda prostimii”,pentru ca doar atat mai stim sa facem.
   Trebuiesc facute parcuri,locuri de joaca pentru copii,trebuie sa punem mana sa mai citim cate o carte,ca lumea se indobitoceste pe zi ce trece! Vai de noi,imi e si mila de ce ne asteapta pe unii!

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Babu

  O Mizerie cu M mare. Nu am vazut nicaieri in lume blocuri la “sosea” si case ascunse in spate.
  Trebuia sa faca vile pe maxim 3 etaje. Ar fii aratat mai bine decat actualele multe case, care nu sunt chiar de patrimoniu.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dancp2

  pe vremea lui ceasca se faceau blocuri/de diverse tipuri includiv chibrit/
  si unii vroiau sa scapam de acest tip de constructii
  acum pe dumbravii se vor face blocuri,de 3 etaje cu mansarda un pic mai comprimate
  diferenta care e?poate pretul……..
  e adevarat ca in max developement e bagata si famila dnei TURCAN?fost PDL actual PNL?
  DECIT intreb!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact