Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Cheltuielile totale ale populaţiei au crescut la 85,7% din venituri, în cel de-al doilea trimestru al anului

Cheltuielile totale ale populaţiei au crescut la 85,7% din venituri, în cel de-al doilea trimestru al anului

Cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat 85,7% din veniturilor totale, în trimestrul al doilea al acestui an, în creştere de la ponderea de 84% din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Mediafax.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în trimestrul al doilea 2018, în termeni nominali, 4.151 lei pe gospodărie, o creştere de 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (822 de lei), şi 1.589 lei pe persoană, o majorare de 25,7% (325 de lei), reiese din datele transmise vineri de INS. Veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei).

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul al doilea 2018, în medie, de 3.558 lei lunar pe gospodărie, o creştere de 27,2% (761 de lei), şi de 1.362 de lei pe persoană, o majorare de 28,2% (300 de lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

O persoană din mediul urban a obţinut venituri de 1.941,41 de lei, în trimestrul al doilea al acestui an, o creştere de 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar una din mediul rural de 1.178,92 lei, o majorare de 21,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aceleaşi perioadă, o persoană din mediul urban a cheltuit 1.657,43 lei, o creştere de 32,4%, în timp ce una din mediul rural a cheltuit 1.018,24 lei, o majorare de 21%.

Din veniturile totale, veniturile băneşti au fost, în medie, de 3.843 lei lunar pe gospodărie, în aprilie - iunie, o creştere de 27,6% (832 de lei), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi de 1.471 lei pe persoană, o majorare de 28,7% (328 de lei). Ponderea acestora a crescut la 92,5% din totalul veniturilor, de la 90,4% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În schimb, veniturile în natură au fost de 307 lei lunar pe gospodărie, o scădere 3,8%, iar cele pe persoană au fost de 118 lei, o scădere de 2,5%.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, reprezentând 67,5% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere de la 61,2% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea:

- veniturile din prestaţii sociale - 18,4%, în scădere de la 21,7%, în aceeaşi perioadă a anului trecut;

- veniturile din agricultură - 2,2%, aproape de nivelul de 2,3%;

- veniturile din activităţi neagricole independente - 2,2%, de la 2,3;

- cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei - 1,1%, în scădere de la 1,4%;

- veniturile în natură - 7,4% (în scădere de la 9,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%, în scădere de la 8,2%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul al doilea, în medie, 35,2% din consumul gospodăriilor, pondere aproape similară cu cea de 35,8% din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.)”, se subliniază în comunicatul de presă al Statisticii.

În schimb, cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc., deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, doar 0,6%.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 593

Comentarii

1 comentarii

Toma

Acum 5 ani

Institutul National de Statistica are tot atata credibilitate cat Institutul de Meteorologie.Realitate este cu mult mai simpla:traim cu mult mai rau decat anul trecut dar cu mult mai bine decat vom trai anul viitor!Din nefericire Romania are un numar mare de nebugetari si unul mai mare de pensionari pe care nu-i baga nimeni in seama si care sunt buni doar de plata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus