Sibianul Petru Sopa și-a petrecut tinerețea călătorind. A luat toate destinațiile lumii la rând și a descoperit numeroase bistro-uri, localuri deosebite unde clienții pot să cumpere delicatesele necesare pentru cina perfectă sau chiar să ia micul dejun, prânzul, sau să bea un pahar de vin dacă doresc. După 15 ani de lucru în corporații, Petru a decis că este momentul să se reașeze acasă, la Sibiu, și să își deschidă o afacere în familie alături de sora sa, Dorina, un mic bistro care să îi aducă liniște, dar să aducă în același timp și ceva inedit orașului copilăriei sale.
Micul bistro de pe strada Avram Iancu nr. 9, amenajat pe locul unei foste farmacii, reunește toate ingredientele de care avem nevoie pentru a găti un tacâm complet și sănătos, dar și deosebit. Ineditul localului va fi în curând reprezentat însă nu doar de ingredientele atent alese (salam cu trufe, cu vin sau picant Pasini și brânzeturi de toate felurile), ci și de faptul că trecătorii vor avea ocazia să se oprească și să ia loc la o masă, la o cafea sau un pahar de vin și să mănânce o felie de prosciutto cu baghetă și o brânză delicioasă.
La 45, respectiv 51 de ani, Petru și Dorina și-au deschis afacerea visurilor lor. După mulți ani în care au lucrat în alte domenii, mult mai stresante și prea puțin legate de mâncare, cei doi frați s-au întors acum la Sibiu cu un proiect pe care își doreau de mult timp să îl pună în aplicare.
„Dacă nu era sora mea, nu mă apucam de o astfel de afacere. După 15-16 ani de multinaționale și alte lucruri de genul acesta, am zis că e timpul să iau o pauză, iar genul acesta de magazine mi-a plăcut întotdeauna. În Italia și pe unde am mai mers am găsit astfel de magazine”, povestește Petru.Mâncărurile disponibile la micul bistro sunt de cea mai înaltă calitate, iar patronii localului încearcă să aducă, atât cât este posibil, ingrediente făcute în România.
„Am încercat să ne axăm pe specialități și mare parte sunt făcute artizanal. Surprinzător sau nu, cea mai mare parte a produselor sunt din țară. De asemenea, eu am încercat să scap de afumăturile care ne fac atât de mult rău, așa că tot ce avem e doar maturat uscat. Încet încet am mai triat din ele, am descoperit ce le place și ce nu le place trecătorilor și creștem treptat. Și chiar dacă sunt produse cu specific italienesc, insist să fie cel puțin făcute în țară. Iar acum de când cu regiunea gastronomică, o să încercăm să aducem și ceva local”
Specificul localului nu va fi reprezentat doar de ingredientele de calitate superioară. El se va transforma treptat într-un loc în care oamenii vor merge, speră ei, cu plăcere să ia masa și să bea un pahar de vin sau un suc natural.
„Noi vrem să facem un loc unde poți să iei masa, să stai la o cafea, la un pahar de vin, dar din păcate combinația între servit masa, alimentație publică și magazine în țara asta nu există. Ești ori una, ori alta. Iar acum vedem cum să facem să fim ambele, să devenim un mic bistro să zic așa. Spre exemplu, dacă omul vrea să își ia o bachetă și câteva felii de prosciutto și să bea un vin, să poată să facă acest lucru aici”
Micul local este însă doar la început. Fiind deschis de-abia de 2 săptămâni, patronii mai au încă multe planuri pentru a-l ajuta să crească.
„Îmi doresc să aduc vin din toate zonele lumii, în special din România și Moldova iar apoi din zonele principale. Am adus deja ceva din Spania, Italia și încet încet o să aducem de peste tot. Avem și o mică bucătărie unde coacem baghete, croissante, ceva patiserie mai simplă iar apoi o să aducem și tarte și pentru micul dejun o să începem să pregătim, dar totul treptat”
„În România, oamenii sunt mai reticenți”
Petru spune că un proiect de acest gen este văzut cu multă reticență în România. Oamenii vin, se uită, dar pleacă mai departe. Nu au curajul să intre și să încerce ceva nou, inedit, spune Petru.
„Oamenii sunt mai reticenți. E adevărat că cei care vin o dată, revin, dar sunt prea puțini. Restul trec, se uită prin geam și pleacă. Mereu le spun celor care nu sunt deciși dacă intră sau nu că îi poftesc înăuntru să guste măcar, să vadă dacă sunt produsele noastre pe placul lor”Însuși aspectul localului este puțin nonconformist. Cu mobilierul care a aparținut farmaciei folosit și astăzi în bistro, Petru încearcă să dea un aspect deosebit și nemaiîntâlnit localului.
„Mobilierul farmaciei care a fost deschisă înainte în același loc, adus în 1932 și renovat prin 1980 ultima dată. Le-am mai tot sucit, le-am rearanjat și le-am găsit poziția ideală pentru momentul acesta”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 14394
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
MB
Acum 6 ore
Claudiu
Acum 6 ore
Liberal autentic
Acum 6 ore
Neli Oproiu
Acum 6 ore
Bobo