Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Referendum fără rost. 14.96%, prezența la vot a sibienilor. ”Sibienii nu au căzut în capcană”

Referendum fără rost. 14.96%, prezența la vot a sibienilor. ”Sibienii nu au căzut în capcană”

56.808 alegători – dintr-un total de 379.726 de sibieni cu drept de vot – au participat la referendumul pentru modificarea Constituției, ca urmare a inițiativei Coaliției pentru Familie. Procentul de cel mult 14,96% este departe de pragul de minim 30% pe care ar fi trebuit să îl întrunească acest scrutin pentru a fi valid (la nivel național, prezența la vot a fost de 20,41%). De fapt, în întreg județul, în doar două localități la urne s-au prezentat mai mult de 30% dintre alegători.

Raportat la prezența la vot înregistrată la nivel național, în urma Sibiului mai sunt doar cinci județe cu o prezență la vot mai redusă:  Satu Mare (14,89%), Constanța (14,47%), Tulcea (14,09%), Harghita (11.12%) și Covasna (8,50%). La polul opus, cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în Suceava (30,67%), județ urmat de Dâmbovița (28,98%), Bihor (28,92%), Olt (27,19% - unde s-a votat și pentru schimbarea denumirii județului) și Bistrița-Năsăud (26,95%). La nivel național, prezența la vot după închiderea urnelor a fost raportată a fi 20,41%.

Liniștea

Aproximativ 30 de sibieni au scandat câteva lozinci în fața sediului organizației județene a PSD Sibiu, imediat după închiderea secțiilor de vot, la ora 21:00 a serii de duminică. Demersul nu a avut, însă, mare consistență, astfel că 20 de minute mai târziu, în fața sediului de partid nu mai era nimeni. Înăuntru, aproape întreaga conducere urmărea reacțiile de la televizor, în tăcere, în frunte cu Bogdan Trif, președintele interimar al organizației și ministru al Turismului. Trif nu a vrut să dea declarații ”la cald”. A anunțat prin purtătoarea de cuvânt că așteaptă compilarea tuturor proceselor verbale de la membrii de partid din secțiile de vot, după care va vorbi printr-un comunicat de presă.

Situația nu e foarte diferită nici la sediul PNL Sibiu. Președintele organizației județene, Raluca Turcan, a plecat înspre București înainte de închiderea urnelor. ”Au, mâine dimineață, o ședință importantă la centru”, lămuresc liberalii. După alte câteva încercări telefonice, președinta liberalilor sibieni are un mesaj. ”PSD, întotdeauna gata să fure un referendum. Să spui că patru milioane de români au fost alături de PSD la referendum, cum transmit public purtătorii de mesaj ai PSD, ne arată frauda de încredere în care se menține acest partid. Un partid care susține condamnații și infractorii și care trage România înapoi cu incompetenții și semianalfabeții săi din cele trei guverne alese de Liviu Dragnea. Un partid anti-național, asta a ajuns PSD în 2018”, este cuvântul Ralucăi Turcan, după închiderea urnelor.

”A câștigat normalitatea și parcursul pro-european”

Singurii care se arată deschiși la a vorbi despre cum percep ei ultimele două zile, în care sibienii mai mult au stat acasă decât au votat, sunt reprezentanții USR Sibiu. De altfel, ei estimează faptul că, la final de scrutin, prezența la vot este de 15%. ”Apreciem că oamenii au realizat că e un demers inutil și ne bucurăm că toată lumea s-a raliat la poziția pe care am avut-o de la început: e inutil, cheltuim niște bani și nu rezolvăm nicio problemă. În Sibiu e un procent foarte scăzut, oamenii nu au căzut în capcana de a diviza societatea. Suntem foarte mulțumiți că am avut mulți reprezentanți în secții, chiar dacă nu erau membri USR, care au monitorizat constant votul. Au fost mici incidente, ici și colo, în sensul că primarii încercau să aducă lumea la vot. Dar, chestiuni minore”, spune Adrian Echert, președintele USR Sibiu.

Reprezentantul singurului partid parlamentar care și-a asumat deschis îndemnul de boicotare a referendumului spune că celelalte formațiuni politice au pierdut legătura cu propriul electorat. ”Sper că au înțeles și cei de la PSD – ALDE că nu mai au contact cu românii cu adevărat și că temele pe care încearcă ei să le impună ca să-și păzească adevăratele probleme nu-i păcălesc pe români. Liberalii au de rezolvat problemele lor la nivel de conducere și se pare că nici ei nu au fost în contact cu ceea ce vrea lumea, cu al lor electorat, în cele din urmă. Eu cred că a câștigat normalitatea și parcursul pro-european al României, care vedem că a fost pus la îndoială de către PSD – ALDE. Sper că după aceste rezultate vor realiza și cei de la PSD și ALDE că trebuie să facă o schimbare și că, totuși, ar trebui să nu își mai vadă doar propriul lor interes”, adaugă Adrian Echert.

Singurele localități unde ”ar fi trecut” referendumul

În urma centralizării prezenței la vot, după închiderea urnelor, potrivit rapoartelor întocmite de Biroul electoral județean, în doar două localități (unități teritorial-administrative) din județ s-a înregistrat o prezență la vot care să depășească 30%. Este vorba de Jina, unde din cei 2.755 de alegători, la vot s-au prezentat 1.018 de persoane, ceea ce generează o prezență la vot de 36,95%. Cealaltă comună în care prezența la vot a depășit 30% este Alțâna. Atât în satele aparținătoare Benești și Ghijasa de Sus, cât și în satul reședință de comună, oamenii au ieșit cu spor la vot, atingând un procent de participare de 36,58%.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Erlkonig

Acum 5 ani

ce si-o luat-o pesedachii
Raspunde

...

Acum 5 ani

ai ochelari de cal si nu poti vedea decat psd si dragnea in fata ochilor asa-i? cu asa viziune asa rezultate. Tot inainte tovarasi!
Raspunde

Cetatean

Acum 5 ani

Sa nu vorbim de capcana, viitorul ne va arata cine a cazut in capcana, poate si o majoritate - sau cei care n-au votat, sa cada in capcana ! Sunt exemple, alegerile trecute si nu numai...
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

Doua intrebari se inpun: 1. CINE A FOST TICALOSUL SI CINE AU FOST IDIOTII CARE AU FORMULAT SI ACCEPTAT TEXTUL INTREBARII DE PE BULETINELE DE VOT? 2. DE CE CONDUCEREA BISERICI ORTODOXE A ACCEPTAT O ASEMENEA INTREBARE, DIN SLUGARNICIE SAU DIN IRESPONSABILITATE?
Raspunde

tr

Acum 5 ani

Prin ce a facut USR acum cu greu o sa treaca pragul de a intra in Parlament la alegeri. Sa manipulezi cu prostii si diversiuni populatia si sa irosesti o sansa unica, cel putin pentru urmatorii ani buni, sa repari o greseala care apare intr-o constitutie scrisa de idioti, asa cum alte 14 state europene au facut-o, mi se pare o nesimtire si lipsa de respect pentru majoritatea acestui popor. Se vorbeste fara nicio dovada de "asuprirea" la care este supusa aceasta minoritate homosexual, desi in realitate lucrurile stau cu totul altfel. Se vorbeste despre boicot ca despre o lovitura data PSD-ului desi acum PSD-ul interpreteaza resultatul ca o dovada ca 4 milioane de romani sunt de partea lor, adica mai multi decat I-au votat la alegeri, deci nici macar o palma PSD-ului nu s-a dat. S-a dat o palma urmasilor nostri
Raspunde

Li

Acum 5 ani

@tr ”PSD-ul interpreteaza resultatul ca o dovada ca 4 milioane de romani sunt de partea lor, adica mai multi decat I-au votat la alegeri” De ce fabulezi omule? Din ce scri tu, ramane doar aberatia celor 4 milioane de voturi. NU au fost decat 3,72 milioane, dintre care peste 870 000 au fost voturi NU si 142 000 voturi anulate ca incorect completate. Deci, care 4 milioane de romani sunt de partea lor? Mai! De ce dreaqu voi si cand tineti capra de coarne jurati ca e suta?
Raspunde

periscop

Acum 5 ani

Nu s-a mers la vot fiindcă întrebarea a fost formulată greșit. La ce lege se făcea referire? când a fost votată în parlament? care ar fi fost urmările ei? ș.a.m.d. S-au cheltuit inutil niște fonduri care puteau fi utilizate în scopuri practice: către spitale și educație.
Raspunde

@ Lucretian Dragoianu

Acum 5 ani

Dacă intr-adevăr te interesa subiectul, ai fi putut să te informezi. Legea de revizuire a apărut în Monitorul Oficial nr 798 din 18 septembrie 2018 și se referă strict la acest punct din Constituție. Art. I. - Referințe (1) Alineatul (1) al articolului 48 din Constituția României, revizuită prin Legea nr. 429/2003, aprobată prin referendumul național organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins: " ARTICOLUL 48 Familia (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor." Art. II. - Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată. Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu respectarea prevederilor art. 151 alin. (1) din Constituția României, republicată. Pe de altă parte cred că cei care nu s-au dus la vot, chiar ei însuși au căzut în capcana PSDului cărora le durea în cot dacă trecea referendumul sau nu. Acum ei pot să dea din umeri și să-și continue liniștit distrugerea țării.
Raspunde

...

Acum 5 ani

In care capcana?
Raspunde

A

Acum 5 ani

Sa te bucuri ca o initiativa cetateneasca a picat desi era cea mai democratica chestie din tara la momentul actual, ba pe langa asta sa dezinformezi publicul si sa nu clarifici informatile din spatiul public, bravo, jurnalism de nota 10. Din nou, Romania nu merita democrație inca. Nu o intelege deloc. Pana si expertii lui peste habar nu au desi sunt concepte de anul 1 la facultatile de SP, RISE dau Drept. Sau poate au alte agende si ele se bazeaza pe dezinformare si propaganda.
Raspunde

...

Acum 5 ani

Jurnalismul este o notiune foarte vaga in aceasta redactie. Impartialitatea este chiar un cuvant necunoscut de dansii. Sau poate il confunda cu partizanatul. Sau poate doar isi castiga o paine (amara) scriind la comanda cuiva. I-as compatimi daca nu ar avea atata influenta nefasta asupra populatiei
Raspunde

Vlad

Acum 5 ani

Eram mic la revoluția din 89. Dar crescând am tot auzit despre ea că a fost o victorie. Acum am in jur de 30 de ani. Mă uit în jur și numai efecte ale unei victorii nu văd: români plecați, copii abandonați, sărăcie domnind și lacrimi curgând. Oamenii de atunci, victorioșii, au fost puși în fața unor alegeri. De fiecare dată au ales ce au crezut mai bine și am ajuns aici. Care e problema noastră, a tuturor, oare???
Raspunde

...

Acum 5 ani

Problema este marea lehamite combinata lenea balcanica (si a mintii). Politicienii asa te vor, scarbit de alegeri si dezinformat, teren propice pentru aranjamente electorale. Daca nu era absenteismul asa mare acum cativa ani nu era nevoie de atate manifestatii sterile anti psd. Dar stii cum se zice: "lenesul mai mult alearga". Ti-a fost lene sa votezi, ai psd la carma. La fel si la referendum, doar ca aici propagandistii iti pun o cununa de lauri pe umeri daca ai stat acasa.
Raspunde

coniac-canoe

Acum 5 ani

„A câștigat normalitatea și parcursul pro-european”, deci la voi, ca și la alogenii din USR (Uniunea Străinilor din România), homosexualitatea este normalitate? Bravo, la mai mare și multă vaselină gratis de la primărie!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 5 ani

Asta-i România de azi: http://www.turnulsfatului.ro/2018/10/03/parintele-necula-initiator-al-referendumului-tara-asta-este-rupta-de-multa-vreme-ne-uram-pe-sponci-de-ani-buni/ http://www.turnulsfatului.ro/2018/10/08/necula-nespalatii-pe-creier-au-acuzat-spalatii/ Pochii ne mustra.In 2018 nu in 1418!?!Pot pentru ca in anul universitar 2017-2018 au fost mai multi pochi decit medici.Intrebarea ar fi,daca-s mai agreati medicii in detrimentul pochilor-vorbesc prin prisma finantarii de stat a celor doua activitati(pentru pochi se va citi ''activitati'') cum putem pune de un referendum cu adevarat util in privinta rolului pochilor in societate si a NEFINANTARII acestor paraziti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus