Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Proiect, după Referendum: Persoanele care vor încheia un parteneriat civil nu vor putea să adopte copii

Proiect, după Referendum: Persoanele care vor încheia un parteneriat civil nu vor putea să adopte copii

Deputatul PSD Florin Manole a declarat, marţi, că proiectul de lege privind parteneriatul civil va reglementa viaţa familială pentru persoanele de acelaşi sex sau care nu sunt căsătorite, însă acestea nu vor putea să adopte copii. Parteneriatul civil se va încheia la starea civilă, anunţă deputatul.

Proiectul vine în urma jurisprudenţei CEDO şi în urma jurisprudenţei recente a CCR şi are legătură cu viaţa de familie, cu acest drept. Are prevederi care se referă la chestiuni patrimoniale, la chestiuni privind datoriile, moştenirile, etc. Urmarea genului de uniri consensuale atât în persoanele de acelaşi sex cât şi pentru persoanele de sexe diferite care nu aveau niciun fel de protecţie juridică. Şi cazul Coman Hemilton este important în această discuţie pentru că a arătat ce înseamnă să lipsească din legislaţia românească protecţia juridică pentru genul acesta de persoane. Proiectul interzice explicit adopţiile”, a declarat deputatul PSD Florin Manole, iniţiatorul proiectului de lege, citat de Mediafax.

Deputatul PSD susţine că „parteneriatul civil se va putea încheia la starea civilă”. Întrebat cum se va putea „rupe” acest parteneriat civil, el a răspuns: „Există mai multe posibilităţi. O variantă este aceea a înţelegerii dintre părţi, sau poate fi denunţat de una dintre părţi, dar sunt chestiuni tehnice”.

Acesta a anunţat că săptămâna viitoare va fi depus proiectul de lege privind parteneriatul civil, ca urmare a unei cereri iniţiate de CNCD.

„Săptămâna viitoare o să depunem, împreună cu colegi de la alte partide politice, un proiect care are următorul istoric; A fost iniţial un draft făcut de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după care PSD a venit cu o nouă formă care a fost transmisă tuturor celorlalte grupuri parlamentare pentru a îi invita pe fiecare dintre ei să se alăture demersului. Astăzi o să avem ultimele discuţii”, a adăugat deputatul PSD.

Florin Manole precizează că parteneriatul civil nu va influenţa definiţia căsătoriei.

„Nu influenţează definiţia căsătoriei în România în niciun fel. În practică are aceste efecte: bunurile comune, asta înţelege orice om şi nu priveşte pe altcineva decât pe cei care deţin bunurile respective. Doi oameni care deţin împreună nişte bunuri trebuie să se bucure de protecţie juridică şi de eventuala împărţire a acestor bunuri, la separare. Nu este vorba doar despre persoanele de acelaşi sex, ci şi despre persoanele care nu vor să se căsătorească. Sunt lucruri fireşti, care nu încurcă pe nimeni. Nu limitează din libertăţile şi drepturile nimănui, ci doar dă drepturi şi libertăţi pentru toată lumea, nu în plus, ci egal cu cele ale cuplurilor care decid să se căsătorească. Nu are nicio legătură cu biserica, nu este nici împotriva cuiva”, a conchis social-democratul.

De asemenea, social-democratul a anunţat că UDMR va veni cu propuneri privind forma finală a proiectului de lege.

Întrebat care sunt diferenţele dintre parteneriatul civil şi căsătoria, Florin Manole a răspuns: „Există puţine diferenţe, dar chestiunea adopţiilor mi se pare că este una fundamentală”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Zic si eu

Acum 5 ani

Parteneriatul civil trebuie sa se incheie la notar, nu la starea civila, pentru ca "partenerii" nu isi schimba starea civila, nu se casatoresc, ci incheie un act administrativ.
Raspunde

...

Acum 5 ani

UDMR va veni cu propuneri privind forma finală a proiectului de lege? Stiam ca Marko este expert in Boikot Kalacs dar se pare ca ne va pune si punctul pe j pe parteneriate. Cei drept ei sunt cei mai mari experti in CONCUBINAJ POLITIC si PARTENERIATE POLITICE pe interese de moment si de durata. De-abia astept sa le aud amendamentele.
Raspunde

...

Acum 5 ani

Sunt convins ca totusi cei mai in masura sa faca astfel de demersuri sunt cei de la USR (ce ironie in nume "Salvati Romania", se vede ce e nume furat). La urmatorul congres propun sa va adaugati cateva litere la numele vostru, ceva de genul USR-LGBTQ si sa numiti pe Remus Cernea si Florin Buhuceanu vicepresedinti. Dan Brutus Barna poate ramane in varf pentru ca a dovedit ca stie sa manipuleze, pardon conduca
Raspunde

lex_al

Acum 5 ani

parteneriat civil...o masura f buna. nu pot adopta copii....o masura cam discutabila...dupa parerea mea cam proasta. intram putin la baza problemei? cine abandoneaza copiii?...oare familia traditionala? de ce ii abandoneaza? hai sa dam o lege in care abandonul este interzis. hai sa dam o lege in care violul, bataile, proxenetismul, pedofilia, abandonul scolar, munca in locul urmarii unei scoli sa fie interzise. dar oare legiile astea nu exista? (de ce nu se respecta?) familia aia traditionala cu ce se ocupa? am citit o chestie interesanta...familie sunt toti membrii care tin colacul in numele celui trecut la cele vesnice. aia ii familia. sa trecem si la cele care nu mai tin de noi...se intimpla, sa...mori...adica azi mai iesti si miine nu. ce se intimpla cu copii tai? ii tine statul in centre de plasament? se ingrijeste de ei? sunt 10xmii de copii abandonati...ce se intimpla cu ei? daca sunt adoptati de o familie mai ,,netraditionala'' oare nu ar avea alt viitor? clar, copilului trebuie sa ii fie explicata situatia, nu este una tocmai ,,normala'', dar in declimetul celeilate variante care ii mai buna? in cazul unei adoptii COPILUL, situatia Copilului trebuie sa fie in prin plan, are unde sta, are ce minca, are cineva grija de el, primeste educatie, primeste drgaoste, suport si sprijin in viata...aste asunt intrebariile elemantare. poate la sf ar trebui intrebat...ai ceva inpotriva sa ai 2 mame sau doi tati sau mai stiu eu ce....situatia copilului trebuie sa fie primeze. o zi buna.
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Cum adica sa ii explici copilului ca familia aia nu e "normala". O sa gusti din "toleranta" mini-minoritatilor LGBTQRSTUSR daca indraznesti sa spui asa ceva. E un soi de blasfemie in fata juratilor noii inchizitii politically (in)correct. Zic bine mai fetelor, pardon baietilor, pardon fluizilor, voi?
Raspunde

politrucul

Acum 5 ani

Asa da! Pot fi impreuna, pot sa-si imparta averea, dar nu pot adopta copii! perfect! La ce mai trebuia referendum?
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Raspunsul la intrebarea ta va veni peste cativa ani. Nu trebuie decat sa faci ce ai facut si la referendum, nimic.
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

si cu (Florin) Manole zece, care-i si intrece. Sa nu uitati ca intai va trebui sa o ziditi pe Ana, altfel nu va rezista parteneriatul intre mesteri
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus