Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Peste o lună vom afla când trecem la euro. PNL a votat împotrivă

Peste o lună vom afla când trecem la euro. PNL a votat împotrivă

Parlamentul a aprobat miercuri, 10 octombrie, Ordonanţa de urgenţã a Guvernului privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei naţionale de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro. Documentul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților încă în iunie 2018.

Pentru aderarea la euro, procedura stabilită la nivelul UE prevede că trebuie îndeplinite cinci criterii nominale de convergență și un criteriu juridic.

Pentru a-și îndeplini angajamentele asumate și pentru a elabora un calendar de trecere la moneda euro, este necesară înființarea unei comisii naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro. Proiectul de ordonanță de urgență pentru crearea acestei comisii a fost înregistrat în Parlament la sfârșitul lunii aprilie 2018, în expunerea de motive a Executivului precizându-se că „activitatea comisiei va avea loc în perioada aprilie-decembrie 2018” și că membrii comisiei naționale vor prezenta pentru asumare politică de către partidele politice parlamentare calendarul de trecere la moneda euro „până la data de 15 noiembrie 2018”. Având în vedere că documentul a fost aprobat ieri, comisia mai are la dispoziție doar o lună ca să elaboreze un calendar.

Cine va face parte din comisia națională

Conform OUG, comisia este condusă de doi co-președinți: premier și de președintele Academiei de Științe, urmând ca din aceasta să mai facă parte o serie de alte personalități din diverse domenii:

- doi reprezentanți ai Consiliului de Programare Economică și alți experți indenpendenți, desemnați de prim-ministru; - doi reprezentanți ai Academiei Române; - câte un expert desemnat de fiecare partid politic parlamentar; - doi reprezentanți ai Administrației Prezidențiale; - câte un reprezentant al confederațiilor patronale și sindicale, reprezentantive la nivel național; - ministrul Finanțelor Publice; - ministrul delegat pentru Afaceri Europene; - un reprezentant al Băncii Naționale a României; - președintele Autorității de Supraveghere Financiară; - 5 personalități ale științei, culturii și vieții academice universitare, desemnate de prim-ministru, la propunerea Consiliului de Programare Economică; - cinci reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile cu experiență în domeniul economic, desemnați de prim-ministru, la propunerea Academiei Române; - câte un reprezentant al structurilor asociative ale consiliilor județene, municipiilor, orașelor și comunelor; - preeședintele Institutului Național de Statistică; președintele Comisiei Naționale de Prognoză.

Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților cu votul a 214 parlamentari din 279 prezenți. Au votat „pentru” toate grupurile parlamentare, cu excepția celui al PNL (51 de voturi „contra” și trei abțineri).

Euro este moneda unică adoptată până în prezent de 19 țări din cele 28 de state membre ale UE, Lituania fiind țara care s-a alăturat cel mai recent (din 1 ianuarie 2015) grupului zonei euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

biciclist

Acum 5 ani

M-a apucat râsul citind despre această comisie. Cred că suntem experți planetei la creat comisii. Comisia asta cred că are cel puțin vreo 50 de membri și probabil că va dura vreo 2 luni doar până ce se constituie, până când toate acele „personalități” și toți acei „reprezentanți” vor fi găsiți. Observați că în mamutul ăsta de comisie va fi un singur reprezentant de la BNR! Amintiți-vă că noi avem deja comisii de finanțe în parlament și chiar un minister al Finanțelor! Atât Parlamentul cât și Guvernul sunt supra-dimensionate! Ce contează, noi mai punem de-o comisie! USR, cum de ați putut vota așa ceva?? E cu atât mai absurdă această comisie, cu cât realizăm că noi n-o să fim primiți în zona Euro dacă nu intrăm mai întâi în Schengen. Și în Schengen nu ne primește nimeni așa corupți cum suntem.
Raspunde

Apa din toaleta

Acum 5 ani

Sa ma ierte pesedeu, da' votez cu peneleu... Eu zic ca ar fi loc de... referendum. Vreti oiro ? DA NU Asa-i ca e mai simplu ?
Raspunde

vermyss

Acum 5 ani

nu cred ca am ajuns la stadiul de tranzitie monetara
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus