Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Tranzacție rapidă pe piața restaurantelor din Sibiu: chinezii au cumpărat americanii

Tranzacție rapidă pe piața restaurantelor din Sibiu: chinezii au cumpărat americanii

La câteva luni de la deschiderea unui restaurant cu specific american în Sibiu, în urma unei investiții de aproximativ jumătate de milion de euro, afacerea a fost vândută singurului restaurant cu specific chinezesc din oraș. “Ne-a chinuit forța de muncă“, spune acum cel care a vândut.

Deschis în cursul lunii mai, restaurantul Papa Mitch Texas BBQ Pit dorea să se impună pe piața din Sibiu printr-o bucătărie care respectă abordarea americană a cărnii de vită, în special a celei din rasa Angust. Localul a beneficiat de o construcție nouă, de la bun început proiectat cu această destinație și amplasată în imediata apropiere a sensului giratoriu dintre DN1 și str. Dr. Stanca, din Șelimbăr valoarea investiției fiind de aproximativ jumătate de milion de euro.

La jumătatea lui august, însă, restaurantul a fost închis, iar mai apoi a fost vândut celor care dețin restaurantul Yummy Yang, care – în prezent – funcționează în zona complexului comercial din Șelimbăr. “Dorim să ne extindem pe piața locală și să facem lucrurile un pic diferit ca până acum, de exemplu diferit față de ceea ce aveam în complexul comercial. Nouă ne-a plăcut cum arăta construcția noului restaurant american și am fost cei care am mers la proprietar, după inaugurare. L-am rugat ca, dacă va avea în vedere închirierea sau vânzarea clădirii, să ne aibă primii pe noi în vedere“, declară managerul Yummy Yang, pentru Turnul Sfatului.

restaurant papa mitch 1

Cu gânduri și la bucătăria thailandeză

Deschiderea noului restaurant Yummy Yang în locul celui american este plănuită a avea loc până la finele acestui an, dacă lucrările de reamenajare se vor derula fără probleme. “Vrem foarte mult să deschidem până la finele anului, dar, în același timp, vrem ca lucrările să respecte stilul și standardele noastre. În plus, este destul de greu de găsit o echipă bună. La deschidere, intenționăm să oferim și preparate din alte bucătării, să diversificăm oferta, deoarece am observat că sibienii devin tot mai receptivi la ideea de a încerca și altceva. Prin urmare, pentru că am avut cerere, ne propunem să avem în noul meniu și preparate din gama sushi“, mai adaugă managerul restaurantului chinezesc, pentru Turnul Sfatului. Pentru perioada următoare deschiderii, planurile sunt de a introduce în meniu și preparate specifice bucătăriei thailandeze.

În prezent, în urma lucrărilor de extindere a centrului comercial din Șelimbăr – lucrări care au dus la închiderea unei zone comerciale – Yummy Yang a fost nevoit să se restrângă într-un spațiu amenajat în fața Auchan. Restaurantul a mai avut o locație și în Piața Mare, la care a renunțat în urmă cu aproximativ patru ani. “Acolo lucrurile funcționau bine doar pe perioada verii. Iarna, nu prea“.

De ce a închis Papa Mitch? “Bucătarii, de proastă calitate, calificare sub orice critică“

“L-am vândut cu o mare durere în suflet. Eu am încercat un business de suflet, așa ca pentru «end of my life»“, spune Mitch Lotrean, sibianul care după zeci de ani petrecuți în SUA a deschis restaurantul din apropierea giratoriului de la Șelimbăr. Nereușita acestei investiții are drept cauză criza forței de muncă specializată de pe piața din Sibiu, apreciază Lotrean. “Ne-au chinuit foarte tare bucătarii, de proastă calitate, calificare sub orice critică. Nu mai vorbim de caractere: aveau replici de genul «gata, în trei orei plec, nu mai stau». Ceea ce a fost cel mai interesant este faptul că trei dintre aceștia, deși au plecat rapid după angajare, că și-au găsi alt loc de muncă, m-au căutat două săptămâni mai târziu, spunând că sunt iarăși interesați. I-am respins, categoric, am preferat să lucrez eu cu soția, era 20 de ore pe zi acolo, a fost un calvar enorm“, amintește Mitch Lotrean.

butoi papa mitch

Iar lipsa forței de muncă poate afecta o afacere în ciuda disponibilității investitorului de a oferi remunerații generoase. Cel puțin asta lasă de înțeles fostul proprietar al restaurantului american, care spune – de exemplu - că negocierea salariilor cu bucătarii nu respecta tocmai modul clasic. “Domnule, salariile ei le stabileau, nu eu. Poate nu vă vine a crede, dar a fost un iad din punctul acesta de vedere. Cu ospătarii nu am avut probleme, oameni foarte buni. Dar a trebuit să închidem restaurantul, la un moment dat, pentru a pleca în concediu. La întoarcere, am mai încercat să dăm o șansă, prin angajarea a două echipe, am mai făcut un «tur de forță printre bucătari» dar în cele din urmă am renunțat, nu am găsit ceea ce căutam. Cu toate că, în respectiva schemă, am alocat un buget lunar pentru personal de 15.000 de euro. N-am avut niciun bucătar cu un salariu mai mic de 7.500 de lei, cu toate contribuțiile trecute în contractul de muncă. Aveam bucătari care încasau și 10 – 12.000 de lei, lunar, cu tot cu orele suplimentare“, descrie Lotrean situația.

El adaugă faptul că a renunțat la ideea de a închiria localul tocmai din cauza investiției inițiale. “Nu am vrut să închiriez sub nicio formă, am avut solicitări încă de dinainte de deschidere și pentru acest lucru. Dar acolo am făcut o investiție serioasă, numai în echipamentele de bucătărie am investit aproximativ 100.000 de euro, era complicat să dau în chirie prin urmare, fără o garanție serioasă și solvabilă. Și nici așa nu cred că aș fi acceptat ușor“, adaugă Mitch Lotrean.

Niciuna dintre părțile implicate nu a dorit să discute despre valoarea tranzacției. “Tot ce pot să spun este că ne-am înțeles așa cum am vrut noi“, a mai adăugat fostul proprietar al Papa Mitch Texas BBQ Pit. Restaurantul avea, înainte de vânzare, aproximativ 80 de locuri la mese și o parcare cu 20 de locuri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

nobody like everybody

Acum 5 ani

Cum ? 7500 Ron leafa de bucataraş la Selimbar si strambau din nas? Papa Mitch ! Trebuia sa-I impusti ca-n westul salbatic prietene. ***** Isi faceau ei salariile? La munca pana scuipau sange prajind, frecand aluate si batand maioneze! Bai fratilor 12000 de Ron pe luna, convertit in euro vine o suma cu care ***** lejer pe multi bucatari din multe restaurante din Paris, Berlin, Roma. etc ( restaurante de acelasi gen ) ...ce lume.....
Raspunde

Hell-Town

Acum 5 ani

Mai, stimabile... Lotrean vorbeste (inserand si putina drama) din postura angajatorului. El plateste 7500 lei salariu lunar BRUT pentru un bucatar. De unde angajatul ramane cu un net de aprox 4300 lei. Nici macar o mie de Euro... Unde gasesti tu in Sibiu si imprejurimi un bucatar de Doamne-ajuta la 1000 Euro??? Iti spun eu - nicaieri! Cumparatorii nu au problema asta ca isi aduc “eftin si bun” din China!
Raspunde

TOMOZEI

Acum 5 ani

Sorry, tu habar nu ai ce speta fara caracter sunt cei din alimentatie publica. Tot ceea ce povesteste PAPA MICH, este perfect real. Sunt niste *** bucatarii astia, nu au legatura cu meseria dar in schimb isi dau niste aere de zici ca ei au lucrat la restaurante de o stea Michelin. Si tot pentru informarea ta, un bucatar bun. care are pedigree castiga in medie peste 4000 euro pe luna, vorbim de cei de la restaurante mari. Agaricii astia care se invart prin Sibiu, de la o carciuma la alta incep de la 250-300 lei ziua, nu asta ar fi problema, pentru ca orice restaurant castiga indeajuns, ci faptul ca nu te poti baza pe ei, fura, mananca, se cearta cu toata lumea, nu respecta cele mai elementare norme de igiena si cand tie lumea mai draga, daca indraznesti sa zici ceva, isi arunca sortul si fug la carciuma din vecini care ii da cu 100 lei mai mult. Aici s-a ajuns din pacate, cel putin in Sibiu si in special in zona teraselor de fite si a restaurantelor centrale. Batranul Mich Lotrean a venit dintr-o normalitate unde bucatarul este un angajat la locul lui, curat, respectos si pus in slujba bunului mers al firmei. Astia din Sibiu, vai steaua lor. Foarte bine ca a vandut. Chinezii cred ca au avantajul ca nu au nevoie de bucatari pentru ca ei sunt cei care gatesc, iar pentru restul inca se gasesc amatori
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

grup de turisti

Acum 5 ani

RIP. You will not be missed!!!
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 5 ani

Traian Deleanu, pentru corecta informare a publicului cititor, trebuia sa precizezi de la bun inceput ca restaurantul la care se refera stirea prezenta se afla in apropierea Sibiului(mai precis pe teritoriul administrativ al comunei Selimbar). Deci restaurantul se afla in Selimbar(pentru ca proprietarii lui platesc impozit la Primaria Selimbar), NICIDECUM pe teritoriul municipiului Sibiu. Te rog sa fii mai profesionist in viitor. Cu stima!
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Aceasta informatie este relevana in context... cum?
Raspunde

!?!

Acum 5 ani

Sclavagismul cu tendinte evolutive v-a cuprins pe toti, incat cand cineva vorbeste de normal si normalitate îi faceti tot felul de sugestii. Bravo Mich, urmeaza-ti calea.
Raspunde

Gbz

Acum 5 ani

Rasa de vaci angust?? Se numesc angus my friend...
Raspunde

fecioara

Acum 5 ani

Americani,chinezi,mexicani,unguri,olteni tot ce vrei in zona metropolitana Valcea noua...era sa uit si selimbareni.
Raspunde

M

Acum 5 ani

Sigur ca da, criza fortei de munca specializata a fost de vina, nu a avut nimic de-a face cu faptul ca Papa Mici insusi se lua in gura pe Facebook cu cei ce ii dadeau review-uri negative, sau ca a crescut preturile sensibil la o saptamana dupa ce a deschis restaurantul, nuuuuuu...
Raspunde

Viorela Vidrighin

Acum 5 ani

Pacat ca nu se face un muzeu al ciorbei de burta! Sibiul merita o astfel de institutie!
Raspunde

Un anonim

Acum 5 ani

Data viitoare informează-te mai bine pe ce strada se afla locațiile. Dr. Stanca nu exista în selimbar. Poate Doamna Stanca dacă tot vrei sa scri corect aritcolul.
Raspunde

Abc

Acum 5 ani

Cred ca locatia a fost proasta. Cu banii aia deschidea local in centru si nu avea probleme.
Raspunde

Alex

Acum 5 ani

Prima impresie a fost: mâncarea foarte proasta, si pretul nejustificat de mare... deci vina este împărțită... pe de altă parte... clădirea este un "kitsch"... Si sincer... nu stiu unde erau 20 locuri de parcare...
Raspunde

Edy Waldek

Acum 5 ani

Trebuia să cumpere concernul K.onthiky!!!
Raspunde

Noi și domnii..

Acum 5 ani

Tot românu ' mănâncă Angus ,din naștere...așa că aerele de american repatriat ,nu își au locul in Sibiu.Dacă își ținea și bucătării 20 de ore avem rețeta completa.
Raspunde

Mircea

Acum 5 ani

Auzi ca mitch lotrean :))) ma doare burta de ras. Poate misu dau mihai, in fine, e caraghios. Cat despre bucatari, are dreptate nea Misu Lotrean, toti saormarii cu pretentii de stele Michelin.
Raspunde

Razvin

Acum 5 ani

Bucătarul a devenit un fel de ciocolata cu brânză prin Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus