La câteva luni de la deschiderea unui restaurant cu specific american în Sibiu, în urma unei investiții de aproximativ jumătate de milion de euro, afacerea a fost vândută singurului restaurant cu specific chinezesc din oraș. “Ne-a chinuit forța de muncă“, spune acum cel care a vândut.
Deschis în cursul lunii mai, restaurantul Papa Mitch Texas BBQ Pit dorea să se impună pe piața din Sibiu printr-o bucătărie care respectă abordarea americană a cărnii de vită, în special a celei din rasa Angust. Localul a beneficiat de o construcție nouă, de la bun început proiectat cu această destinație și amplasată în imediata apropiere a sensului giratoriu dintre DN1 și str. Dr. Stanca, din Șelimbăr valoarea investiției fiind de aproximativ jumătate de milion de euro.
La jumătatea lui august, însă, restaurantul a fost închis, iar mai apoi a fost vândut celor care dețin restaurantul Yummy Yang, care – în prezent – funcționează în zona complexului comercial din Șelimbăr. “Dorim să ne extindem pe piața locală și să facem lucrurile un pic diferit ca până acum, de exemplu diferit față de ceea ce aveam în complexul comercial. Nouă ne-a plăcut cum arăta construcția noului restaurant american și am fost cei care am mers la proprietar, după inaugurare. L-am rugat ca, dacă va avea în vedere închirierea sau vânzarea clădirii, să ne aibă primii pe noi în vedere“, declară managerul Yummy Yang, pentru Turnul Sfatului.
Cu gânduri și la bucătăria thailandeză
Deschiderea noului restaurant Yummy Yang în locul celui american este plănuită a avea loc până la finele acestui an, dacă lucrările de reamenajare se vor derula fără probleme. “Vrem foarte mult să deschidem până la finele anului, dar, în același timp, vrem ca lucrările să respecte stilul și standardele noastre. În plus, este destul de greu de găsit o echipă bună. La deschidere, intenționăm să oferim și preparate din alte bucătării, să diversificăm oferta, deoarece am observat că sibienii devin tot mai receptivi la ideea de a încerca și altceva. Prin urmare, pentru că am avut cerere, ne propunem să avem în noul meniu și preparate din gama sushi“, mai adaugă managerul restaurantului chinezesc, pentru Turnul Sfatului. Pentru perioada următoare deschiderii, planurile sunt de a introduce în meniu și preparate specifice bucătăriei thailandeze.În prezent, în urma lucrărilor de extindere a centrului comercial din Șelimbăr – lucrări care au dus la închiderea unei zone comerciale – Yummy Yang a fost nevoit să se restrângă într-un spațiu amenajat în fața Auchan. Restaurantul a mai avut o locație și în Piața Mare, la care a renunțat în urmă cu aproximativ patru ani. “Acolo lucrurile funcționau bine doar pe perioada verii. Iarna, nu prea“.
De ce a închis Papa Mitch? “Bucătarii, de proastă calitate, calificare sub orice critică“
“L-am vândut cu o mare durere în suflet. Eu am încercat un business de suflet, așa ca pentru «end of my life»“, spune Mitch Lotrean, sibianul care după zeci de ani petrecuți în SUA a deschis restaurantul din apropierea giratoriului de la Șelimbăr. Nereușita acestei investiții are drept cauză criza forței de muncă specializată de pe piața din Sibiu, apreciază Lotrean. “Ne-au chinuit foarte tare bucătarii, de proastă calitate, calificare sub orice critică. Nu mai vorbim de caractere: aveau replici de genul «gata, în trei orei plec, nu mai stau». Ceea ce a fost cel mai interesant este faptul că trei dintre aceștia, deși au plecat rapid după angajare, că și-au găsi alt loc de muncă, m-au căutat două săptămâni mai târziu, spunând că sunt iarăși interesați. I-am respins, categoric, am preferat să lucrez eu cu soția, era 20 de ore pe zi acolo, a fost un calvar enorm“, amintește Mitch Lotrean.Iar lipsa forței de muncă poate afecta o afacere în ciuda disponibilității investitorului de a oferi remunerații generoase. Cel puțin asta lasă de înțeles fostul proprietar al restaurantului american, care spune – de exemplu - că negocierea salariilor cu bucătarii nu respecta tocmai modul clasic. “Domnule, salariile ei le stabileau, nu eu. Poate nu vă vine a crede, dar a fost un iad din punctul acesta de vedere. Cu ospătarii nu am avut probleme, oameni foarte buni. Dar a trebuit să închidem restaurantul, la un moment dat, pentru a pleca în concediu. La întoarcere, am mai încercat să dăm o șansă, prin angajarea a două echipe, am mai făcut un «tur de forță printre bucătari» dar în cele din urmă am renunțat, nu am găsit ceea ce căutam. Cu toate că, în respectiva schemă, am alocat un buget lunar pentru personal de 15.000 de euro. N-am avut niciun bucătar cu un salariu mai mic de 7.500 de lei, cu toate contribuțiile trecute în contractul de muncă. Aveam bucătari care încasau și 10 – 12.000 de lei, lunar, cu tot cu orele suplimentare“, descrie Lotrean situația.
El adaugă faptul că a renunțat la ideea de a închiria localul tocmai din cauza investiției inițiale. “Nu am vrut să închiriez sub nicio formă, am avut solicitări încă de dinainte de deschidere și pentru acest lucru. Dar acolo am făcut o investiție serioasă, numai în echipamentele de bucătărie am investit aproximativ 100.000 de euro, era complicat să dau în chirie prin urmare, fără o garanție serioasă și solvabilă. Și nici așa nu cred că aș fi acceptat ușor“, adaugă Mitch Lotrean.
Niciuna dintre părțile implicate nu a dorit să discute despre valoarea tranzacției. “Tot ce pot să spun este că ne-am înțeles așa cum am vrut noi“, a mai adăugat fostul proprietar al Papa Mitch Texas BBQ Pit. Restaurantul avea, înainte de vânzare, aproximativ 80 de locuri la mese și o parcare cu 20 de locuri.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: restaurant sibiu , Piata Mare , Papa Mitch , Turnul Sfatului , Yummy Yang , Mitch Lotrean , Marele Zid Chinezesc , Papa Mitch Texas , Pentru Sibiu , Conservatorul American
Vizualizari: 31825
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
MB
Acum 2 ore
Claudiu
Acum 2 ore
Liberal autentic
Acum 2 ore
Neli Oproiu
Acum 2 ore
Bobo