X

De-al cui ești?

Alin Bratu

O întrebare rezonabilă într-o fundătură de sat, acolo unde nu există nume de familie, ci doar o înlănțuire invizibilă. Dar știută de toată lumea. Ion, ăla de-o ține pe Maria din capul satului. Sau Verginica lui Gheorghe. Cum care Gheorghe? Ăla de l-a bătut pe Virgil, de-i văr cu Marin de-o luat-o pe Safta lui Grigore, morarul. Și la o asemenea înlănțuire e imposibil să nu cunoști pe cineva. Oamenii sunt legați prin întâmplări, cununii, porecle, vecinătăți. Dar nimeni, absolut nimeni, nu e singur, de capul lui pe lumea asta.

Ideea asta mi-a venit atunci când am observat cum politicienii, dar nu numai ei, văd societatea în ansamblu. Îmi spunea un liberal despre o discuție cu un social-democrat. PSD-istul se plângea de sibienii care la 12 fix se postează în fața sediului de partid și protestează în tăcere. ”Sunt oamenii Ralucăi Turcan. E sigur. 100%”, zice pesedistul. Liberalul râde. ”Nici vorbă. Sunt ai lui Cioloș!”

Faptul că există oameni care s-au gândit să protesteze într-un fel anume, nu se poate decât dacă cineva i-a pus să facă asta. Oamenii nu pot funcționa sub acțiunea unui imbold personal. Trebuie să fie cineva care să-i mâne de la spate. Ca pe vacile aflate în grija lui Milu ”Chioru”, văcarul satului, ăla de-a avut gura strâmbă și l-a vindecat Stela, de-a fost luată de unul din Făgăraș.

Ne-am obișnuit să vedem permanent în jurul nostru conspirații, oameni care uneltesc, care dictează, care plătesc. Nimic nu se întâmplă pur și simplu. Așa a vrut cineva să se întâmple. Din acest motiv, nu există nici asumare. Nu poate fi vină acolo unde nu ești decât parte dintr-un joc mult mai mare.

Vreun vinovat pentru educație? Pentru infrastructură? Pentru sănătate? N-are cum! Cineva ne vrea răul, iar noi suntem prea mici într-un război așa de mare. Suntem mici, mici, mici. Suntem fără nume, fără personalitate, mărunți și manipulabili. Suntem prea neimportanți să ne asumăm ceva.

Eu sunt X și am drepturi! Nu există decât în reclamă. Și în mintea unora care habar n-au că în spatele lor e tot timpul cineva.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  Nu pot spune exact cine/ce e in spatele fiecarui cetatean care protesteaza insa voi, TS, ar trebui sa stiti cel mai bine ca romanul este incredibil de usor de manipulat. Chiar voi ati pus umarul la cea mai recenta manipulare, la referendum. Si pun pariu ca sunteti mandri de isparava, probabil credeti sincer ca ati salvat tara de ceva cu asta.
  Sa indemni cetateanul sa nu participe la unul din putinele acte democratice si fara miza politica este in ochii mei un act josnic care nu poate fi etichetat drept jurnalism.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   biciclist

   Danileț : „Și înainte ca în această notă să ne acuze că am încălcam noi regulile democratice boicotând, voi cita ceea ce a spus Curtea Constituțională în decizia nr. 3/2012: „Exprimarea unei opţiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci şi chiar prin neparticiparea la acesta mai ales în situaţiile în care legislaţia relevantă impune un anumit cvorum de participare. În acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numărul cetăţenilor unui stat; în acest mod, cei ce aleg să nu îşi exercite dreptul la vot consideră că printr-o conduită pasivă îşi pot impune voinţa politică. Astfel, alegând să nu îşi exercite un drept constituţional, cetăţenii îşi văd realizate propriile lor convingeri prin neacceptarea, în mod indirect, a celor contrare. De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o formă de exprimare a voinţei politice a cetăţenilor şi de participare la viaţa politică.””
   http://www.contributors.ro/administratie/un-referendum-inutil-am-invins-dar-nu-am-ca%c8%99tigat/

   Fără miză politică??? https://dexonline.ro/definitie/politic

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    ...

    Pedalezi in gol. Reprosul meu se refera la conduita demna de propagandisti platiti a acestor asa-zisi jurnalisti de la TS. Manipularea facuta de TS a fost fatisa si nu cred ca e nevoie de biciclisti care sa incerce sa demonstreze contrariul.
    Democratia presupune implicarea cetatenilor si una din uneltele cele mai tari ale democratiei este referendumul. Daca vrei sa iti exprimi opinia la un referendum in care trebuie sa raspunzi cu da/nu este foarte clar ce ai de facut ca cetatean responsabil. TS insa a facut ceva anti-democratic instigand la boicot prin toate mijloacele. Practic rezultatul referendumului este incert. Nu poate nimeni demonstra ca 80% din alegatori ar fi votat nu sau da. Pur si simplu e un vid acolo. Normal ar fi sa se repete referendumul pentru ca legea trecuta prin parlament este valida.
    Danilet nu mi se pare afi cel mai in masura a se exprima in privinta boicotului. E parerea mea.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      ...

      Pedalezi in gol = esti pe langa subiect. Democratia nu se construieste pe baza de boicoturi, mai ales daca ai de votat intre da si nu, deci nu intre 2 rele. Daca ar fi sa alegi intre rele da atunci boicotul are sens, dar aici nu a fost cazul. Boicotul a facut ca moneda sa pice pe cant ca sa zic asa.

     • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact