Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

„Primăria Sibiu - viitorul loc al promisiunilor îndeplinite?” - analiză înainte de Summitul UE

„Primăria Sibiu - viitorul loc al promisiunilor îndeplinite?” - analiză înainte de Summitul UE

200 de zile până la Summitul lui Junker (Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene - n.n) de la Sibiu. Cum se va încheia dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene? - se întreabă un avocat și publicist ceh în publicația proguvernamentală Idnes.cz. Tot el răspunde: „Liderii europeni cel mai probabil se vor alege cu o nouă „Declarație de la Roma” plină cu fraze banale (...) Lucrurile vor rămâne așa cum sunt; nu se va schimba nimic”, scrie autorul într-un articol critic în adresa UE.

Tomáš Břicháček a semnat mai multe articole despre legislația europeană, dar și despre dreptul internațional, pe care le-a publicat pe blogul publicației online cehe Idnes.cz - aceasta face parte din trustul media Marfa, controlat de grupul Agrofert, fondat de actualul prim-ministru al Republicii Cehe.

Începând cu ziua de duminică și până la Summitul de la Sibiu de pe 9 mai 2019 mai rămân 200 de zile, scrie Břicháček, precizând că întâlnirea informală a liderilor europeni va culmina cu dezbaterea despre viitorul UE - temă lansată în iunie 2016 odată cu referendumul privind Brexit.

Publicistul ceh amintește că discursul lui Junker de anul trecut când a anunțat „drumul către Sibiu” a fost unul plin de rumoare, Comisia Europeană făcând prea multă gălăgie despre acest Summit și crede că ultimele în ultimele luni nu s-a redus din mister. „Noi știm că întâlnirea va avea loc în clădirea Primăriei Sibiu – și acesta este mesajul principal”, adaugă autorul.

Břicháček spune că discursul privind starea Uniunii al lui Junker din 12 septembrie 2018 nu a adus nimic interesant. „Acesta a vorbit doar despre alegerile pentru Parlamentul European și despre summitul din Sibiu și că este mult de lucru. «În Sibiu noi trebuie să convingem cetățenii noștri că avem aceeași idee principală privind Uniunea noastră. Europenilor nu le place insecuritatea și scopurile nerealiste. Ei vor ca lucrurile să fie clare, nu pe jumătate făcute. Toate aceste lucruri sunt în joc în drumul către Sibiu – un summit care va avea loc la 6 săptămâni după Brexit și cu doar două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare». Junker a mai menționat, de asemenea, Acordul de parteneriat UE-Japonia care trebuie să fie ratificat la Sibiu, a vorbit despre cadrul financiar multinațional, despre rolul internațional al monedei euro și despre introducerea votului majoritar în loc de votul unanim în problemele de politică externă (...)» Junker a adăugat scurt că summitul trebuie să devină «un moment al promisiunilor»”, a observat autorul.

Totuși, Tomáš Břicháček crede că mesajele șefului Comisiei Europene, precum și documentele care vor urma vor fi „mai degrabă neclare”. „Punctul forte pare să fie așa-numita agendă strategică care cel mai probabil va fi elaborată pentru următorii 5 ani. Un astfel de documenta fost adoptat de Consiliul European în 2014 (...) – un document complet uitat, despre care nimeni nu a auzit timp de 5 ani”, mai scrie publicistul ceh. În alineatele următoare acesta continuă să critice conducerea Uniunii Europene pentru inconsecvență și pentru nedeterminare, concluzionând următoarele: „Am impresia că CE s-a pierdut cumva în drumul său către Sibiu și nu mai știe deja ce trebuie să ofere liderii europeni vasului său (UE – n.n.) în Transilvania”.

Cinci priorități ale UE

În altă ordine de idei, cinci experți europeni au publicat pe Euractiv un articol despre cinci priorități care vor „salva UE”.

„Astăzi schimbările globale cer acțiuni globale. Pentru UE sunt cinci priorități. Prima – să dezvolte o globalizare incluzivă și echitabilă care să fie bazată pe comerțul liber și posibilitatea ca cetățenii să investească acasă și peste hotare. Pentru țările care au scăpat de sărăcie după un drum lung și anevoios angajarea în economia globală prin liberalizarea comerțului a fost un succes. A doua – să fie dezvoltată o revoluție a sustenabilității, necesară pentru a evita impactul schimbărilor climatice (...) A treia – a preveni conflictele, a investi în prevenție și a implementa măsuri civile și militare care să stabilitate și pace și de a lua acțiuni pentru a limita comerțul cu armament (...) A patra – a duce politica migranților dincolo de conceptul de „Europa fortăreață”, respectând drepturile refugiaților și recunoscând beneficiile multiple ale migrației legale, sigure nu doar pentru migranți (...) A cincea – să se promoveze drepturile omului și normele democratice în UE și pe plan global”, scriu cei cinci lideri.

„Deci, este mult de lucru și sunt multe alegeri de făcut: viitorul buget al UE pentru 2027 este în negocieri, un summit este planificat pentru luna mai 2019 în Sibiu, care va pregăti un proces de reînnoire a Europei”, concluzionează Lucien Chabason, director al Institutului pentru Dezvoltare Sustenabilă și Relații Internaționale din Paris, James Mackie, director al Centrului European pentru Dezvoltarea Politicilor de Management din Maastricht, Simon Maxwell, șeful Grupului European Think Tank, Imme Scholz, director al Institutului German de Dezvoltare din Bonn, Alex Their, director executive al Overseas Development Institute din Londra și Nathalie Tocci, director al Institutului de Afaceri Internaționale din Roma.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Baronul

Acum 5 ani

...pentru unul ca Juncker locatia Sibiu estre exact pe masura lui !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus