Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Comisia de la Veneţia despre reformarea Codurilor Penale în România: Toate modificările ar trebui reevaluate

Comisia de la Veneţia despre reformarea Codurilor Penale în România: Toate modificările ar trebui reevaluate

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul preliminar adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate", transmite Mediafax.

"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale", transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

"De asemenea, Comisia Veneţia a adoptat, cu unele amendamente, avizul preliminar emis în iulie în cazul celor trei proiecte de lege prin care se modifică legislaţia actuală privind statutul judecătorilor şi procurorilor, privind organizarea judiciară şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Acest aviz critică faptul că aceste legi ar afecta eficienţa, calitatea şi independenţa justiţiei, cu efecte negative asupra combaterii corupţiei. Cele trei legi au fost deja promulgate şi au intrat în vigoare", precizează Comisia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus