Marţi,
19.03.2024
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Sibiul, pe un site de promovare turistică, gestionat de UDMR: „Experiența îngrozitoare de împărțire a teritoriului Ungariei...”

Sibiul, pe un site de promovare turistică, gestionat de UDMR: „Experiența îngrozitoare de împărțire a teritoriului Ungariei...”

”Nagyszeben (Sibiu) este un oraș desprins parcă dintr-o poveste”. Așa este descris Sibiul pe site-ul Transylvanianow.com, realizat de UDMR, prin fundația Bethlen Gábor Alap din Ungaria. Preşedintele executiv al UDMR, Bálint Porcsalmi, susține că ”site-ul încearcă să privească Transilvania prin ochii altora”, dar articolele publicate până acum prezintă varianta maghiară a istoriei și geografiei Transilvaniei, scrie g4media.ro.

”Așa s-a scris istoria, nu a depins de noi”

În cazul Sibiului, la prezentarea orașului se scrie că ”odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, experiența îngrozitoare de împărțire a teritoriului Ungariei a dus la faptul că și Nagyszeben, ca și restul Transilvaniei, a devenit parte a României”. Într-un alt articol, dedicat experienței multilingve din Transilvania, pretinde că în regiune există ”tensiuni între minoritățile etnice și români”. Președintele UDMR Sibiu, deputatul Benedek Zacharie spune că istoria naște întotdeauna patimi, însă ar trebui urmărită ca atare, iar generațiile actuale ar trebui să urmărească doar cum își pot aduce aportul pozitiv în comunitatea în care locuiește. ”După Primul Război Mondial, asta s-a întâmplat: Transilvania a devenit parte integrantă a României. O Transilvanie care până atunci a fost în foarte mare parte indepenntă. O perioadă a fost atașată Ungariei, este adevărat, dar în foarte mare parte a fost independentă. Din 1867 făcea parte din Austro-Ungaria și Sibiul chiar a fost o bună perioadă capitala Transilvaniei. De aici pornim. Dacă  așa a fost istoria, așa a fost. Noi trebuie să ne vedem de drum în continuare, pentru că oricum, istoria nu o putem modifica. Pot fi patimi în comentarii, poate să nu existe patimi, dar așa s-a scris istoria, nu a depins de noi. Noi, generațiile actuale mergem înainte așa cum suntem acum și fiecare să ne aducem un aport pozitiv asupra comunității”, a declarat sibianul.

”Ne dorim ca străinii să fie informaţi despre chestiuni importante pentru noi”

La lansarea portalului, Bálint Porcsalmi a spus că ”dacă ne dorim ca străinii să fie informaţi despre chestiuni importante pentru noi, poate nu ar trebui început tot timpul că ne spunem problemele, că ne plângem, ci cu faptul că le arătăm şi partea bună a Transilvaniei”, potrivit agenției maghiare MTI. El crede că degeaba există multe poveşti bune despre maghiarii din Ardeal, dacă lipseşte acea poveste mare, naraţiunea unitară, care poate fi spusă despre comunitate, iar portalul încearcă să creeze această nouă linie narativă, potrivit sursei citate.

Coordonatorul proiectului este Patrick Eagan, născut în SUA, fără rădăcini maghiare, mai arată MTI. Unul din ambasadorii Transylvanianow.com este László Albert Barabási, cercetător al ştiinţei reţelelor, originar din Secuime. Conţinutul portalului, editat de mai mulţi jurnalişti, bloggeri şi formatori de opinie transilvăneni, este coordonat de Fundaţia Eurotrans a UDMR şi susţinut financiar de Bethlen Gábor Alap din Ungaria, potrivit MTI.

De ce merită să vizitezi Sibiul, în versiunea UDMR

Dincolo de expresiile folosite în texte care pot fi comentate din punct de vedere istoric, concluzia despre Sibiu este că orașul merită vizitat. ”Cu centrul istoric al orașului, un zid de castel frumos construit, teatrul său german, câteva biserici maghiare, muzee, Turnul Sfatului din piața principală și arhitectura saxonă tradițională, acest oraș rămâne un centru vibrant de cultură și multiculturalism. Chiar dacă sașii și maghiarii au format odată majoritatea populației și astăzi majoritatea e formată din români, monumentele și arhitectura arată multiculturalismul și un amestec minunat de trecut și prezent. Acesta este întotdeauna un oraș bun de vizitat dacă mergeți în Transilvania. O experiență de neuitat!”, scrie în text.

Vânzarea sașilor

Din articol nu lipsește nici descrierea episodului când regimul comunist a luat bani pentru a permite sașilor să părăsească țara. ”În timpul erei comuniste, statul german a făcut o înțelegere cu regimul Ceaușescu de a plăti sume importante României pentru a permite etnicilor germani să emigreze în Germania. Dictatorul Ceaușescu a vândut sașii, care de secole constituiau o mare parte din populația Transilvaniei. Astăzi, aproximativ 2.000 de sași au rămas printre populația actuală a orașului de aproximativ 170.000. Unul dintre aceștia este Klaus Johannis, care a fost primar din 2000, până în 2014, înainte de a deveni președinte al României”, se mai arată în articol.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

TiTi

Acum 5 ani

asta se stie in toata lumea, nimic nou
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

cind or vorbit bozgorii bine de romani/numa cind le-o luat pamintul, padurile si bogatiileromanilor Bozgorii sint antiromani,toti o stiu.
Raspunde

TiTi

Acum 5 ani

bah Dancp2 Din cind in cind am impresia ca e esti prost rau dar citeodata am impresia ca esti capabil sa mai inveti si tu ceva. Ocupet-e putin cu istoria, de unde au venit DACI ? (nu sau nascut in ARDEAL) si care au fost ineantea lor in Ardeal ? Nici Unguri si nici Daci. https://www.youtube.com/watch?v=RJfQ8-M2-j0 Nu tin cu unurii, dar nici cu valahi.
Raspunde

m

Acum 5 ani

Pai a fost urat pt ei, nu poți să-i condamni. Și multe lucruri din ultima suta de ani au fost urate pt Ardeal. Dar aia cu sașii și maghiarii majoritari e o prostie. Doar sașii au fost majoritari, maghiarii au fost mai puțini decât românii.
Raspunde

TiTi

Acum 5 ani

multim fain, mai sunt oameni care respecteaza istoria, oltenii si sirmele au cazut din cer, tot ce vad e a lor.cred ei...... Si germani din ardeal au avut probleme cu bozgori din ardeal dar nu cu unguri din ungaria, si asta e o diferenta mare
Raspunde

Nora Damian

Acum 5 ani

Ce benefic ar fi pentru multiculturalismul transilvan și conștiința națională ca Stephan Ludwig Roth, teolog cu doctoratul la Tubingen (cu teza Esența Statului), pedagog reformator, colaborator al lui Pestalozzi, pastor luteran, susținător al revendicărilor pașoptiste&drepturilor politice pentru românii majoritari cum spunea în pledoariile sale (motiv pentru care a fost condamnat la moarte de dieta maghiară din Cluj și executat) să fie readus în conștiința contemporanilor! Umanismul său, tezele sale reformatoare , viața, destinul de martir pentru cauza semenilor nedreptățiți rămân valori perene, fără deosebire de etnie, care s-ar cuveni mai bine larg cunoscute. de ce nu și printr-un film documentar...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus