X
padure

VIDEO-Activiști: Pădure cvasivirgină din județul Sibiu, rasă de pe fața pământului. Poziția ROMSILVA

Comunitatea Declic, autointitulată ”una dintre cele mai mari comunități de activism online din România, cu sute de mii de membri”, a publicat pe site-ul propriu, în urmă cu aproape două săptămâni, o amplă anchetă în care acuză autoritățile de distrugerea completă a unei păduri cvasivirgine. Este vorba despre o suprafață aflată în zona Conțu – undeva aproape de limita dintre județul Sibiu și județul Vâlcea, administrată de Direcția Silvică Sibiu prin Ocolul Silvic Avrig.

”În zona Conțu, specialiști români din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) și experți internaționali au identificat, în 2004, trei trupuri de pădure cvasivirgină. Aceasta se întâmpla în cadrul proiectului Pădurile virgine din România 2001-2018, plătit cu bani de la Guvernul Olandez. Ne-am concentrat asupra celui mai mare dintre acestea, de 117 hectare în 2004. Acesta este situat pe versantul nord-estic, la limita jnepenișului și este cuprins în Situl Natura 2000 Frumoasa.

Această pădure este proprietate publică de stat și este administrată de Ocolul Silvic Avrig. În România, administrarea pădurilor se face în baza unui amenajament. Amenajamentul în vigoare a fost realizat în perioada 2012-2013.

Este o practică frecventă ca la realizarea amenajamentelor să fie „ajustate” încadrarea funcțională a pădurilor, suprafețele și volumele care pot fi exploatate pentru a favoriza interesul economic al ocoalelor silvice.

satelit

Astfel, din cele 117 hectare, doar 47 au fost cuprinse în amenajament ca și păduri cvasivirgine. În 2016, acestea au fost incluse în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. Restul de 70 de hectare au rămas la cheremul lăcomiei Ocolului Silvic Avrig. Pe hărțile satelitare de pe site-ul inspectorulpadurii.ro acestea apar zdrențuite de numeroase exploatări”, scriu reprezentanții Declic.

Iată cum arăta în urmă cu câteva zile pădurea virgină:

”În cazul Conțu, pe lângă faptul că a fost inventariată ca pădure cvasivirgină, aceasta se găsea și pe suprafața Sitului Natura 2000 Frumoasa. Potrivit legii, exploatările de masă lemnoasă trebuie evaluate și avizate de administrația sitului. În plus, la acea dată, ar mai fi fost nevoie și de o Autorizație de Mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu. Site-ul inspectorulpadurii.ro informează doar că tăierea s-a făcut de către firma SC Mario Forest SRL în baza Actului de Punere în Valoare(APV) nr. 1040548 din 05.10.2016 și a Autorizației de Exploatare nr. 1147456, cu termenul 17.05.2017 – 31.10.2017 eliberate de Ocolul Silvic Avrig”, mai scriu activiștii de mediu.

Important de menționat că firma exploatatoare, Mario Forest SRL, este unul dintre furnizorii Holzindustrie Schweighofer. În urma unor investigații care au adus la lumină ilegalități majore, în februarie 2017 compania austriacă a fost dezasociată de Forest Stewardship Council (FSC). Aceasta a pierdut astfel certificarea care atestă că prelucrează lemn provenit din exploatare sustenabilă. În plus, Mario Forest SRL a depus cerere pentru obținerea Autorizației de Mediu la APM Sibiu, dar documentația a fost incompletă. Compania nu a revenit cu completări și procedura a rămas în aer. Pădurea cvasivirgină a fost tăiată fără avizul Gărzii Forestiere Brașov.

mario forest

În data de 18 octombrie, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a reacționat la ancheta Declic, acuzându-i pe membrii acesteia de difuzarea unor informații false ”în lipsa documentării, a cunoștințelor din domeniul silvic sau cu rea credință”.

”Lucrările din u.a. 64C, U.P. III Conțu, Ocolul Silvic Avrig sunt legale, respectă prevederile amenajamentului silvic, prevederile Ordinului de Ministru al Mediului și Pădurilor 3397/2012  și sunt avizate de custodele sitului și de autoritățile de mediu. Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva respinge acuzațiile de ”opacitate”, toate aceste informații publice putând fi puse la dispoziție ”investigatorilor” daca le-ar fi solicitat, pentru a prezenta o ”investigație” echilibrată, realizată cu bună credință”, a transmis ROMSILVA.

Cât privește clasificarea pădurii în cauză drept cvasivirgină, ROMSILVA spune că aceasta nu îndeplinea criteriile necesare.

”Pădurea din u.a. 64C nu îndeplinea criteriile de încadrare în această categorie, cel de naturalitate, în parcela respectiva fiind efectuate lucrări anterior apariției Ordinului de Ministru al Mediului și Pădurilor 3397/2012, respectiv lucrări de recoltare a produselor accidentale.

Prevederile amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Avrig a fost supus procedurii de mediu, Directia Silvica Sibiu solicitand, in iunie 2013, Consiliului Judetean Alba, custodele siturilor comunitare ROSCI0085 si ROSPA0043 Frumoasa, avizarea prevederilor amenajamentului U.P. III Contu, avizul favorabil al custodelui, nr. 22, fiind transmis Directiei Silvice Sibiu in 11 iunie 2014 de catre Consiliul Judetean Alba.

De asemenea, Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu a emis, in 22 iulie 2014, Decizia etapei de incadrare numarul 59, prin care se specifica ca ”Amenajamentul Ocolului Silvic Avrig, U.P. II Porumbacu, U.P. III Contu si U.P. IV Sebes, nu are efect semnificativ asupra mediului, prin urmare nu este necesara efectuarea evaluarii de mediu””, mai arată ROMSILVA.

Sursa foto/video: Declic.ro

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

16 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Razvin

  Chiar acum un suliță bleagă angajat al unei corporații din Sibiu sta pe budă și citește articolul asta da nu face nimic împotriva tăierii masive de păduri din Romania. Se șterge la fund și pleacă

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Florin

  Tăiați tot , distrugeți tot ….luav-ar dracu de nenorociți ….ocolul silvic , direcția Silvică ..etc….v-as condamna la moarte prin spânzurare….nenorociții dracu…păcat de țărișoară asta blestemata…păcat…mare păcat…suntem obligați sa o părăsim ….nu are țara asta un conducator ca mine…ca ,,Țepeș,, ar fi fost mic copil…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Pai dupa nume esti si sas.

   Deci ti-e ciuda ca Iohannis e presedinte sii tu un biet anonim.>

   Daca ai avea putine cunostiinte ai sti cine a adus Schweighofer in romania,
   Daca nu citeste cateva randuri mai jos.

   Sasuleee….

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    lol

    Ma intreb si eu daca sunt doar manipulabili sau si prosti….informati. Toata lumea stie ca nastase i-a adus in tarisoara noastra si ca tatucu iliescu i-a si decorat….adica doua figuri marcante pesediste-ptr. cei care inteleg mai greu.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  al.c

  1/ Ca să administrez un fond silvic de la peste 100km de Ocolul silvic (Avrig- Valea Conțiu) cu un csnton silvic și un pădurar la 25 km de “locul faptei ‘(la Rozdești) e clar stabilit să nu poți controla situația respectivă.2/ Sit Natura 2000 Vl.Frumoasei care acoperă și zona Conțiu este coordunată din Alba Iulia ??? Din Sibiu era prea aproape ? 3/ Câtă vreme s-a jupuit pădura de la 1700-1900m altitudine s-a sesizat cineva , a intervenit, Romsilva cumva? A văzut cineva șlaurile lăsate prin scoaterea materialului din pădure până la drumul din Șaua Șteflești.? NIȘTE TÂLHARI

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Da Sit natura 2000 de la ocolul Rasinari ce face?!!!

   Au birou pe acolo.

   Pai atatea firme de transport lemne si zecile de gatere din Sadu, Raul Sadului, Rasinari, Orlat, Gura Raului de unde sa traiasca.???!!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  PAX

  Răspunzători sunt cei de ‘SUS’ care au autorizat lucrul acesta. Domnii de la nivelul de ‘jos’, (domn Romica, domn Stancu și domn Ureche) s-au bucurat ca mai ciupesc și ei cate ceva. Sa sperăm că cineva are curajul sa investigheze aceasta marlanie.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Romizeria

  Atat pot romanii….Natiune de oameni cu un IQ foarte scazut. Isi distrug singuri, tot, practic, pentru 3 lei si-un q7. Un gunoi de tara.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Don Sarmale

  Pai nu era codru frate cu romanu ? Ce va mirati asa… ce frate e ala daca nu-l poti taia si pune pe foc sau vinde la altii ? :) …treburi romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Anchete
 • Contact