X
USR Dan Barna (11)

INTERVIU Dan Barna, despre biserică, președinție și cât de european e Sibiul: „Normalitatea o construim împreună”

De câte ori merge la biserică, cât de proeuropean este județul Sibiu, de ce Guvernul și Parlamentul de la București dau impresia că preluarea președinției UE de către România și organizarea Summitului de la Sibiu din 9 mai sunt evenimente lăsate pe planul secund sau de ce în lista proiectelor din bugetarea participativă se găsesc rezolvarea unor probleme pe care Primăria nici nu trebuia  să le admită – citiți într-un interviu cu deputatul Dan Barna, ales pe cirumscripția Sibiu.

Ultimele date ale Eurobarometrului arată că a scăzut numărul românilor care cred că UE este „un lucru bun”. Mai mult, chiar și județele din regiunea Transilvaniei au fost împărțite: nordul ar fi mai proeuropean decât sudul. Dvs. ce părere aveți despre acest lucru?

E un efect destul de normal, pentru că ține de efectul de iradiere a valorilor europene în spațiu teritorial – cu cât o comunitate este mai apropiată geografic, fizic, prin drumuri și căi de acces de inima Europei, cu atâta în mod natural și firesc rezonează mai mult cu valorile acestea. Cu cât o comunitate este mai îndepărtată, mai estică, să-i spunem așa, probabil ponderea e ceva mai scăzută. Deci, explicația e una pur geografică, teritorială.

Cum vedeți județul Sibiu din acest punct de vedere?

În opinia mea, Sibiul este unul dintre cele mai proeuropene și mai tolerante județe din România. Spun asta pentru că la referendumul de acum câteva săptămâni Sibiul a fost top 5 de la coadă ca și participare – în condițiile în care în Sibiu avem un sediu de mitropolie, o tradiție creștină importantă. Și asta arată că oamenii, deși respectă tradiția și biserica este puternică în județ – și e foarte bine să fie așa – totuși, au înțeles că acel referendum nu era despre tradiție, familie sau spiritul României, ci era pur și simplu un referendum folosit politic pentru o încercare de validare a lui Liviu Dragnea. Și [sibienii] au refuzat să dea curs acestei inițiative, dând un mesaj foarte clar că nu cumpără povestea preum că „Uniunea Europeană este responsabilă de ceea e se întâmplă în România” sau că „UE este pericolul care ar afecta sufletul românesc”. Concluzionez că, de fapt, în Sibiu avem cu adevărat cetățeni ai Europei, ai României, care asumă și vor să trăiască în valorile europene ale unei societăți modern, tolerante și deschise.

Dacă tot am pomenit despre acest subiect – dvs. personal sunteți creștin? Când ultima dată ați mers la biserică?

Ultima oară am fost la o nuntă sau la un botez, adică la tradițiile acestea frecvente ale spiritului creștin, să-i spunem așa, ale familiei din România. Sunt ortodox, fără doar și poate. Nu sunt practicant, în sensul de a merge în fiecare duminică la biserică. Dar am o relație directă și personală cu Dumnezeu, nu este nicio problemă din punctul acesta de vedere, dar am fost din primul moment foarte explicit în argumentul că România nu avea nevoie de această modificare a Constituției, pentru că chestiunea privind căsătoriile între persoanele de același sex nu este de actualitate pentru societatea din România. Familia e foarte clar reglementată, Codul civil menționează că în România în prezent căsătoriile pot fi doar între bărbat și femeie, deci legislația nu punea niciun fel de problemă. Iar acest orgoliu pe care ne-am gândit noi, sau Coaliția pentru familie s-a gândit că e îndreptățită să-l aibă, de a „reglementa” o „problemă” pe care ne-o imaginăm că ar avea-o generațiile următoare, este nejustificat.

Noi avem în continuare probleme legate de lipsa autostrăzii peste Carpați la 100 de ani de Românie, avem probleme legate de spitale murdare în care oamenii intră cu gripă și ies cu infecții nosocomiale, avem o problemă de manuale din care copiii învață greșit sau stâlcit limba română. Acestea sunt probleme reale de care le pasă cetățenilor.

În scurt timp, România va prelua președinția UE, iar pe 9 mai 2019, la Sibiu, va fi organizat un summit al liderilor europeni. Pe de o parte, Guvernul a solicitat mărirea numărului de funcționari printr-o ordonanță, adoptată de Parlament. Pe de altă parte, la Sibiu se vorbește despre incapacitatea Aeroportului de a face față fluxului de oficiali europeni, despre necesitatea modernizării spitalului de urgență etc., investindu-se în același timp în două concerte. Se creează impresia că aceste două evenimente au fost uitate de autorități sau n-ar părea importante, deși ține de imaginea țării. Cum vedeți dvs. situația?

Vreau să ieșim din logica aceasta a lipsei resurselor sau banilor ca scuză pentru incompetența crasă. În realitate, slaba și deficitara pregătire a României pentru preluarea președinției UE și întârzierile legate de organizarea Summitului țin, de fapt, de incompetența actualei guvernări și de incompetența celor care au aceste atribute de a organiza cele două evenimente majore. Este prima președinție pe care România o preia în istoria sa de membru al UE. Asta vine și din faptul că acest guvern al României funcționează ca o casă de avocatură a lui Liviu Dragnea. Acest guvern nu guvernează pentru România – nu se ocupă nici de infrastructură, nici de politică externă, nici de spitale regionale, nici să evite ca elevii să primească manuale pline de greșeli. Acest guvern al României își folosește toată energia și resursele pentru a da ordonanțe pentru a pune DNA pe butuci, pentru a distruge Codul penal și Codul de procedură penală pentru a redistribui procurorii și a scoate procurorii din dosare – toată energia e folosită într-o singură direcție. Și atunci e evident că pe teme majore pentru societate avem întârzieri care nu sunt justificate de lipsa resurselor. Pentru că nu lipsa resurselor bugetare sau faptul că în marja unui summit există un concert – nu asta face calitatea evenimentului, ci experții, capacitatea de planificare, obiectivele stabilite, obiectivele pe care România și le stabilește pentru acel summit, purtătorii de mesaj, construcția acelor mesaje – adică sunt elemente care țin de management de proiect, domeniu de care actuala guvernare este pur și simplu incompetentă.

Și atunci care e soluția? Despre faptul că România va prelua președinția UE sau că la Sibiu va fi organizat un summit nu se știe de ieri-de azi.

Soluția este ca acest guvern să plece. USR propune organizarea alegerilor anticipate, pentru ca în termen foarte scurt România să aibă șansa unei guvernări competente care să repare ce se mai poate repara din deteriorarea poziționării noastre în politica externă.

 

Cum apreciați activitatea actualului primar de Sibiu, Astrid Fodor?

După cum știm cu toții, Sibiul continuă să fie unul dintre orașele model și exemplu a ceea ce înseamnă spiritul civic din România. Vedem o implicare a cetățenilor și autorităților semnificativă, vedem o mișcare „Vă Vedem” care este de notorietate națională și care este multiplicată prin alte părți tocmai prin puterea exemplului și consecvența cetățenilor săi. Sunt foarte mândru de acest oraș.

USR va avea o candidatură pentru Primăria Sibiu la următoarele alegeri?

Foarte probabil USR Sibiu va avea un candidat la alegeri – este un lucru firesc.

Referitor la poziția USR în politica din România, ultimele sondaje arată că partidul pe care îl conduceți este depășit de Mișcarea România Împreună, pe care o conduce Dacian Cioloș. Cum comentați?

N-aș spune că suntem mai jos – marja acelor sondaje este de 3%, iar diferența de la o lună la alta este de jumătate de procent în sus sau în jos într-o parte sau în cealaltă. Ceea ce se vede foarte ușor este că cele două grupări care au un ADN politic comun – USR și MRÎ – împreună sunt în zona de 20% cu potențial de creștere, ceea ce arată că perspectiva unei cel puțin alianțe în perioada următoare pare să fie o decizie corectă din punct de vedere a logicii politice.

Veți mai candida pentru un mandat la conducerea partidului?

Am în vedere acest lucru, pentru că, vă spuneam, USR este un proiect pe termen lung, la care m-am angajat și pe care vreau să-l dezvolt cât de mult voi avea resurse, înțelepciune și putere.

Cu ce probleme vin sibienii la biroul parlamentar de aici, din oraș?

Sunt foarte diverse: de la nivelul apei din barajele din jurul Sibiului la problema părinților cu copii cu dizabilități care au nevoie de logoped sau diverse tipuri de servicii care nu sunt furnizate așa cum ar trebui să fie, la probleme legate de administrare, blocuri etc. E o diversitate – n-aș spune că e un specific al Sibiului.

Ce părere aveți despre proiectele eligibile în cadrul programului Bugetare participativă – n-ar trebui să fie preocuparea administrației locale?

Exact asta e ideea ale bugetării participative – proiectele pe care autoritatea trebuie să le facă sunt foarte multe. În fiecare an, primăria își propune în buget câteva. Cetățenii, la rândul lor, sunt întrebați în cadrul acestui mecanism care sunt cele mai importante. Și dacă ei decid că vor un Smart City Bus, un autobuz care să plimbe turiștii prin oraș, să le ofere informații, atunci să-l facă. Da, e un proiect care ar fi putut să-l facă Primăria, dar îl face ca urmare că cetățenii cer acel proiect. Sau dacă vor semaforizare inteligentă sau jocuri educative în grădinițe. Bugetarea participativă tot de autoritatea locală ține, nu face altcineva proiectul.

Mă refeream la rezolvarea unor probleme, precum asigurarea școlilor cu săpun lichid sau amenajarea de coșuri de gunoi etc.

E adevărat, dar eu cred că normalitatea ne-o construim împreună.

Despre OUG privind legile justiției, liderul PSD Sibiu spune că prin aceasta se aduce normalitatea și că cei care critică documentul n-au niciun argument. Dvs. ce credeți, ce aveți de criticat?

Păi nu e foarte mult de criticat în momentul în care prin această ordonanță Liviu Dragnea a concediat procurorul din dosarul Tel Drum. Orice altă explicație se încearcă pentru cetățeni, interesul superior… Gândiți-vă că în scrisoarea protestatarilor interni din PSD, semnată de câțiva lideri PSD din țară, scria negru pe alb că ei de fapt nu pot să vândă povestea cu amnistia și grațierea cum că ar fi pentru cetățeni, pentru că oamenii se prind că e vorba de Liviu Dragnea. Despre asta e vorba – avem o gașcă de infractori care conduc în momentul de față România și care încearcă să le spună românilor că infractorii care-și fac legi pentru ei fac ceea ce e necesar pentru societate, ceea ce este o minciună sfruntată și ordinară (…)

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

19 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dumi

  intrebarea era: Cum apreciați activitatea actualului primar de Sibiu, Astrid Fodor? Raspunsul : un ocol al Pamantului cu “va vedem” si alte prostii…
  Rapunsul corect trebuia unul simplu (buna, suficienta sau insuficienta)
  Sunteti fara coloana domnule!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  @dumi
  Răspunsul l-a dat prin faptul că USR o sa aibă candidat la primărie. Deci e clar că nu sunt mulțumiți
  Fdgr trebuie sa fie puternic în continuare în Sibiu, dar nu cu Fodor in fata. E cam depășită.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  eu

  Este foarte ortodox… a uitat și când a fost ultima dată la biserică. Bineînțeles că are o relație personală cu Dumnezeu, asemenea a două persoane care se urăsc, care și ele au o relație personală. Un tip șters, impus și împins în față de forțe străine României. USR este principalul partid de așa zisă “europenizare” a țării adică de ștergere a tot ce înseamnă autentic și tradițional românesc, de la istorie, tradiții și până la credința adevărată în Dumnezeu.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  vasile

  Ai gresit stimabile, referendumul era pentru salvarea generatiilor urmatoare de la problemele pe care cei ‘avansati’ din vest le au si la care nu mai pot face nimic, in ciuda majoritatii crestine de acolo. Faptul ca o lege spune cum este casatoria este egal cu zero. Daca prin absurd ajungeti voi majoritari in parlament, este prima lege pe care o s-o modificati. Daca era modificata constiutia era mai greu sau chiar imposibil. Cei 3.5 milioane de romani care au votat DA, vor avea grija sa nu treceti pragul electoral. Daca ai merge macar odata pe an la biserica ti-ai da seama care sunt valorile crestine

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   zzz

   ia zi, vasilica, japonezii ce probleme au de le merge demografia in jos? dar chinezii?
   si pe aia i-au napadit LGBTistii?
   numai buruieni aveti in cap…

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    2cents

    Demografia in China a fost alterata de deciziile partidului comunist, Japonia sufera alaturi de multe alte state “dezvoltate” din pricina hedonismului promovat pe toate caile tocmai pentru a limita cresterea populatiei. Sunt mai multe persoane foarte puternice si influente pe glob care sunt convinse ca populatia trebuie micsorata cu orice mijloace. Uneltele prin care se face aceasta schimbare includ orice media public si anumite organizatii marioneta care chipurile apara anumite minoritati. In realitate aceste organizatii sunt mercenari platiti sa faca munca “murdara”, sa starneasca miscari de protest si sa initieze modificari legislative care sa permita inaintarea spre telul final, descresterea numarului de oameni pe planeta.
    Tu din ce am vazut esti o astfel de unealta (daca esti platit sau nu doar tu stii) dar te-am vazut pe aici pe TS in toata splendoarea de postac propagandist

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     scutecist-utecist-pcrist-psdist

     Si referendumul a fost tot o decizie a partidului comunist dupa ce psd a incalecat pe cele asazise trei milioane de semnaturi adunate in trei ani pe la case de pensii, spitale, biserici, sediile unor partide si ong-uri.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Republica Teleormăneană România

     Într-adevăr suntem prea multi pe planetă, dar pentru un control al populației nu e nevoie de teorii ale conspirației cu Sorosisiti, homosexuali, demoni și Iluminati, așa cum vă place vouă să vă imaginați.
     Sunt 2 metode vechi care sunt testate și funcționează, sunt aducătoare de profit și pot fi puse în aplicare la vedere și deci cu acceptul participanților:
     1. Războiul: eficient, rapid, simplu.
     2. Educația: nu, nu vorbesc de ora de religie sau ora de educație sexuală. Vorbesc de educația în general cuprinzând toate elementele care ridică nivelul intelectual și de pricepere al omului. O dată cu îmbunătățirea nivelului de educație al oamenilor și dorința de calitate va precede dorința de cantitate și ideea de a puia fără noimă și fără să poată asigura copiilor un viitor, se va regăsii la tot mai puțini.

     • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      2cents

      Se vede ca l-ai citit recent pe Macron. Nu este chiar asa. Metodele sunt mult mai multe si mai ocolite dar asta e si ideea, daca ar fi toate asa simple precum razboiul orice fraier s-ar prinde ca cineva incearca sa il manipuleze. Distrugerea temeliilor civilizatiei si normalitatii vor aduce (spera ei) rezultatele scontate. Unde nu va merge asa o sa fie razboi.
      Si nu ma refer la Soros in mod special, sa stii ca sunt destul de multi altii care’s la fel sau chiar mai puternici financiar care gandesc asta. Nu este nici o teorie a conspiratiei, unii dintre ei au si declarat public anumite convigeri pe care le au in privinta asta. Practic ei se simt stapani peste aceasta mare curte a lor (Pamantul) si ca niste stapani “responsabili” nu vor sa lase atatea locuri minunate prada semi-oamenilor.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2cents

  @Barna: Normalitatea este deja construita noi trebuie doar sa o pastram. Alte lucruri putem construi impreuna dar nu normalitatea. Cum vreti sa ii ziceti: Noua Normalitate, sau cum?

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2cents

  @Barna: In privinta “orgoliului” nejustificat asupra “problemei” care nu va aparea niciodata, aveti curaj sa puneti un pariu? Pariati ca in viitor, generatiile ce vin nu se vor lovi de problema asta imaginara? Parerea mea e aici e vorba doar de ipocrizie de politician/activist care stie foarte bine ce a facut/face/va face dar care spune prostimii ceea ce crede el ca vrem sa auzim.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Parinte, votez PARINTI cu gandul la viitorul copiiilor nostri!

  Reporterul intreaba f pertinent de sapun la scoala, clar om cu gandul la copii. Repondentul raspunde “normalitatea ne-o construim impreuna”… Cred ca vorbesc de fdoua “normalitati” diferite. Domnul parlam are copii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Interviu
 • Contact