Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Câți elevi din Sibiu au părinții plecați peste hotare. Ce discută cu consilierii școlari

Câți elevi din Sibiu au părinții plecați peste hotare. Ce discută cu consilierii școlari

Peste 1.000 de elevi care învață în școlile din județul Sibiu au un părinte sau ambii plecați peste hotare. Numărul este însă în scădere în comparație cu situația de anul trecut - în decembrie 2017 numărul lor era dublu. Specialiștii care discută cu acești copii spun că încearcă să înţeleagă dacă mediul familial în care aceşti copii au rămas şi relaţiile pe care le stabilesc cu cei care îi îngrijesc în absenţa părinţilor poate favoriza o creştere şi dezvoltare optimă.

Porivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, conform situației din martie 2018, 198 de copii care învață în școlile din județ provin din familii în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate.  În decembrie 2017, numărul lor era de 315.

În ceea ce privește numărul elevilor care provin din familii în care părintele unic susținător este plecat la muncă în străinătate, situația este în felul următor: 105 de tineri în martie 2018, față de 232 în decembrie 2017. În același timp, a scăzut și numărul copiilor provenind din familii în care un singur părinte este plecat la muncă în străinătate - 1.108 în martie 2018, față de 1.679 în decembrie 2017.

Astfel, în total, în judeul Sibiu sunt 1.415 copii cu părinții plecați la muncă în străinătate. Numărul lor era aproape dublu în decembrie 2017, când în evidențele IȘJ erau înscriși 2.262 de tineri.

Ce spun specialiștii

Profesorii consilieri şcolari din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sibiu oferă, în cadrul şcolilor în care îşi desfăşoară activitatea, servicii de consiliere şi asistenţă psihopedagogică elevilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate. Aceşti elevi se prezintă la cabinetul de asistenţă psihopedagogică, de cele mai multe ori, la recomandarea unui adult (părinte, profesor diriginte, învăţător), dar şi din proprie iniţiativă - în cazul elevilor din ciclul gimnazial şi liceal.

„Participarea la aceste activităţi de consiliere şi asistenţă psihopedagogică se face, obligatoriu, cu acordul scris al părinţilor sau al tutorelui legal şi cu acordul elevului interesat să colaboreze cu profesorul consilier şcolar pe teme legate de autocunoaştere, dezvoltare personală, eficientizarea învăţării, comunicare asertivă, orientare şcolară şi profesională. Elevii sunt receptivi la aceste activităţi de consiliere şi asistenţă psihopedagogică, pentru că îi ajută să se cunoască şi să înţeleagă mai bine, dar şi să se adapteze optim la schimbările familiale cu care se confruntă. De asemenea, consilierea şi asistenţa psihopedagogică oferită elevilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate are rolul de evitare a vulnerabilităţii acestora în plan afectiv, de facilitare a adaptării lor în plan şcolar”, ne-a explicat Simona Crăciun, profesor consilier şcolar la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu.
În general, consilierea oferită acestor elevi la nivelul şcolii se face în echipe pluridisciplinare, în care sunt incluşi elevii, părinţii acestora, cadrele didactice (învăţători, diriginţi), colegii de clasă, adică toţi cei care pot sesiza promt schimbările emoţionale, atitudinale dar şi ale performanţelor şcolare în urma plecării unui părinte sau a ambilor la muncă în străinătate.

„Proritatea este construirea unei legături emoţionale strânse, bazate pe încredere şi respect, astfel încât să putem înţelege dacă mediul familial în care aceşti copii au rămas şi relaţiile pe care le stabilesc cu cei care îi îngrijesc în absenţa părinţilor pot favoriza o creştere şi dezvoltare optimă. Elevii sunt invitaţi să discute despre aceste schimbări care se produc în dinamica vieţii de familie, să găsească soluţii noi, adaptative, la problemele cu care se confruntă, să comunice deschis emoţiile pe care le resimt”, a adăugat Simona Crăciun.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus