X
mesaj de alerta

Sistemul de alarmare a sibienilor nu funcționează pentru cei care au iPhone

La testarea sistemului Ro-Alert – creat pentru avertizarea cetățenilor a căror viață este pusă în pericol – reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență Sibiu au descoperit că mesajele-test de alarmare transmise către deținătorii de telefoane iPhone nu au fost recepționate. La fel s-a întâmplat și cu alte modele de telefoane.

Implementat ca urmare a unei ordonanțe de urgență emisă acum un an (OU nr. 72 din 5 octombrie 20147), sistemul Ro-Alert a fost testat în județul Sibiu în zilele de 21 – de două ori – și, respectiv 24 septembrie 2018. La fiecare test, mesajele-test (SMS-uri, la a căror recepționare telefoanele emit sunete stridente) au fost transmise către aparatele de telefonie mobil din zone diferite ale județului Sibiu, arată reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență (ISU) Sibiu. Probleme au fost descoperite încă de la momentul transmiterii mesajelor-test către populația municipiului Sibiu.
“În data de 21.09.2018, ofiţerul de serviciu din cadrul ISU Sibiu, la ora 11:04 a transmis un mesaj la localităţile Agnita, Mediaş, Avrig, Sălişte. În data de 21.09.2018, ofiţerul de serviciu din cadrul ISU Sibiu, la ora 17:53 a transmis un mesaj la o parte din cetăţenii municipiului Sibiu, întampinându-se probleme tehnice. Astfel, sistemul afişa că mesajul nu s-a transmis, deşi faptic acesta a fost recepţionat de destinatari. În data de 24.09.2018, ofiţerul de serviciu din cadrul ISU Sibiu, la ora 10:42 a transmis un mesaj pe raza întregului judeţ“, se arată îbtr-un raport întocmit de către conducerea ISU Sibiu în atenția Autorității Teritoriale de Ordine Public Sibiu.

“Sistemul Ro-Alert este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile“, raport ISU Sibiu

Probleme pentru cei care au iPhone

Raportul indică și o serie de alte probleme care necesită remediere, având în vedere că terminalele unuia dintre cei mai populari producători – Apple – nu au recepționat mesajele-test, au descoperit reprezentanții ISU. “Există o multitudine de telefoane mobile (toate terminalele iPhone, modele de la alţi producători) ce nu pot fi configurate pentru a recepţiona mesajele transmis prin intermediul RO-ALERT, unele telefoane mobile au recepţionat de mai mult ori acelaşi mesaj, iar unele telefoane mobile ce au fost configurate pentru a putea recepţiona mesajele RO-ALERT nu au primit mesajele în cauză de fiecare dată când acestea s-au transmis“, rezumă cei de la ISU situația.

Sistemul Ro-Alert, implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, este operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia, iar mesajele sunt distribuite către telefoanele mobile din zonele afectate prin intermediul interconectării cu infrastructurile rețelelor operatorilor autorizați din România. Vodafone, Orange, Telekom și, respectiv, RCS&RDS sunt responsabile, potrivit prevederilor legii, de asigurarea condițiilor tehnice pentru interconectarea sistemului de avertizare a populației cu infrastructurile proprii. Către cine sunt trimise aceste mesaje decid reprezentanții ISU Sibiu, pentru acest județ. “Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului Ro-Alert are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea“, explică reprezentanții Inspectoratului.

Funcționalitățile Sistemului Ro-Alert
Sursa: ISU Sibiu
– Difuzarea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
– Difuzarea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
– Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
– Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp;
– Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming pe teritoriul României;
– Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  kokos

  Alooo , domnule ziarist si domnilor de la ISU Sibiu , s-a anuntat inainte de a incepe testele ca sistemul de avertizare nu va functiona pe terminalele cu IOS decat in decembrie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact