X
memoriu proiect bahluiului

„12 clădiri cu 5 etaje într-o zonă de case este inimaginabil”. Aproape 400 de sibieni au sesizat Primăria privind proiectul de lângă Sub Arini

381 de persoane sunt împotriva dezvoltării proiectului imobiliar de pe strada Bahluiului. Aceștia au semnat un memoriu pe care l-au depus miercuri dimineața la Primăria Sibiu.

Mai mulți sibieni au venit azi dimineață la Primărie pentru a-și arăta nemulțumirea față de intenția unui investitor de a construi 12 clădiri conectate între ele cu cinci niveluri supraterane pe o suprafață de 5.300 de mp în apropierea Parcului Sub Arini. Aceștia au depus un memoriu, semnat de 381 de locuitori din zonele învecinate, după care au mers să discute cu arhitectul șef al orașului, Ioana Urdea.

„Se încalcă dreptul constituțional la un mediu de viață sănătos”

„Ne opunem aprobării PUD-ului extindere și etajare imobil existent pe strada Bahluiului nr. 16, cerută de numiții Burprich Damian Nicolae și Burprich Hannlore prin Con Art Deco SRL (…) Interesul nostru de a ne opune cererii respective este justificat prin faptul că, prin edificarea unei asemenea construcții, se afectează în mod direct dreptul nostru constituțional la un mediu de viață sănătos, pe de o parte, iar pe de altă parte se afectează în mod direct locuințele din vecinătate, datorită regimului de înălțime specificat în documentația depusă. Vă rugăm de asemenea să constatați că în zona în care se intenționează să se ridice imobilul în cauză pe str. Bahluiului nr. 16, sunt locuințe cu regim de înălțime cu cel mult P+1+M”, scriu semnatarii.

Aceștia mai atrag atenția că documentul supus consultărilor publice nu ar respecta normele elaborate de Ministerul Sănătății „cu privire la durata minimă de însorire”, iar excavarea terenului „pe o suprafață atât de mare și de adâncă va afecta structura clădirilor din jurul imobilului”.

„Se dorește distrugerea orașului”

Teodor Ancuța este fost consilier local în Sibiu și unul dintre locatarii din preajma potențialului șantier. Acesta crede că proiectul care se discută acum „este cea mai mare încărcătură de construcții pe o suprafață așa de mică din Sibiu”. „Se pare că în ultima vreme se dorește tot mai mult distrugerea orașului. Nu pot să înțeleg. În anul 1998 tot consiliul local am aprobat un PUG în care nu se permitea construcția mai mult de două niveluri. Iar acum s-a aprobat un nou PUG în care le dă voie să construiască 10-12 etaje. Poate mâine-poimâine vom avea și pe Bălcescu un bloc cu 10 niveluri ca să fie și mai „frumos” acest oraș, pe care unii așa-ziși investitori doresc să-l distrugă”, ne-a spus Ancuța.

Acesta se arată îngrijorat de faptul că dacă proiectul va fi dus până la capăt, atunci zona se va aglomera: „Vă dați seama că populația se va dubla – eu cred că pe toate străZile învecinate nu sunt 400 de locuitori. Se vor construi 170 de garaje – păi pe unde vor ieși? Ei vor să facă împrejur, pe toate laturile terenului, o săpătură de 4 metri adâncime și lățime. Garajul meu se va prăbuși în groapa lui. Cred că trebuie să se ia măsuri mai drastice”.

„Deocamdată nu s-a avizat nimic”

bahluiului audienta arhitect

Arhitectul șef al Sibiului, Ioana Urdea, a discutat cu câțiva dintre sibienii prezenți în sediul Primăriei, cărora le-a spus că oamenii vor primi un răspuns în scris la memoriul depus. „De asta nu se discută acum, că trebuie să primim de la dvs. în scris toate obiecțiile. Noi le trimitem la proiectant, le analizează și după aceea se discută din nou. Între timp, în scris sunteți informați despre ce se întâmplă”. „Oare consultarea populației o face proiectantul?”, a întrebat Ancuța. „Nu este consultare publică cu noi la fața locului, e un proiect de importanță mai mare. Deocamdată nu s-a avizat nimic”, i-a asigurat Urdea.

„Pentru noi 12 clădiri cu 5 etaje într-o zonă de case este inimaginabil” – au ținut  să sublinieze cei prezenți înainte de a pleca de la Primărie. Cei prezenți au solicitat o analiză a traficului din zona respectivă, o aprobare de la ISU, de la Agenția de Mediu, însă nu li s-a arătat nimic. Li s-a prezentat însă documentația de urbanism supusă consultării publice, din care au aflat că certificatul de urbanism a fost înregistrat încă anul trecut – pe 17 august 2017. Aceștia au recunoscută că au aflat din Turnul Sfatului despre existența acestui proiect, fiind nedumeriți de faptul că au primit mult prea târziu înștiințări, precum și de timpul scurt destinat pentru discuții publice.

bahluiului

„Oportunitatea principală…”

Amintim că potrivit unui Plan urbanistic de detaliu supus consultării publice de către Primăria municipiului Sibiu, proiectul lui Burprich-Damian pornește de la clădirea cu demisol, parter și mansardă aflată acum pe terenul cu o suprafață de 5.271 de mp, de pe str. Bahluiului, la nr. 16. “Proiectul își propune extinderea clădirii existente prin modularea unor corpuri de clădire care să păstreze proporția zonei existente cu funcțiuni administrative și de loisir (…) și urmând a conlucra pentru buna funcționare a întregului ansamblu – case de locuit. Proiectul propune construirea unor module de clădiri conectate între ele cu alte volume, care vor fi tratate ca finisaj cu pereți-cortină, pentru a păstra ideea de o înșiruire de construcții în regim cuplat, având regim maxim de înălțime D+P+3E+etaj retras și asigurarea locurilor de parcare necesare în demisolul propus“, se arată în documentația urbanistică supusă consultării publice de către Primăria din Sibiu. Terenul vizat de dezvoltatorul imobiliar din Cartierul Arhitecților este situat la 130 de metri de parcul Sub Arini, fapt pe care mizează investitorii. “Oportunitatea principală o reprezintă poziția amplasamentului într-o zonă verde și dezvoltată, o componentă importantă fiind cadrul natural deosebi. Se poate astfel concluziona ca fiind oportună dezvoltarea unor funcțiuni ce pot da o dinamică spațiului vizual perceput de-a lungul străzii și completarea zonei cu spații verzi, aranjamente peisagistice, mobilier urban. (…) Prin proiectarea atentă a fiecărui obiectiv și exploatarea la maxim a potențialului natural se pot crea spații reprezentative, bine racordate la cadrul natural existent. La acest lucru ajută inclusiv relieful și vegetația existentă“, se arată în documentația amintită.

CITIȚ MAI MULTE: Schimbarea la față a Sibiului. Cel mai mare dezvoltator din Cartierul Arhitecților propune un nou ansamblu lângă Sub Arini

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

34 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vio Andronache

  Evident ca sibienii si mai ales pensionarii se revolta pentru ca ne dorim locuinte bune calitativ, amplasate in zone elegante si scumpe. Invidia e mare pentru ca ne permitem locuinte care sibienii nu si le pot cumpara nici in 3 vieti. Valorile in Sibiu s-au modificat. Acum noi dictam trendul si preturile. Vrem locuinte mari si frumoase pentru noi si familiile noastre care am adus dezvoltare Sibiului!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   gigcu

   Pai baaaaaa, cand vii la oras din satul din care esti si ai wc format din doi pari (de unu te tii si cu celalalt te aperi de caini), nu vii tu ca vrei sa locuiesti in spatii luxoase cu promenada si cu alea alea. Incepi si tu mai modest intr-un cartier in care iti poti permite. Dar daca esti taranoi pompist si te-o bagat si pe tine cineva in seama la Zona Industriala sa bagi piese pe banda crezi ca esti mare mahar. Nu ai tu bani de asa ceva si chiar daca ai avea tot taranoi ramai.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  zzz

  “funcțiuni ce pot da o dinamică spațiului vizual perceput de-a lungul străzii și completarea zonei cu spații verzi” ce gargara de Ilfov…
  Dr. Dre, nu te lasa!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  Foarte bine ca in sfarsit au reactionat cetatenii. Luati aminte si altii! Altfel orasul asta se va transforma intr-un ghetou si viata va fi tot mai grea, chiar periculoasa.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  miki maus

  Atata timp cat Primaria are un PUG aprobat de S+P+6+M nu avem ce face.Si aceasta strada se va trasnforma cu este si Calea Dumbravii ( cladiri de birouri cu multa sticla de P+4+M) . Oricum arhitectul ar fi trebuit sa fi facut Memoriul de prezenare cu mai multe atentie . Str. Bahluiului nu prea are treba cu Sura Mica , acest memoriu este din Decembrie 20017 dar intre timp legislatia s-a cam modificat din August 2018.. cam asta este respectul si atentia pe care il au unii dintre dezvoltatorii din Sibiu.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  No Name

  Oamenii trebuiau sa se revolte pana in 2011 inainte de aprobarea Planului Urbansitic General al Municipiului Sibiu cand a existat consultarea populatiei, nu dupa ce un investitor cumpara un teren cu anumiti indici urbanistici. Pe acest amplasament initial s-au propus imobile de P+2 dar au fost respinse de Primaria Sibiu. Acest aspect e tipic romanului care nu se prezinta la vot, dar se plange la urma

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sad but true

  Asa este, nu ne implicam, nu votam si apoi iese psd la putere si ne scandalizam ani la rand. Si din pacate cetateanul nu invata nimic din toate astea si urmatoarea data va face exact la fel.

  Insa sa nu exageram, totusi, avem oameni pusi in primarie/urbanism/etc care ar trebui sa vegheze cu profesionalism si spirit civic la toate aceste modificari. Nu putem sa aruncam totul in spatele cetateanului care, culmea, le mai si plateste salariile acestor “experti”. As vrea sa vad in presa publicate numele celor care au propus si celor ce au semnat aceste modificari aberante de PUG. Ei ar fi trebuit sa fie prima linie, nu cetateanul

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pepe

  Ca$ul sibian e mai tare ca petrodolarul. Asa ca proiectul se va face aproape sigur, la cata coruptie exista in administratia sibiana. Bisnitarii imobiliari au la mana persoanele din conducerea orasului si fac ce doresc. Pacat.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lu

  Karma is a bitch! Au avut succes când s-au împotrivit proiectului de amenajare a unui skate-park 100 de metri mai jos, în parc, lângă intersecția Goga/Bahluiului. De skaterași v-ați scuturat ușor, i-ați trimis la Obor! Cu un ditamai “investitor”, cu un PUG care-i dă dreptul, nu va fi la fel de ușor. Nu că aș ține partea “investitorului”, a demonstrat deja ce coșmelii e în stare să construiască…

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Geta

  Cum sa distrugi un cartier frumos cu niste jeguri de blocuri fitil inghesuite, de jur imprejurul terenului.
  Halal viziune la arhitectii orasului, parca isi dau silinta sa gaseasca metode cum sa nivelul de viata al cartierului si sa distruga valoare intrinseca a proprietatiilor riverane.
  Astia ar trebui concediati toti.
  SUNT CORUPTI !!!

  Zona respectiva contine case normale de locuit si nivelul de trai in zona este decent.
  De ce trebuie distrus cartierul respectiv prin supra-populare, si prin slutire, pentru ca un rechin imobiliar sa faca MEGA profit ?
  De ce cei care sunt alesi in SB, sau activeaza in functii publice, fac totul sa favorizeze acesti rechini imobiliari?
  De ce nu se fac planuri coerente pe 200 de ani cu strazi largi si cladiri eco ? De ce arhitectul sef e pe o mana cu imobiliarii si le poarta interesele?
  Unde e decenta si bunul simt al Sibului?

  Ca fapt divers rechinul imobiliar Burprich Damian Nicolae are de ani de zile respectivul spatiu cumparat de la Biserica, dar in toti anii astia nu a facu nici odata o curatare a terenului, nu il intereseaza nimic, nici haitele de caini vagabonzi care au tot vagabondat, pe acolo nici gardurile distruse si jungla de balarii de acolo.
  Il doare fix in cot de vecini si NU ARE RESPECT fata de NIMENI.
  Evident planul lui pe termen lung a fost sa pregateasca actele asa in fundal, sa nu atraga atentia.
  Sigur a dat MITA la decidentii din PM Sibiu, ca sa isi atinga tintele de profit.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eu

  Faceți o asociație , constituiti-va parte vătămată și dați în judecată primăria, constructorul și persoanele din primărie care fac abuz în serviciu. Când sunteți multi puterea e mare. Dacă reușiți să implicați și presa sa arate mizeria care e acolo nu au nicio șansă …… Succes

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ALO Astrid Altzheimer!

  Trebuie inlaturata bufnita din conducerea Primariei. Atata timp cat o accepta pe Urdea, un personaj reprobabil si contestat de toaoa lume, inseamna ca e un Primar slab sau compromis. Ambitile sasului Johanis sunt abjecte; aceasta creatura care nu are nimic de-a face cu urbanismul, Urdea, trebuie inlaturata.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Alzara 1918

   Surprinzător ( pentru necunoscători ) in aceasta speța rolul șefului urbanismului este nul ; asta-i legea .
   Desigur zona ( fosta a fabricanților , astăzi a multora care au primit repartiție de la Județeana PCR -Sibiu ) nu se pretează unei astfel de mutilări dar PUG -ul a fost aprobat de CL ! Atunci nu a observat nimeni .

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    K9

    Da, problema critica in urbanismul sibian este PUG-ul care permite asa ceva. Insa sa nu uitam ca avem “experti” care ar trebui sa vegheze la ce intra in PUG inca din faza de propuneri. Toti cei care au facut posibil un asemenea PUG trebuie sanctionati sau cel putin adusi la cunostinta sibienilor.

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Kosmotrekker

  O situatie grava fara discutie. Sa faci atatea cladiri de 5 etaje intr-o zona de vile , pare de cosmar. Un om castiga multe milioane de euro , cei de la primarie si-au luat spagile , dar se distruge probabil cel mai frumos cartier rezidential din Sibiu : Sub Arini. Mare mare pacat !
  Probabil ar trebui sesizat DNA . Miroase a coruptie de departe.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Kosmotrekker

  Exact mizeria care s-a acceptat pe Cl Cisnadiei – ca sa castige bani multi unii ca Damian – haos urbanistic , infrastructura depasita si cosmar pt cetateni , vor sa o repete si aici. Dar acum este cu mult mai GRAV , fiindca vorbim de o zona veche , asezata si bine structurata urbanistic si populational. O zona din interiorul orasului cu grad 0 rezidential , nu e vorba de niste campuri din afara orasului.
  Acest proiect este evident ca TREBUIE BLOCAT pentru a impiedica un nou cosmar …si mai mare.
  Oamenii astia de la Primarie sunt chiar inconstienti ???

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Kunu

  Zona sub arini, cal dumbravii si-a trait traiul, si-a mancat malaiul! Sa vanda toti si sa plece de unde au venit: rasinari, poplaca, sri, securitate, militie, armata etc etc

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   K9

   Aici nu se discuta despre provenienta locatarilor ci despre sufocarea orasului printr-un PUG facut cu dedicatie. Cu genul de mentalitate afisat de tine nu avem cum sa iesim din cercul vicios in care se zbate urbanismul sibian

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  masterchef

  Calea Dumbravii, Sub Arini, noile cartiere de blocuri. E nevoie de mai mult spatiu unde sa se mute haitele de valceni carora nu le mai place vantul puternic din Selimbar, Dedeman.

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Bogo

  Bai perfectilor, dar cand s-a construit hidosenia de BISERICA ORTODOXA din Piata Prahovei, tot zona de case in Dumbravii, dar pe partea cealalta, nu a mai behait nimeni ca se ia dreptul la viata, soare si alte cretinisme. Apropo, biserica respectiva are o inaltime de circa 25-30m.

  No, de asta ce mai ziceti?! Nu da nimeni in judecata BOR pt. asta?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   2cents

   Dar cand in aceeasi piata s-au ridicat o groaza de blocuri cu loc intre ele care bate calea cisnadiei si cu balcoane suspendate peste drum, unde erai cetatene?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   bogomips

   Piata Prahovei este estenta urbanismului dezastruos din orasul acesta. As putea zice ca este un preview inspaimantator la ceea ce se va intampla pe Bahluiului.
   Biserica este asezata in mijlocul unei parcele la fel de mari precum cea ocupata de blocurile pomenite mai sus si nu creaza nici pe departe “senzatiile” pe care le trezesc blocurile. Ce sa mai zic de umbra si intimitate cand ai langa tine un lant de blocuri?

   Blocurile din acea zona sunt 4 la numar, au tot atatea etaje si practic ocupa zona in proportie de 95% daca nu mai mult. Din casa scarii cobori direct in strada si balconele sunt suspendate deasupra trotuarelor. Parcarile subterane sunt si ele insuficiente si restul de masini sunt parcate pe ce mai ramane din trotuare sau inghesuite in spatiul dintre blocuri. Halal urbanism si acolo este asa de mult timp, era alt “expert” la carma urbanismului.

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cititescu

  PLANURILE SI REGLEMENTARILE IN AMENAJAREA SPATIULUI URBAN LE FACE PRIMARIA LOCALITATII PRIN SERVICIUL DE URBANISM. DACA ACEST SERVICIU E CONDUS DE AHITECTI PRICEPUTI, VIZIONARI, RESPONSABILI SI MAI ALES CINSTITI, TOATA COMUNITATEA VA FI MULTUMITA, ORASTU VA ARATA FRUMOS, MODERN, AERISIT. Dezvoltatorii imobiliari trebuie sa respecte aceste planuri cu rigurozitate. Lucrarile in arhitectura sunt pe termen lung, daca se lucreza dupa principiul “dupa noi potopul” e un dezastru si vina apartine excusiv a urbanistilor!

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 24. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 25. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Grecu

  Din păcate suntem martori la distrugerea
  Orașului Sibiu, faceți niste poze pentru amintire și pentru a la arată mai încolo la cine va mai dori să-și aducă aminte de orașul Sibiu nu de
  Ghetoul sufocant in care sa transformat , și se distruge pas cu pas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact