Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Ministrul Justiției vrea revocarea procurorului general: 20 de puncte, ca în cazul lui Kovesi

Ministrul Justiției vrea revocarea procurorului general: 20 de puncte, ca în cazul lui Kovesi

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, trebuie să-și dea demisia - a concluzionat ministrul Justiției, Tudorel Toader, care după aproape 3 luni de analiză a activității acestuia, a declarat că declanșează procedura de revocare. A făcut-o exact ca în cazul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi - prezentând 20 de puncte. Ironia sorții, primul punct a vizat faptul că Lazăr a susţinut că evaluarea lui Kovesi a fost lipsită de temei.

Ministrul Tudorel Toader a afirmat miercuri, în declaraţia legată de evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

"Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcţia de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanţă profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general cu nerespectarea criteriilor şi procedurilor legale. Preşedintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie", a declarat Tudorel Toader, citat de Mediafax.
Toader l-a acuzat pe Augustin Lazăr că în timpul mandatului său a crecut numărul de delegări, deși în proiectul de management a scris că îl va reduce. Totodată, ministrul Justiției i-a reproșat procurorului general şi faptul că nu a respectat deciziile Curţii Constituţionale.

"Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerepectării deciziilor CCR. Dacă un cetăţean care nu are pregătire poate să spună <<o fi, nu o fi>>, un procuror general care să încurajeze nerespectarea e mult mai grav. Am în vedere acelaşi demers, ancheta comisiei parlamentare", a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a enumerat, printre cele 20 de puncte ale evaluării procurorului general, şi faptul că Augustin Lazăr a contestat proiectele de modificare a legilor justiţiei, mai ales Secţia de anchetă a magistraţilor, declarată constituţională de Curtea Constituţională.

"Contestarea legilor de modificare a Legilor Justiţiei, utlerior controlului de constituţionalitate. Vă dau un singur exemplu, deşi am mai multe. Mult s-a discuta în spaţiul public despre acea secţie specială (Secţia de anchetă a magistraţilor -n.r.). Procurorul general şi-a exprimat punctul de vedere, dar la un moment dat Curtea Constituţională a validat soluţia ca fiind constituţională. Şi ştim că deciziile CCR sunt definitve şi obligatorii, iar tu ca procuror eşti primul chemat să respecţi legea", a declarat Tudorel Toader.

Amintim că procedura de evaluare a activității manageriale a lui Augustin Lazăr a fost declanșată în luna, în contextul protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). Mai exact, după scandalul publicării protocolului încheiat în 2016 între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, act semnat de Augustin Lazăr. Procurorul general a spus atunci că întreaga colaborare PG-SRI a fost efectuată în cadrul legii şi că tema protocoalelor este, de fapt, una falsă.

Augustin Lazăr activează în sistemul procuraturii de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Din 28 aprilie 2016, acesta ocupă funcţia de procuror general al României.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

ek

Acum 5 ani

Bubosul asta "ievaluiaza" pe toata lumea, dar pe el cine il evalueaza? Comunist bolsevic cand ne scapa dracu de tine! Piei satanooo!
Raspunde

Toma

Acum 5 ani

Este evident pentru toata lumea ca acest lingau nemernic e dusmanul numarul 1 al Romaniei!Nu cred ca poate fi cineva mai slugarnic si mai libidinos fata de Dragnea si ai sai!Ar fi in stare sa-i manance rahatul doar pentru a-i fi pe plac si a-l scapa de puscarie!Legile justitiei?Care legi?99% dintre romani nu au avut niciodata vreo treaba cu justitia iar din ceilalti 1% jumatate au avut de platit,poate vreo amenda(deci gainarii)!Legile sunt facute,insa pentru ceilalti(adica infractorii) de care sunt pline guvernul parlamentul si institutiile statului!CCR?Este o adunatura de infractori condusa de cel mai rosu politician pusa la dispozitia PSD-ului!De ce suntem atat de naivi si ne lasam mereu aburiti?De ce credem minciunile unor televiziuni ticaloase?
Raspunde

cetatean

Acum 5 ani

muncim noi ceva ? miscam ceva in parlament in afara de legile justitiei ? facem legile justitiei in favoarea infractorului ? incet incet intregem mexicul......
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

coniac-canoe

Acum 5 ani

Da' de dosarul lui Iohannis, cel clasat de Lazar nu spuneti nimic? Toader a spus...
Raspunde

din sistem

Acum 5 ani

Lazar ca si Lascu/Kovesi sunt foarte slab pregatiti din pacate....cum Dumnezeu au ajuns ei in fruntea justitiei nici acum nu-mi pot explica. PSD e foarte slab si se vede ca si-a cam pierdut oamenii de valoare....dureaza de prea mult timp inlocuirea unor incompetenti dovediti...lasand la o parte toata gargara din media, politizarea interna si interesele externe (care sunt multiple si din fericire actualmente nu se inteleg/n-au numitor comun). Justitia din Romania in forma actuala e o gluma proasta..... asta o poate constata oricine se loveste de ea, intr-un fel sau altul. Casele de avocatura (nu cabinetele individuale/categoria musca) sunt clanuri mafiote, iar daca esti interesat de profesia de notar...asta e un titlu ce se lasa mostenire. Asta asa la o prima mana..fara sa intru in detalii despre familiile care se lauda cu cel putin 1 bucata judecator, 1 procuror si una avocat...sa vezi acolo justitie, in special in cazul in care ai avut ghinionul sa te afli intre ei si interesele lor.
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

Tudorel Toader e in mod indiscutabil un om inteligent. Din pacate s-a pus inteligenta in slujba unui stapan "ievaluat" de justitie ca necinstit. Jenanta siuatie pentru fostul "domn' profesor"!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marinel Raceanu

Acum 5 ani

Puterea politica legitim aleasa de poporul roman face curatenie si indeparteaza ultimele unelte ale intereselor straine! De acum se poate recladi Romania centenara si putem tine piept tuturor tarilor straine care ne impiedica dezvoltarea! PSD uber alles!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus