X
toma baran magazin dumbrava (1)

Vânzător în Dumbrava, de 40 de ani: “Nu e vânzare, m-ați prins aici aproape să adorm”

Toma Băran a făcut liceul economic și lucrează în magazinul Dumbrava din 1 august 1978. “Meseria mi-a plăcut foarte mult pentru că iau contact cu oamenii. Prima dată am lucrat la raionul chimicale, de la subsol, unde acum este mobilă. Am vândut detergent și pielărie. Asta a fost înainte de armată. După armată am revenit si am vândut televizoare si electronice. A fost foarte bine în această întreprindere, se câștiga foarte bine, aveam cunoștințe peste tot. Ne ajutam unii pe alții”, își reamintește acesta din perioada comunismului”.

Magazinul Dumbrava s-a deschis în 1978 și a trecut prin mai multe transformări, în decursul anilor. Dacă în perioada comunistă era singura mare opțiune a sibienilor pentru cumpărături, o data cu apariția mall-urilor, și-a pierdut o mare parte din clientelă. O mare parte dintre comercianți lucrează aici încă de pe vremea lui Ceaușescu reușind să supraviețuiască crizei economice.

“Vânzările au scăzut în fiecare an de la 1989 și până în prezent. Au fost două fluctuații de creștere în 1997 și în 2008. La raionul meu nu făceam vânzare, mie și acum mi se pare că e criză”, mai povestește Toma Băran. “Nu e vânzare, m-ați prins aici aproape să adorm. Una dintre cauze este apariția mall-urilor și a banilor mai puțini, dar și second-hand-urile, plus că foarte mult tineret este plecat afară”.

magazin dumbrava (3)

Aspectul magazinului nu s-a schimbat foarte mult. Anul trecut s-a instalat aer condiționat, în rest au rămas toate la fel, spune cel care lucrează aici încă de la deschiderea magazinului. “Mai trebuie făcute multe în magazin. Ferestrele au fost înlocuite cu neoane, e un fel de bătaie de joc. Acestea sunt condițiile la care ne-am adaptat și ne adaptăm. Eu nu am pretenții atât de mari, vreau doar să pot să trăiesc, să-mi plătesc datoriile”.

Vânzătorii se declară nemulțumiți de condiții, clienții par să fie satisfăcuți atât de marfă, cât și de prețuri. “Singura problemă pe care o avem este aspectul, dar aici proprietarul decide, nu noi. Suntem înghesuiți, sufocați de marfă și am vrea o altă aranjare, dar mai asteptăm, mai avem răbdare, dacă merge și așa, nu? Chiriile sunt aliniate pieței. Cine poate rezistă, cine nu, pleacă! Dacă într-o afacere nu iți scoți cheltuielile, cu angajații, cu chiria, atunci nu se mai numește afacere. Te lași de meserie și te apuci de vândut varză”, și-a expus punctul de vedere o comerciantă, după 37 de ani de lucru la magazinul Dumbrava.

magazin dumbrava (2)

Clienții care calcă pragul magazinului se declară mulțumiți de marfă și mai ales de prețuri. „Excelent, mie întotdeauna mi-a plăcut. Este de pe vremea de când eram eu tânăr. Sunt produse pentru “buzunarul” clienților. Eu zic ca englezul “sunt prea sărac ca să îmi pot permite să cumpăr ce e mai ieftin”, apreciază unul dintre clienți. „Ne place marfa. Nu-i nici scumpă, nici ieftină și de bună calitate. Prețurile mi se par accesibile”, spune un tânăr care tocmai  își cumpărase un pulover.

De Adina Torop și Magdalena Ceaușescu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  The Buleni

  Magazinul Dumbrava, adevarata oglinda a sibianului autentic, nascut iar nu sosit si a orasului in ansamblu. Tomiţă daca era, venea demult. Dar a venit? Nu. Asta e valoarea.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ///

  Fii serios, pepenarule! Magazinul Dumbrava nu mai e cel de odinioara! Marfa proasta si scumpa1 ce gasesti intr-un magazine de pe str. 9 mai sau din V. Aaron cu 100 de lei, in Dumbrava e 150… Marfa ca in targul porcilor… daca vreti sa vedeti un fost magazine universal modernizat, vizitati magazinul Star din brasov… spun vizitati pt. ca preturile nu sunt pe masura buzunaruului sibienilor autentici..

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  CitizenX

  Din pacate magazinul inca arata ca 1985. E drept ca e mai multa marfa (import china si calitate indoielnica)
  Ce nu-mi pot explica este cum cei care administreaza aceata locatie nu au vrut sau nu au stiut sa beneficieze de imensul avantaj pe care l-au avut atata timp: locatie ultra centrala, un vad comercial imens si faptul ca in oras nu a existat vreme de 30 de ani niciun mall.
  Este incredibil cata prostie…

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Jean-Luc Picard

  Magazinul Dumbrava este cea mai tare locație din Sibiu. Este o mașină de călătorit în timp. Intri înăuntru și brusc ești în anii 90.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cititescu

  MAGAZINUL DUMBRAVA E RUSINEA DIN CENTRUL ORASULUI ! E un fel de targ de periferie cu produse ieftine, demodate si de prost gust in cea mai mare parte. Inghesuiala mare la parter, scari murdare, uzate, zugraveli ponosite, vanzatori plictisiti. Nu stiu al cui e magazinul, dar cu siguranta PATRONUL NU SE RIDICA PESTE NIVELUL DE BUTICAR. Primaria ar trebui sa fie mult mai atenta cu astfel de “afaceri” centrale care stau in calea turistilor si le lasa o proasta impresie despre Sibiu.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact