Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

VIDEO Un deputat cere 200 de milioane de lei pentru românii de pretutindeni

VIDEO Un deputat cere 200 de milioane de lei pentru românii de pretutindeni

Președintele Comisiei parlamentare pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a cerut Guvernului și Parlamentului să mărească bugetul destinat românilor din străinătate. În caz contrar, a avertizat că va organiza proteste energice. Acesta a sugerat și necesitatea schimbării ministrului pentru Românii de Pretutindeni.

Codreanu a vorbit azi de la tribuna Camerei Deputaților despre bugetul redus care îi revine Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, subliniind că cele peste 10 milioane de români din afara granițelor țării au nevoie de mai mulți bani. „Din păcate, lucrurile stau foarte prost la acest capitol, pentru că ceva este putred în politica de la București”, crede parlamentarul.

„Ungaria, ca să dăm un exemplu relevant din vecinătate, execută anual bugete de peste 300 de milioane de euro pentru comunitățile maghiare din jurul granițelor și diaspora, dintre care jumătate sunt utilizate în România. Ea le alocă organizațiilor celor peste 1 milion de maghiari din România circa 150 de milioane de euro anual, adică peste 700 de milioane de lei.

Comparăm această sumă cu cele 12 milioane de lei – sau circa 2,5 milioane de euro - cât reprezintă întreg bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni destinat tuturor organizațiilor celor peste 10 milioane de români din afara granițelor țării și realizăm cât de rămași în urmă suntem ca stat în politicile noastre pentru comunitățile istorice, Republica Moldova și diaspora (...)

Anul trecut am luptat cu reprezentantul MRP care se opunea măririi fondurilor bugetare pentru românii extrafrontalieri și am convins Ministerul Finanțelor Publice să aprobe o majorare cu 3 milioane de lei. Din păcate, la rectificarea bugetară din acest an, 2 milioane dintre cele 3 au fost retrase pentru că MRP a sabotat multe proiecte importante. În plus, MRP nu a inițiat proiecte proprii suficiente, astfel încât la rectificarea bugetară să nu i se ia din puținul pe care îl avea, ci să primească fonduri suplimentare” - a declarat Constantin Codreanu.

Deputatul a cerut astfel ministrului Finanțelor Publice, premierului, dar și Parlamentului „să manifeste responsabilitate și solidaritate exemplară, ca să putem prevedea în Bugetul pe 2019 suma de 200 de milioane de lei”.

„Dacă e necesar, să desemnăm și un nou Ministru pentru Românii de Pretutindeni, care să debirocratizeze ministerul și să deblocheze mecanismele de sprijinire a românilor din afara granițelor țării. În cazul în care vocea noastră nu va fi auzită, vom declanșa proteste energice în toate comunitățile istorice și diaspora!”, a concluzionat șeful Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus