Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Patru medici au decedat în gardă, în ultimii ani, în județul Sibiu

Patru medici au decedat în gardă, în ultimii ani, în județul Sibiu

O listă realizată de un medic din Craiova, care cuprinde și 5 nume sibiene, scoate la înaintare o altă față a sistemului medical românesc – cea a medicilor care au murit fie în timpul gărzilor, fie imediat după. Livia David, cea care a postat lista și pe facebook, spune că „atunci când moare un medic, moare speranța a mii de oameni”, în încercarea de a atrage atenția privind suprasolicitarea medicilor din România.

„Aș dori ca să nu privim aceste nume doar din perspectiva statistică..niște numere înșiruire pe hârtie. Au fost colegii si prietenii noștri, fiecare cu povestea sa, una care ar merita cu prisosință să fie menționată.. fiecare poveste în parte mi-a atins inima, la propriu...”, povestește Livia.
Livia David a continuat prin a povesti despre colegii care și-au pierdut viața în timpul lucrului.
„E povestea chirurgului care, după gardă, în sala de operație, făcându-i-se rău, a preferat să continue, până a terminat ceea ce începuse...colegii s-au oferit să îl ajute, să termine ei, dar i-a refuzat. După ultimul fir a cerut să fie dus la SMURD...a fost prea târziu… E povestea cardiologului cu diabet și probleme cardiace ce făcea peste 10 gărzi pe lună și pentru care nu s-a găsit un elicopter SMURD...toate erau ocupate…”
Medicul a reușit să realizeze o listă a colegilor săi din întreaga țară care au murit în gărzi sau după ele, în timpul serviciului sau imediat după. Pe această listă se află și cinci nume din Sibiu și Mediaș.

Personal medical epuizat, din cauza deficitului de personal

„La vârsta de doar 42 de ani, chirurgul Adrian Stelian Comăniciu s-a stins din viață, miercuri dimineața, în timpul raportului de gardă”, arăta o știre din anul 2006. Acesta era cel de-al treilea medic decedat în județul Sibiu, primii doi fiind înregistrați în 1991 și 2001, la Mediaș.

Exact acum doi ani, Spitalul de Pediatrie a fost în doliu. O tânără asistentă a murit la doar 30 de ani, imediat după ce a ieșit din gardă. Bolnavă rău, femeia a mers mai multe zile la rând la muncă. Deficitul de personal a determinat-o să continue, deși se simțea tot mai rău. Imediat după ce a ieșit din gardă, s-a întors la spital la colegii ei, care, din păcate, nu au reușit să o mai ajute, iar aceasta a decedat.

Același lucru s-a întâmplat în cazul Petruței V. La 32 de ani, fiind medic internist la Mediaș, făcea gărzi și la Spitalul Județean Sibiu. A doua zi după gardă, tânăra a decedat, fiind inclusă chiar pe lista medicului din Craiova.

Redăm mai jos numele medicilor din județul Sibiu care au decedat în gardă sau după, cuprinși în lista medicului din Craiova:

PANAITESCU DINU, 58 ani, medic ginecolog, Mediaș, 1991 ( decedat în garda)

NAGY ADALBERT, 69 de ani, Mediaș, ATI, 2001 ( decedat în garda)ADRIAN STELIAN COMANICIU, 42 ani, medic chirurg, Sibiu, 2006 ( decedat în garda)

IOSIF SASS, 57 de ani, Mediaș, medic infectionist, 2013 ( decedat în garda)

PETRUTA VADUVA, 32 ani, medic internist, Sibiu, 2016 ( decedata a doua zi după garda)

În Sibiu situația este favorabilă în ceea ce privește numărul de posturi disponibile în Spitalul Județean

În urmă cu câteva zile, în cadrul unei conferințe de presă, managerul Spitalului Județean Sibiu, Cornel Benchea, discuta despre faptul că în cadrul unității medicale situația locurilor de muncă disponibile a ajuns la un echilibru multașteptat. Afirmația a fost susținută și de Livia Ognean, șefa Secției de Neonatologie.

Citiți aici:

http://www.turnulsfatului.ro/2018/10/18/livia-ognean-despre-nevoia-de-personal-la-spitalul-judetean-cand-a-vazut-cati-copii-sunt-o-asistenta-a-inceput-sa-planga/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

sanatate

Acum 5 ani

si totusi , se poate revedea foile de avere si multe posturi ocupate in acelasi timp de un bugetar bine platit ......ca si stresss de munca ! nu poare oricine intra in acest sistem , sa fim seriosi....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus