X
biblioteca asta corp vechi sibiu (23)

Franța – o inimă care a bătut pentru Marea Unire (CP)

Sub semnul evenimentelor culturale dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, în zilele de 1 și 2 noiembrie 2018, se vor desfășura o serie de manifestări omagiale care vor evidenția contribuția Franței la înfăptuirea Marii Uniri. Întregul program de evenimente este organizat și susținut de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României, Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, în colaborare cu Primăria Orașului Săliște, Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului și Grădinița Nr. 5 Sibiu.

Manifestările din prima zi, 1 noiembrie, se vor derula în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. G. Barițiu, nr. 5, Corp A, et.2) și vor debuta la ora 10:00 cu intonarea imnurilor de stat ale României și Franței. După cuvintele de deschidere ale reprezentanților organizatorilor principali și alocuțiunile oaspeților și ale autorităților centrale și locale, în cadrul conferinței, vor avea loc trei sesiuni de expuneri publice, susținute de reprezentanți ai instituțiilor organizatoare locale și de membri ai altor instituții românești sau internaționale, precum: Pascal EVEN și Marc CHESNEL, membri ai Academiei de Științe, Litere și Arte din La Rochelle (fondată în anul 1732), Prof. Dr. Alexandru HERLEA, președintele Asociației „La Maison Roumanie” din Paris, Prof. Dr. Silviu BORȘ, director al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Dr. Alexiu TATU, directorul Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României și cadre didactice de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu.

Moderatorii expunerilor din prima zi vor fi Dr. Ioana CIOCAN și Dr. Tiberiu COSTĂCHESCU, profesori în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Manifestările vor fi însoțite momente artistice.

În cea de-a doua zi, 2 noiembrie, evenimentele vor avea loc în spațiul Colegiului  Național „Octavian Goga” Sibiu (Str. Mitropoliei, nr. 34, Sala 30) începând cu ora 10:00. Cuvântul de deschidere îi va aparține directorului Colegiului, Prof. Laura DUMITRU. După intonarea imnurilor naționale ale României și Franței și rostirea mesajelor academicienilor invitați de la Academia de Științe și Litere din La Rochelle, va avea loc o suită de manifestări culturale, muzicale și artistice susținute de profesorii și elevii Colegiului  Național „Octavian Goga” Sibiu, dintre care enumerăm: momente literar-istorice, recital de poezie în limba franceză, dansuri populare, expoziții tematice.

Tot în ziua de 2 noiembrie, la Primăria Orașului Săliște (str. Ştează, nr. 9, Jud. Sibiu) va avea loc ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative, moment care va marca trecerea unui secol de la vizita Generalului Henri Mathias Berthelot în localitatea Săliște (2 ianuarie 1919).

Derularea acestor manifestări omagiale se adresează tuturor celor care doresc să păstreze în memorie momentele care au dus la înfăptuirea Marii Uniri, precum și acelora care vor să afle mai multe despre susţinerea diplomatică și militară a cauzei românești de către Franța în timpul Primului Război Mondial.

Evenimentul este susținut de Consiliul Județean Sibiu și beneficiază de finanțare din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, Departamentul Identitate Națională, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Comunicate de presa
  • Contact