Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ține Sibiul curat! Colectarea separată și reciclarea sticlelor de plastic trebuie să ajungă la 90% (P)

Ține Sibiul curat! Colectarea separată și reciclarea sticlelor de plastic trebuie să ajungă la 90% (P)

În urma unui raport al Comisiei de Mediu a Parlamentului European, legislativul comunitar a adoptat o directivă care prevede că obiectele din plastic de unică folosinţă precum farfuriile, tacâmurile, paiele din plastic sau beţişoarele pentru urechi să fie interzise până în 2021 pe piaţa UE. În plus, până în 2025, și România va trebui să se alinieze cerințelor de a colectata separat şi recicla sticlele din plastic în proporție de 90%, atrag atenția reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu.

”Atunci când sunt disponibile cu ușurință alternative la prețuri accesibile, articolele din plastic de unică folosință vor fi interzise de pe piață”. Aceasta este ideea de la care a pornit inițiativa legislativă adoptată pe 24 octombrie de către Parlamentul European. Interdicția de comercializare vizează bețișoarele din plastic pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi și bețele din plastic pentru baloane. Totodată – după cum au decis membrii Comisiei de Mediu – vor fi interzise de la comercializare pungile din plastic foarte subţire, produsele fabricate din plasticuri oxo-degradabile - fabricate din plastic obişnuit îmbogăţit cu aditivi ce declanşează dezintegrarea plasticului, dar care conţin şi metale grele - şi cutiile pentru meniuri fast-food realizate din polistiren expandat.

Nu doar sticle de plastic

Consumul mai multor altor obiecte, pentru care nu există alternativă, va trebui să fie redus de statele membre într-un mod "ambiţios şi susţinut" până în 2025, citează Agerpres dintr-un comunicat publicat de Parlamentul European. Printre aceste obiecte se numără cutiile de unică folosinţă pentru burgeri, cutiile pentru sandvişuri sau containerele pentru fructe, legume, deserturi sau îngheţată. În acest sens, și România va trebui să întocmească o strategie naţională pentru a încuraja utilizarea de produse adecvate pentru uz multiplu, precum şi pentru reutilizare şi reciclare.

Alte plasticuri, precum sticlele pentru băuturi, vor trebui colectate separat şi reciclate la o rată de 90% până în 2025.

Eurodeputaţii din Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE au convenit şi că măsurile de reducere ar trebui să acopere şi deşeurile din produse din tutun, în special filtrele de ţigări care conţin plastic. Acestea vor trebui reduse cu 50% până în 2025 şi cu 80% până în 2030.

Un muc de ţigară poate polua între 500 şi 1.000 de litri de apă, şi, aruncat pe stradă, poate necesita până la 12 ani pentru a se dezintegra. Acestea sunt pe locul doi în topul obiectelor de unică folosinţă care conţin plastic aruncate.

De asemenea, se notează în raport, statele membre ar trebui să se asigure că cel puţin 50% din echipamentul de pescuit pierdut sau abandonat care conţine plastic este colectat în fiecare an, fiind fixată o ţintă de reciclare de cel puţin 15% până în 2025.

Echipamentul de pescuit reprezintă 27% din deşeurile găsite pe plajele din Europa, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul PE.

Statele membre ar trebui să se asigure că societăţile producătoare de tutun acoperă costurile colectării deşeurilor acestor produse, inclusiv transportul şi tratarea lor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru producătorii de echipament de pescuit care conţine plastic, care vor trebui să contribuie la îndeplinirea ţintei de reciclare, notează eurodeputaţii.

Noua directivă europeană vine ca urmare a celei din 2015 (Directiva 720), referitoare la interzicerea comercializării plaselor din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. După cum a decis Parlamentul României, această directivă din 2015 va fi implementată în România de la 1 ianuarie 2019.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 5 ani

Din pacate cei care nu au bunavointa de a colecta/recicla nu vor citi acest articol. Nici cei care arunca chistoacele exact pe locul pe care au terminat tigara nu vor citi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus